Beställ senast den 6. juni (7.6. Stockholm- och Malmöområdet) så garanterar vi att du får din leverans innan midsommar!

image

Ost & Vin

Kombinationen ost och vin hör för vinälskare och finsmakare till de mest lyckade och intressanta möjligheterna att njuta av ett gott glas vin. I detta sammanhang går det inte att rubba på den traditionella åsikten, att endast rött vin passar till ost. En oriktighet utan dess like, ty det är i verkligheten motsatsen som är riktig: till de flesta ostsorterna är det i stället vita viner som är passande. Det är i själva verket endast ett fåtal ostsorter som på ett harmoniskt sätt låter sig kombineras med rött vin.

Publicerad den 01. mars 2022

Ett av huvudproblemen är ostens varierande salthalt och det faktum, att salt reducerar vinets syra. Röda viner saknar de vita vinernas markanta syrastruktur, vilket kan innebära att vinet kommer att kännas smaklöst, brett och grovt i gommen. Desto mer salthalt en ost har, desto bättre passar ett krispigt vitt vin, varvid detta behåller sin friskhet medan saltet ser till att vinets arom utvecklas. Många mjuka ostar som brie, camembert eller mozzarella passar utmärkt till Pinot Blanc (Weissburgunder)Chardonnay eller till och med till Champagne. Halvmjuka ostar som Taleggio eller Vacherin passar perfekt till kraftiga Pinot Gris (Grauburgunder) eller fylligare italienska vita viner. Till getost passar olika Sauvignon Blanc, från Sancerre till olika exemplar från Nya Zeeland.

Ett undantag är blåmögelostar, som Roquefort, den engelska Stilton eller Gorgonzola. Till dessa blåmögelostar med sina ovanliga mineraliska och salthaltiga kryddor passar ädelsöta viner, som sauternesvin t.ex. en Trockenbeerenauslese från Tyskland eller ett portvin med fin fruktsötma.

Rött vin & ost

Och rött vin? Det är naturligtvis också ett alternativ när det passar. Röda viner är idealiska till mogen ost, alltså till gammal Goudaost, 2 till 3 år gammal Parmesan eller Pecorino. I detta fall bör även vinet vara moget och därmed runt och sammetslent.

Det är bara att prova de olika kombinationerna och njuta av ett par timmars skön avkoppling.