image

Vintips till höstens alla middagar

Hösten bjuder på mängder av fantastiska mattillfällen innehållande till exempel viltkött, bär, äpplen och svamp. Till höstmaten passar det också ofta bra att ta fram de mer smakrika vinerna till middagsbordet. The Wine Company tipsar om vinerna som passar utmärkt till några av våra mest populära hösträtter.

Publicerad den 01. mars 2022

Kantarellsoppa

Kantarellsoppa är ofta gräddig i smaken och innehåller för det mesta någon typ av mjölkprodukt. Därför behövs ett vin som inte har för hög syrahalt men med tillräckligt kraftig smak för att kunna matchas med den karaktäristiska kantarellsmaken.

Druva som oftast passar: Weißer Burgunder (Pinot Blanc)

Svartsoppa
Detta är en rätt med rustik karaktär och distinkt smak, därför bör vinet peka i samma riktning. För denna typ av mat passar Silvaner perfekt – inte för komplicerat, känsligt eller fruktigt och med balanserad, lagom framträdande syra.

Druva som oftast passar: Silvaner

Kantarellsmörgås
Kantareller har en subtil, aromatisk smak som kräver ett lagom kraftigt vin med balanserad och inte för framträdande syra. Därför passar Burgunder utmärkt till kantarellsmörgås.

Druva som oftast passar: Grauer Burgunder (Pinot Gris)

Rådjurssadel
Rådjur har ett finfibrigt och aromatiskt kött som passar bra med ett mjukare vin utan för kraftiga tanniner. Viner tillverkade av druvsorterna Merlot och Pinot Noir passar därför ofta bra.

Druva som oftast passar: Merlot & Pinot Noir

Älgköttbullar
Älg har en aromatisk och relativt kraftig smak som passar bäst med ett lite mer karaktärsstarkt vin. Samtidigt får vinet inte vara för tungt och dominant. Cabernet Sauvignon passar därför bra till denna rätt.

Harstek
Vin från såväl Rioja som Bordeaux passar bra till hare, men varför inte prova det med rosévin gjord på Cabernet Sauvignon? Denna rätt kräver ett rosévin med den begränsad fruktighet som passar bra till köttets lätt metalliska toner. I Provence dricker man ofta rosévin till ljusare kötträtter, till exempel lamm.

Druva som oftast passar: Cabernet Sauvignon