image

Vin till julbordet

Även om våra svenska jultraditioner för tankarna till julmust, snaps och öl så passar även vin utmärkt till julbordets alla smaker. Och det är väl just där kruxet ligger – hur matchar man bäst en dryck till alla julbordets olika smaker? Det är varm och kall mat, fisk och skaldjur tillsammans med skinka, revbensspjäll och köttbullar. Kryddade rätter blandas med de salta och söta. Samtidigt har vi ju inga problem att matcha vin till sommarens buffé, så visst går det att matcha vin även till julbordet. Här tar vi några tips på hur vi matchar våra favoritviner med julens alla tillfällen; från välkomstskålen, till julbordets alla rätter och tillslut efterrätten!

Publicerad den 01. mars 2022

Till att börja med: Mousserande!

Mousserande: till de salta snacksen, fisk och skaldjur.

Visst älskar vi glögg och pepparkakor, men vi älskar bubbel minst lika mycket! Ett fräscht och friskt prosecco är faktiskt en riktig hit att börja med på julaftons familjemiddag. Och vad är värt att skåla till om inte julmiddagens början? Är ni en av dom som äter er julmiddag i omgångar så passar mousserande vin även utmärkt till fisk och skaldjur.

Ett rött, eller kanske två?

Rött vin: till julbordets kötträtter som fårfiol, revbensspjäll och korvar

Ett mustigt och kryddigt rött vin passar utmärkt till den smakrika julmaten – samtidigt måste det vara följsamt till julens alla smaker. Skinka och korv kräver ett mildare vin, samtidigt så äter vi ju gärna stark senap till! Ett lagom kraftigt rött vin, med mjuka tanniner och måttlig syra passar bra till julbordets köttbullar och en praktfull men mild Pinotage passar utmärkt till den salta julskinkan. Men om köttbullarna och korvarna är extra kryddade kan även ett kraftigare Bordeaux passa extra bra.

Ett vitt

Vitt vin: till Janssons frestelse, laxen, sillen, strömmingen och lutfisken.

Ett riktigt krispigt och torrt riesling smakar (nästan) aldrig fel, och likaså till julmaten. Och det är ju den klassiska kombinationen av fisk och vitt vin som vi kan ta vara på även vid julbordet, både till lutfisken och laxen. Men riesling ger även en gedigen smakexplosion i kombination med kryddpeppriga köttbullar – det salta och kryddiga i kombination med Rieslingvinets fina mineraltoner är en riktig (och oväntad) hit på julbordet!

Bubbel till julmiddagen? Ja tack!

Det kanske känns som en liten oväntad kombination, men mousserande vin (gärna med liten sötma) är en utmärkt dryck för att bryta av de feta maträtterna på julbordet, tack vare både syran och kolsyran. Sen är det ju såklart alltid trevligt att avsluta en måltid med mousserande (och det piggar upp gommen efter julbordets alla smaker).

Värmande under den kalla årstiden - Glühwein

Glühwein och glögg förknippas i de flesta kulturer med julen och har varit en Tradition i många år, inte minst på de tyska julmarknaderna. I Sverige är det närmast heligt att dricka glögg i juletider tillsammans med pepparkakor och lussekatter. Därför är det roligt att kunna erbjuda en utmanare till glöggen, nämligen vårt Ettaler Kloster-Glühwein!

Det perfekta vinet till julbordet är…

Tyvärr finns det inget direkt svar på det perfekta vinet till julbordet. Det handlar, såklart, allt efter vilka smaker man vill framhäva, och vilka smaker man föredrar. Vår rekommendation är helt enkelt att tänka likadant till julbordet som till sommarbuffén: Bjud på flera olika viner, tänk ett rött, ett vitt och ett bubbel, så kan gästerna själva välja sina smakkombinationer. Liksom hur vi bjuder på ett julbord i form av buffé, rekommenderar vi även att bjuda på en buffé av olika drycker. Lycka till!