image

Vin till påsk

Snart är den här, våren med sin värmande sol och en av våra favorithögtider: Påsken! Med sin blandning av sött och salt är påskbordet minst sagt ett riktigt varierande utbud av smaker. Och även om det är framför allt är snaps och påskmust man tänker på när man tänker på påskmiddagens drickor går det såklart även utmärkt att dricka vin till. I den här lilla guiden hjälper vi dig kombinera påskens alla smaker med vin, från vitt och rött till bubbel och rosé!

Publicerad den 01. mars 2022

Riesling – Tillsammans med påskens alla ägg

Populärast på påskbordet, i alla fall om man tänker till kvantitet, är ju ändå ägg (vi äter hela 2000 ton ägg under påsken, enligt branschorganisationen Svenska Ägg). Det ska vara kokta ägg, ägghalvor, äggsill och äggsallad, vissa har tagit det ett steg längre och passar på att använda några av påskens ägg i en omelett.

Så hur matchar man vin med ägg? Det kan vara svårt att kombinera rött vin med ägg, smaken blir något plåtig tack vare äggens svavelinnehåll. Ett bra vin att matcha med tex. ägghalvor med majonnäs är ett torrt och friskt vitt vin så som ett Riesling.

Rosé – Gott och friskt till Lamm

Är du en av dom som älskar lammet på påskbordet? Toppen! Lamm är en av dom maträtter vi äter under påsken som passar utmärkt med flera olika typer av viner, både vitt, rött och rosé. Just nu är vi extra förtjusta i kombinationen lamm med vårens favorit, rosé!

Rött – Till allas högtidsfavorit: Köttbullar!

Det finns många smaker som vi tar med oss på alla våra högtider, oavsett vilken årstid det är. Och den största favoriten måste väl ändå vara köttbullar! Lika älskad av alla oavsett ålder, och går alldeles utmärkt att variera genom val av kött, hur man kryddar dem eller varför inte göra vegetariska köttbullar?

Påskens goda – choklad och vin

Tillhör ni dom som tar fram en lyxig chokladask efter påskmiddagen? Eller är du som oss och bara älskar choklad? Här är några snabba tips till hur du bäst matchar olika typer av choklad med vin:

Vit choklad: Mousserande vin är en utmärkt kombination med vit choklad! Annars fungerar även ett fruktigt, vitt vin toppen.

Mjölkchoklad: Torrt rödvin med hög fruktsyra, Pinot Noir och Merlot

Mörk choklad: Zinfandel eller Cabernet Sauvignon


En dryck som passar till alla högtider – bubbel såklart!

Mousserande viner är alltid en favorit, både före, under och efter påskmiddagen. Som måltidsdryck ger dess syra och kolsyra en uppiggande effekt, och bryter av fint mot fetare maträtter.

Den klassiska lösningen till bufféer – bjud på en av varje!

Den klassiska lösningen när man ska bjuda på en hel buffé av olika smaker är att helt enkelt även bjuda på buffé av viner! Varför inte ställa fram en av varje sort: ett rött, ett vitt, ett rosé, och sen låta gästerna välja själva? Och sen säger man ju aldrig nej till bubbel, vilket passar utmärkt både innan, under och efter påskmiddagen.