Filter
Mousserande Rött vin
Frankrike Nya Zeeland Spanien USA
Alsace Bourgogne Champagne Hawke's Bay Kalifornien
Côte de Beaune Côte de Nuits Languedoc
Rosé Rött Vitt
Cabernet Franc Chardonnay Pinot Meunier Pinot Noir
2022 2021 2020 2019 2018
Nej Ja
Antonio Galloni Berliner Wein Trophy Decanter Falstaff Frankfurt International Trophy
ja
Dubbel Magnum (3 l) Magnum (1,5 l) standardflaska (0,75 l)
0,75 L 1,5 L 3 L
Ja
Barcelona Brands Cattin Frères Champagne Baron-Fuenté Champagne Barons de Rothschild Champagne Heidsieck Monopole
Alsace Beaune Bourgogne California Cava
Brut Extra torrt Halvtorrt Torrt
Champagnekork Naturkork Skruvkork
Pinot Noir

Pinot Noir Vin


Druvornas drottning

Den här röda druvan är redan över 2000 år gammal och är idag en av världens bästa och mest populära druvsorter. 

Pinot noir stammar från Bourgogne, men förekommer idag i hela världen och är känd under namn som spätburgunder, blauer burgunder och pinot negro. Vinerna är kraftfulla, fylliga och sammetslena medan färgen spänner från djupröd till mörkblå. Med sina fruktiga aromer av röda bär passar pinot noir perfekt till stekt kött, vilträtter och ostar.
 

Framgångsrik i hela världen

Pinot noir har vunnit internationellt anseende trots att druvan är en av världens mest svårodlade. I Frankrike odlas den främst i Côte d’Or i Bourgogne, en region som erbjuder allt det som den anspråksfulla druvan kräver. I Nya Zeeland är det framför allt vinområdena Martinborough och Central Otago som producerar förstklassiga pinot noir-viner. På amerikansk mark växer merparten av druvbeståndet i Oregon vid Stilla havets kust. Andra viktiga odlingsländer är Italien, Australien, Slovenien och Sydafrika.

Så smakar pinot noir

Både roséviner och röda viner av pinot noir bjuder på mycket dominerande aromer av bär, körsbär, plommon och svarta vinbär. Till detta sällar sig blommiga toner av exempelvis vanilj och kanel. Även varma ektoner och örtaromer ingår i doftbilden hos ett lagrat pinot noir-vin.

Passar utmärkt till all mat

Pinot noir är ett vin som passar till nästan all mat. Såväl fläskkött som vilträtter, anka och nötkött smakar utsökt tillsammans med den röda druvan. Vinet är ett lika bra val till rådjurssadel som till svamprätter med murklor, stensopp eller tryffel. Dessutom smakar det utmärkt till krämiga vitmögelostar och unga hårdostar, men även till en grönsaksgryta. Pinot noir-vin bör i regel serveras kylt. För yngre årgångar är en temperatur på mellan 12 och 14 grader perfekt, medan viner som lagrats på ekfat även kan serveras vid 14 till 16 grader. Mycket komplexa och vällagrade pinot noir-viner utvecklar sina aromer bäst vid upp till 18 grader.

Pinot noir är mångsidig, men anspråksfull

Druvan är även känd under namnen spätburgunder, pinot nero, blauburgunder, klevner och schwarzburgunder, och odlas huvudsakligen i Frankrike, Schweiz, Tyskland, Italien, Nya Zeeland, Australien, Kalifornien, Oregon samt ett fåtal andra vinländer. De mörkblå till violetta druvorna trivs bäst i områden med ett svalt klimat, vilket ger vinet dess mångfacetterade uttryck. Skörden av pinot noir sker, beroende på odlingsområde, mycket tidigt eftersom det tunna skalet gör att druvan mognar tidigt.

Varifrån kommer den här röda druvan?

Än idag vet ingen säkert varifrån pinot noir kommer. Man tror att druvan har odlats ända sedan 300-talet och att den stammar från vilddruvor. En del forskare hävdar att druvan är en spontan korsning mellan schwarzriesling och traminer, men definitiva belägg för detta saknas. Man vet dock att druvan kommer från Bourgogne, där den än idag pressas till spektakulära pinot noir-viner.

Ingen champagne utan pinot noir

Pinot noir är tillsammans med pinot meunier – som även är känd som schwarzriesling – och chardonnay en av de tre druvsorter som används vid framställningen av champagne. Pinot noir är den vanligaste druvan i Champagne och står för 38 procent av odlingsarealen. Druvan skänker champagneviner fyllighet och uttrycksfullhet. Av pinot noir framställer man dessutom ”blanc de noir”, en vit champagne som pressas av röda pinot noir-druvor.

Rätt bearbetning gör hela skillnaden

Unga pinot noir-viner är behagligt fruktiga med balanserad syra, men de fungerar även utmärkt att lagra. Vid lagringen utvecklas vinets karakteristiska mandelaromer samt toner av skogsbär och fina nyanser av tobak. Druvans arombild hänger nära samman med terroiren, men påverkas även av lagringsmetoden och fatet, som återspeglas i vinet. För att pinot noir-vinet ska utveckla sin fulla aromrikedom bör det luftas före serveringen. Detta innebär att man öppnar flaskan och sedan låter den stå öppen i en halvtimme till en timme. Man kan också hälla upp vinet i glaset direkt. Ett annat alternativ är att dekantera vinet med en karaff. Tack vare luftningen utvecklar vinet sin fullständiga, rika bouquet.

Köp pinot noir online.

I vårt onlinesortiment har vi ett stort utbud av pinot noir-viner; röda, vita, champagner, torra, fruktiga och från den nya världen. Sök upp just ditt favoritvin eller upptäck nya pinot noir-viner.