image

Viner till vegetariska trendmaten

Vegetariskt är en av de starkaste trenderna inom mat just nu – och den ser ut att vara här för att stanna. Orsaken är inte bara växtrikets nyttiga innehåll och berikande smaker utan även konsumentens vilja att verka för en mer hållbar miljö. Men hur ska vegetarisk mat egentligen kombineras med vin? The Wine Company har i samarbete med Kocken Jonas Lagerström, som bland annat är medlem i Svenska Kocklandslaget och driver restaurang Yolo, tagit fram flera råd och tips.

Publicerad den 01. mars 2022

Svenskar har länge haft ett stort intresse för mat och dryck där de låtit sig influeras av trender i valet av middagsmat. Vegetariskt har seglat upp som en av de starkaste mattrenderna i Sverige och i en Sifo-undersökning för Axfood som undersökte svenskarnas matvanor framgick det att 36 procent äter vegetariskt mat en eller flera gånger i veckan. Initiativet Köttfrimåndag är exempelvis en av många idéer och vanor som uppstått kring den vegetariska maten.

– Vi får allt fler frågor från våra kunder om vilka viner som passar till vegetariskt och önskemål om ekologiska viner, vilket speglar konsumenternas intresse för en mer hållbar miljö. Många är dock fortfarande osäkra på hur de ska kombinera vin till rätterna, vilket vi gärna vill hjälpa till att förtydliga, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

Allt fler handlar ekologiskt vin

Den ökande efterfrågan på ekologiska viner bland kunderna hos The Wine Company har inneburit att man under hösten beslutat att bredda sitt ekologiska sortiment. Jonas Lagerström är kock i Svenska Kocklandslaget 2016 och han tror att det hänger ihop med att konsumenter idag är mer miljömedvetna inte bara när de väljer mat, utan även i valet av dryck.

– Att välja mat efter säsong är mitt bästa tips inte bara när du vill laga smakmässigt överlägsen mat, utan också ur hållbarhetssynpunkt vilket är prioritet för mig när jag lagar mat och tar fram nya rätter. Just nu är det säsong för jordärtskocka eller savoykål som man kan göra många enkla och smakmässigt spännande rätter med, säger Jonas Lagerström.

Svenskarna osäkra på kombinationen vegetariskt och vin

Det finns många felaktiga uppfattningar om mat och vin, exempelvis att röda viner endast bör drickas till rött kött. Egentligen har det inte så stor betydelse om du serverar rött eller vitt vin utan det man bör tänka på är vilka smaker i maten som styr – sött, salt, surt eller beskt och om det är en lätt eller tyngre maträtt.

– Är det mycket smaker i maten, som till exempel i mustiga grytor på linser eller i en vegetarisk lasagne med aubergine och lagrad ost, kompletteras måltiden bäst med ett fylligt och smakrikt vin. Är maten av en lättare karaktär med rundare smaker, som en sparrisrisotto med fräsch syra, fungerar det bäst att kombinera med ett något lättsammare vin, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.