Beställ senast den 6. juni (7.6. Stockholm- och Malmöområdet) så garanterar vi att du får din leverans innan midsommar!

Filter
Frankrike Spanien
Rhone Rioja
Tempranillo
2020 2018
Berliner Wein Trophy Concours des Vins Orange Mundus Vini
Ja
François Arnaud Riojanas
Côtes du Rhône Rioja
Vin till Lamm

Vin till Lamm

Lammkött har en mycket speciell doft – en del älskar den, medan andra helst undviker den här typen av kött. Om du hör till dem som gärna äter lamm är det hög tid att fundera på vilken dryck som ska serveras till huvudrätten i samband med bordsdukningen. Det klassiska valet är vin, och eftersom lamm är rött kött borde förstahandsvalet vara ett rött vin. Vi ger dig råd kring hur du på bästa sätt kombinerar lamm och vin, och levererar passande viner till dig.

Varför måste det vara ett rött vin?

I många familjer är lammsteken sedan generationer tillbaka en klassisk påskmiddag. Andra serverar gärna lamm under julhelgen. Tillfällen som födelsedagar och släktträffar är också utmärkta tillfällen att servera en väldoftande lammstek. Naturligtvis finns det inget som talar emot att man njuter av lammrätter året runt. Det finns otaliga recept med tillbehör från alla fyra årstiderna att välja mellan.

En sak förenar dem: Lammkött är så mört att det nästan smälter på tungan. Samtidigt har det en naturligt fyllig smak. Det är den här kombinationen av milt och aromatiskt som skänker lammköttet dess charm. De flesta lammrätter har dock en karaktär som gör att de kräver ett fylligt rödvin. Lätta viner lyckas inte hävda sig mot lammets aromer och sänker maträtten till en genomsnittlig smakupplevelse. I värsta fall blir festmåltiden till och med en besvikelse.
För att du ska slippa uppleva det här har vi valt ut några av de bästa rödvinerna till lamm.

Vilka delar av lammet passar till vad?

Trots den stora uppsjön av recept kan lammrätterna delas in i sex olika kategorier beroende på vilken styckningsdetalj du väljer.

1. Lammkotlett
Kotletten är en del av djurets rygg och delas in i lammracks och lammsadel. Smaken är mycket intensiv och köttet tillagas först och främst på grillen. För att verkligen framhäva lammsmaken kan man krydda med rosmarin och timjan. Dessutom är vitlök är en underbar smaksättning för lamm.

2. Ryggbiff
Det här är en mager och fin styckningsdetalj från ryggen. Smaken är karakteristisk, men köttet är mer lättsmält.

3. Lammstek
Om man vill åt en kraftfullare smak väljer man lammets bakdel. Köttet har en mycket intensiv smak och är magert. Den höga kvaliteten återspeglar sig i priset. Därför är detta ett utmärkt val till festmåltider.

4. Lammlägg
Här använder man lammets ben. Lammlägg bräseras ofta och serveras med benet kvar. Den intensiva smaken kräver en kraftfull sås och mastiga tillbehör.

5. Nacke och bog
De här delarna är förstahandsvalet till olika grytor. Lammsmaken är kraftfull och köttet är mycket saftigt.

6. Tunnbringa
Tunnbringan glöms ofta bort i uppräkningar. Den här styckningsdetaljen är jämförelsevis prisvärd, men rätt tillagad har den en karakteristisk smak av lamm och passar att både steka och grilla. Den kan även användas som kokkött och till grytor.

Vinvalet beror på tillagningsmetoden

Som du säkert har märkt är lamm mycket variationsrikt, men i slutändan är det tillagningsmetoden som avgör vilket rödvin som passar bäst.

Om köttet steks eller grillas framträder fina rostade aromer i smakbilden, vilket framhäver lammets naturliga smak. Det vore däremot ett stort misstag att välja ett vin med alltför lite tanniner. Ett mjukt vin har ingen chans att konkurrera med det smakrika köttet, vilket innebär att vinet upplevs som intetsägande.

Därför rekommenderar vi en chianti från en vingård i Toscana med fyllig smak och framträdande tanniner. Samtidigt är det både fruktigt och kryddigt och kan hävda sig mot lammet. Även carménère är en bra matchning eftersom druvan är kryddig, fyllig och ändå elegant. Lätta bourgogne- och merlotviner har också den syra och frukt som krävs.

Om du vill tillaga en lammgryta behöver köttet först brynas ordentligt och därefter långkokas. Resultatet blir en gryta med unika aromer som kräver ett kraftfullare vin än grillat lamm.

Vi rekommenderar att du provar en tempranillo, som tack vare lagringen på träfat är tillräckligt fyllig för att matcha köttet. Här finns både tanniner och en fruktig druvton som kompletterar köttsmaken väl. Ett annat kraftfullt och kryddigt alternativ är malbec. Vinets intensiva smak fungerar mycket bra tillsammans med lammgrytan utan att överglänsa den och de utgör en bra duo. Bordeauxviner och röda viner från Côtes du Rhône är också bra alternativ tack vare en kraftfull karaktär och syra.

Lammkött på andra sätt: Asiatiska recept med vitt vin

Ju mer globaliserad världen blir, desto mer internationella blir maträtterna. Det innebär en fantastiskt chans att upptäcka en ny sida av lammköttet. Varför inte prova en asiatisk variant?

I asiatiska recept kombineras lamm till exempel med en söt currysås. Då blir det självklart att byta ut det röda vinet mot ett vitt. Välj en chardonnay som med sin friska arom passar perfekt till asiatiska rätter och tack vare en lätt rökton ändå framhäver den typiska lammsmaken.