Vin till nötstek

Vin till Nötstek

Nötstek är en klassiker i det svenska köket och en populär maträtt även internationellt sett. Den kan serveras året om – sommar som vinter. Frågan om vilket vin som ska serveras till är enkel att besvara: Rött kött kräver rött vin. Men eftersom det finns så många olika röda viner att välja mellan är det inte lika lätt att hitta svaret på frågan om vilket som är det perfekta vinet. Och dessutom får vi inte bortse från alla de vita viner som också kan passa till. Vi har valt ut de allra bästa alternativen åt dig att välja mellan.

Den variationsrika nötsteken

Nötstek är egentligen inte bara EN maträtt. Köttet skiljer sig mycket åt beroende på ursprunget. Den som någon gång provat japanskt kobe-kött, amerikansk bison eller irländsk charolais, vet att smakerna är vitt skilda. Nötsteken har lika många varianter som det röda vinet som serveras till.

Förutom djurets härkomst påverkas smaken även av vilken styckdetalj som används. En del föredrar bogen medan andra hellre väljer ytterlåret. I bästa fall anger det utvalda receptet vilken del av djuret som bör användas.

Tillagningssättet beror nämligen dels på köttets ursprung, dels på styckdetaljen. Ska köttet kokas, stekas, tillagas i ugnen eller grillas? De aromer som uppstår under tillagningen kan skilja sig åt markant, vilket också påverkar vinvalet.

Och för att kombinationen ska bli den bästa möjliga finns det även en fjärde viktig aspekt att ta hänsyn till: Vilken sås och vilka tillbehör ska serveras till? Vinet måste passa till hela kompositionen.

Om såsen är kraftfull kan även vinet vara tyngre. Ju mer kryddor som använts för att smaksätta steken, desto mer tanniner kan vinet innehålla. Den mest harmoniska smakupplevelsen uppnås om det vin som använts i såsen även serveras till måltiden.


Röda viner till nötstek tillagad i ugnen
Det vanligaste är att man tillagar nötsteken i ugnen. Tillsammans med kryddor och grönsaker får köttet gott om tid på sig att bli mört och utveckla sin fullständiga smak. Under tillagningen släpper köttet ifrån sig fett som ger såsen god smak. Dessutom blir nötköttet mörare och maträtten lättare. Detta bör man ta hänsyn till vid vinvalet.

För att inte steken ska överröstas fullständigt av vinet, rekommenderar vi viner med relativt hög syra och låg tanninhalt. Sådana viner framhäver maten utan att ta över.

Även om valet av vin verkar komplicerat finns det många druvor som passar in på beskrivningen. Vi rekommenderar:

Merlot


Det välkända franska rödvinets fruktiga och torra smak fungerar utmärkt tillsammans med den ugnsbakade nötsteken. Eftersom rödvinet är mycket fylligt framhäver det maten utan att ta över.

Nero d’avola


Om du föredrar ett fylligt rödvin och inte vill tumma på den intensiva smaken är nero d’avola rätt val. Det italienska vinet har en högre syrahalt, vilket ger ett elegant intryck och inte överröstar köttets aromer. Maträtten får snarare en behaglig fräschör.

Chianti


Det finns många olika italienska recept att välja mellan. Därför är det föga förvånande att landets vinodlare också har passande rödviner att erbjuda. En bra chianti bidrar med kryddor och syra som tillsammans understryker köttets intensiva smak.

En annan självklar rekommendation är spätburgunder. Smaken är elegant och fruktig och riskerar inte att överrösta nötstekens aromer. Det är också den här druvan som används i den världsberömda rätten Boeuf Bourguignon.

Shiraz


Dessutom kan du prova en shiraz, vars kryddiga toner passar mycket bra till nötstek. Smaken är kraftfull och påminner om skogsbär. Detta kan dock vara vanskligt till en mycket milt kryddad nötstek eftersom vinet kan ta över helt. Välj helst shirazdruvan om såsen och tillbehören är fylliga.

Grillad eller stekt?

Om du som omväxling vill lägga nötsteken på grillen eller tillaga den i stekpannan, påverkar även detta vinvalet. Grillning och stekning framkallar mer rostade aromer, vilket ger köttet en bittrare ton. Detta innebär också att ett kraftfullare vin med mer framträdande tanniner kan serveras till. Tanninerna förenas med köttets aromer samtidigt som en fruktig vinton avrundar nötsteken.

Prova gärna en fransk cabernet sauvignon eller cabernet franc till nötsteken. Om du föredrar spanska viner är tempranillo ett bra val. Dessutom harmonierar blaufränkisch utmärkt med de rostade aromerna.

Obs! Kokt nötstek kräver vitt vin

Sist men inte minst har vi kokt nötstek. Till detta passar vita viner bättre. Men om du absolut vill ha rött vin ska du såklart servera det. Vår rekommendation är dock lätta, vita bourgogneviner. Chardonnay passar utmärkt. Om du föredrar ett fruktigt vin är viognier med sina blommiga aromer ett utsökt val.

Ett rött vin uppfattas ofta som alltför tungt eftersom nötköttet får en mycket mild smak när det kokas. Vi vill också tipsa om att prova en grauburgunder. Visserligen ett vitt vin, men smaken är kraftfull. Druvorna är grå till röda och bjuder på mycket fylliga aromer.