Filter
Rött vin Vitt vin
Alsace Bordeaux
Rött Vitt
Cabernet Sauvignon Merlot Riesling
2021 2019
Gilbert & Gaillard Mundus Vini
Domaines Barons de Rothschild (Lafite) La Cave du Vieil Armand
Alsace Bordeaux
Naturkork
Vin till det franska köket

Vin till det franska köket

Frankrike står för livskonst och njutning. Många maträtter ur det franska köket räknas sedan länge som klassiker även hos oss och förekommer ofta på middagsbordet. Naturligtvis serverar vi gärna franska viner till de franska maträtterna, och då gärna viner från Bordeaux. Mycket klassiskt. Men mycket har hänt i Bordeaux de senaste åren, och många vinodlare har slagit in på nya vägar som innebär att de framställer viner som inte stämmer in på det ”klassiska” Bordeaux. De står för det nya Bordeaux Tidsenliga, moderna, okomplicerade. Vi kombinerar vinerna från det nya Bordeaux med Frankrikes klassiska maträtter. Upptäck Quiche Lorraine, Coq au Vin, Boeuf Bourguignon och Bouillabaisse i nya kombinationer med bordeauxviner. Dessutom passar vi på att presentera Crémant de Bordeaux!

Coq au Vin

”Tupp med vin” – en rätt vars namn säger allt. Mört kycklingkött i en fyllig rödvinssås. Elegant, och samtidigt enkelt att tillaga. Troligen ett av de mest kända recepten ur det franska köket som vi införlivat i vår matrepertoar. Och tillbehören är lika enkla och läckra som rätten: Baguette, potatis och en grönsallad. Det klassiska är att servera ett rött vin till, men variera gärna med ett ungt, friskt vin i vitt eller rosé från Bordeaux till det ljusa köttet. Kombinationen av vin och kyckling kommer att överraska dig!

Quiche Lorraine

Den pikanta pajen med skinka kommer ursprungligen från Lorraine – och namnet Quiche Lorraine betyder helt enkelt ”paj från Lorraine”. Idag är den en klassiker även i det svenska köket. Här är ett saftigt, fruktigt rödvin som Baron de Montranac Bordeaux ett säkert val. Och det bubblande Cave Royale Cuvée de Réserve Crémant harmonierar enastående väl med den salta skinkan. Légende Bordeaux Blanc är tillräckligt fylligt, fruktigt och friskt för att hålla jämna steg med den fylliga pajen. Le Rosé de Mouton Cadet är istället en diskret partner som ger pajen fritt spelutrymme samtidigt som det bidrar med sin egen accent.

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon har fått sitt namn efter de två huvudingredienserna: Nötkött och bourgognevin. Regionen Bourgogne är känd för sin uppfödning av nötkreatur och sin rödvinsproduktion. Idag nöjer vi oss dock med att köttet kommer från Bourgogne och serverar ett vin från Bordeaux till. Till oxköttet väljer vi ett rött vin. Från vinhuset Rothschild (Lafite) kommer Légende Bordeaux Rouge. Vinet och vinhuset Rothschild (Lafite) utgör till viss del sinnebilden för nya Bordeaux: Hos det aktningsvärda vinhuset Rothschild är det idag Saskia de Rothschild som håller i tyglarna, och Légende är ett fruktigt och okomplicerat rödvin som imponerar! Som alternativ till rött vin rekommenderar vi åter igen en crémant från Bordeaux: Premius Rosé är fruktig med en behaglig syra och tillräckligt mycket kropp för att harmoniera med köttet.

Bouillabaisse

När det gäller den klassiska franska fisksoppan är det bara vitt vin som gäller! Det kan dock vara mousserande och måste inte komma från bouillabaissens hemtrakter Provence. Servera soppan tillsammans Premius blanc Crémant de Bordeaux och upplev samstämmigheten. Om du inte vill dricka mousserande till maten kan du servera crémant som aperitif och avnjuta bouillabaissen tillsammans med ett friskt och okomplicerat vitt vin!

Det franska köket

”Nourriture et boissons comme Dieu en France” – eller på svenska ”Mat och dryck som Gud i Frankrike” är ett talesätt när det gäller det franska köket. Detta beskriver även ”haute cuisine”. Begreppet som idag avser ”den högsta kokkonsten” har sitt ursprung i 1800-talet och har den traditionella franska maten som förebild. Haute cuisine präglade redan tidigt den europeiska matkulturen och 2010 tilldelades det till och med en plats på UNESCO:s världsarvslista.

Det franska köket bjuder på en imponerande mångfald. Samtidigt som exklusiva rätter och sofistikerade, komplexa recept utgör större delen av Frankrikes kulinariska tradition, har också enkla måltider bestående av en baguette, lite fransk ost och ett gott glas vin till utsikten över Paris hustak en plats här.

Även i Sverige har det franska köket gjort sig ett namn, vilket innebär att Frankrikes typiska rätter är välkända och omtyckta också här. Mest känd är troligen rätten ”Coq au Vin”. Köttet marineras minst ett och gärna två dygn i soppgrönsaker och vin, och passar perfekt att servera en kväll i goda vänners lag – här måste man dock komma ihåg att komma igång med matlagningen i god tid innan middagen!

Den populära franska pajen ”Quiche Lorraine” är däremot inte särskilt komplicerad att tillaga, men minst lika god … Förutom den klassiska versionen med skinka, gul lök och ost kan du variera din Quiche Lorraine efter eget tycke och vad du har hemma i kylskåpet. Andra klassiker är ”Bouillabaisse”, fisksoppan som framför allt serveras i kuststaden Marseille, och ”Boeuf Bourguignon”, som smakar utsökt tillsammans med ett bourgognevin. I svenska städer som Stockholm, Göteborg och Malmö finns det flera fina franska restauranger att välja mellan. Kort sagt har du alla förutsättningar att uppleva Frankrike på hemmaplan!