Filter
Rött vin Vitt vin
Frankrike Italien
Alsace Apulien Languedoc-Roussillon
Languedoc
Rött Vitt
Primitivo Riesling
2022 2021
Nej Ja
Berliner Wein Trophy
Cattin Frères Torrevento
Alsace Côteaux de Béziers Puglia
Naturkork Skruvkork
Vin till fondue

Vin till fondue

Våra vintips till fondue: När dagarna blir kortare och temperaturen sjunker börjar vi längta efter att samla våra nära och kära runt en varm måltid. En riktig klassiker vintertid – och även en populär jul- eller nyårsrätt i många länder – är fondue. Alla sitter runt matbordet och kombinerar sin måltid efter de egna preferenserna, och ett glas vin kompletterar upplevelsen. Fördelen: Alla hjälps åt med tillagningen. Utmaningen: Att välja rätt vin till fonduen. Vi ger dig råd kring vilka vinsorter som passar extra bra till fondue, så att festmåltiden blir en kulinarisk höjdpunkt.

Våra vintips till fondue

En klassiker vid högtider

Ordet fondue kommer (precis som raclette) från franskan och betyder ”smält”. Maträtten går ut på att man doppar munstora bitar i en upphettad eller smält vätska. I ursprungsversionen använder man ost, men med tiden har ett stort antal varianter tillkommit. Oavsett om det rör sig om en smakrik ostfondue, en mastig måltid med köttfondue eller en söt dessert med choklad, smakar rätten allra bäst när ett passande vin serveras till. Nu sparkar vi igång fundue- och raclettesäsongen!

Ostfondue – vem hittade på det?

Ostfondue är den stora schweiziska nationalrätten. Därför är det inte undra på att schweizarna ser sig som upphovsmännen bakom den populära rätten. De är dock inte ensamma om detta: Den franska vinregionen Savoie, granne med Schweiz, gör också anspråk på upphovsmannaskapet. Så vem är det då som har hittat på maträtten? Det enda man kan säga med säkerhet är att fonduen har sitt ursprung i västra Alperna. Alltså kommer den från den region där Schweiz, Frankrike och Italien ligger. Men ärligt talat: För oss är det fullständigt ointressant var fonduen har sitt ursprung – huvudsaken är att det är gott. Och att vinet passar till.

De olika varianterna

När ostfondue står på menyn finns det flera tillagningsmetoder och ostsorter att välja mellan. Schweizarna använder majsstärkelse som bindemedel medan fransmännen föredrar den rena ostsmaken. Vilken variant som är bäst är en smakfråga. Detsamma gäller valet av ostsort. Det stora ostutbudet till fondue sträcker sig från gruyère och vacherin fribourgeois till emmentaler, appenzeller, tilsiter och racletteost. Det är viktigt att osten har bra smältbarhet! Det är nämligen inte alla ostar som smälter jämnt och bildar trådar. Därför gäller följande: Ju högre andel lagrad hårdost, desto mindre trådig fondue. En lägre andel lagrad hårdost förhindrar dessutom att osten blir alltför gummiaktig.

Vilket vin passar till ostfondue?

Att välja rätt vin till ostfonduen är en utmaning för många. Om vinet har alltför hög syra överröstar det den utsökta smaken av smält ost. Samtidigt blir osten alltför dominant om ett milt vin serveras till. Vårt råd för att uppnå ett harmoniskt samspel mellan vin och fondue är ett smakrikt vitt vin. En pinot gris från Pfalz med kraftig smak och fin syra är ett perfekt val. En pinot blanc framhäver osten tack vare av sin syra.

Köttfondue – mastig måltid i en het gryta

Alla äter inte ost. Men det gör inget, för det finns fondue även för köttälskare. Med rätt tillagningsmetod och goda ingredienser blir köttfonduen en kulinarisk höjdpunkt. Istället för ost tillagas kött eller fisk i buljong eller olja. Båda varianterna är mycket omtyckta och skiljer sig åt vad gäller smak och kalorimängd. Buljong är ett lättare alternativ och uppfattas av många som snällare mot magen än fet olja. För att få köttet riktigt mört hettar man upp buljongen till cirka 90 grader och sjuder köttet däri. Till en oljefondue hettas oljan upp till 180 grader och kött- eller fiskbitarna friteras tills de är krispiga. Tips! För att skynda på tillagningen kan oljan eller buljongen också hettas upp på spisen.

Både fisk- och kött

fondue kan varieras på många sätt! Det finns inga gränser för hur en kött- eller fiskfondue kan smaka. Välj det du själv föredrar: fläskfilé, ryggbiff, nötkött, räkor eller lax – eller något annat. Framför allt bitar av magert kött passar perfekt till en fondue i goda vänners lag. Det möra köttet tillagas snabbare i den heta grytan och den härliga måltiden är bara ett ögonblick bort. Duka upp bordet med ett fat med cirka två centimeter stora fisk- eller köttärningar, diverse kryddor och såser och festen börja. Det enda som saknas är naturligtvis ett passande vin.

Vilket vin passar till köttfondue?

När olika typer av kött och fisk serveras är det lätt hänt att vi sträcker oss efter fel vin. Med hjälp av en enkel tumregel blir dock framtidens vinval till köttfondue lättare: Till ljust kött som gris och fågel passar ett torrt vitt vin som t.ex. en elegant chardonnay. Till mörka köttsorter som nöt eller vilt är ett lätt rött vin som t.ex. en pinot noir ett utsökt val. Till alla fiskälskare rekommenderar vi ett torrt vitt vin som t.ex. en pinot blanc eller en pinot gris, en chardonnay eller en sauvignon blanc.

Chokladfondue – sött för själen

Lockar varken ost, fisk och kött? Chokladfonduen är en fullträff för alla gottegrisar. Läckra fruktbitar och söta bakverk täckta av smält choklad blir en riktigt smakexplosion. Det är inte mycket som krävs för att göra chokladälskare lyckliga: Smält choklad och servera den tillsammans med bär, bananer och kiwifrukter skurna i munstora bitar. Även småkakor passar perfekt att doppa i smält choklad. När det gäller valet av choklad är det en smakfråga: Vit choklad, mjölkchoklad och mörk choklad är klassiker till den söta fonduen.

Vilket vin passar bäst till chokladfondue?

Vin och choklad passar perfekt ihop. Med lite förkunskaper kan man få de två komponenterna att harmoniera extra bra med varandra. Till en choklad med hög kakaohalt smakar ett ädelsött vin utsökt. En bitter mörk choklad i kombination med ett kraftigt rödvin skapar en unik smakupplevelse. Till en fondue med hasselnöts- och mandelchoklad är söta och tunga vita viner samt fylliga röda viner ett bra val.

Vin och fondue – en fullträff i vinterkylan

Nu är det dags att hämta ner fonduegrytan från vinden igen! Under den kalla årstiden finns det inget härligare än att samlas runt en god måltid. Bjud dina gäster på en mättande fondue med ost, fisk eller kött. För alla gottegrisar är chokladfondue med frukt en dröm som går i uppfyllelse. Med rätt vinval smakar fonduen ännu bättre och de kalla dagarna blir lättare att uthärda. Vin och fondue – en lika självklar kombination som vinter och jul! Smaklig måltid!

Kinesisk fondue – även kallad eldgryta – är en fonduevariant från Asien som i första hand avnjuts vintertid. Den kinesiska fonduen är en buljongfondue och inbegriper ingen ost. Rättens heta kryddor gör att ett kraftigt vitt vin passar bra till.

Köp vin till fondue

The Wine Company har ett stort urval. Köp ditt vin här i vår webbshop eller kontakta oss via telefon. Vi talar svenska.