Filter
Baden Pfalz Rheinhessen
Grauburgunder Silvaner Weißburgunder
2023 2021
Nej Ja
Frankfurt International Trophy
standardflaska (0,75 l)
Ja
Qba
Heyl zu Herrnsheim Weinkellerei Karl Pfaffmann St. Antony Weingut Weingut Wechsler Weingut Weedenborn
Baden Pfalz Rheinhessen
Övriga Skruvkork
0,75 L 3 L
Grauburgunder

Grauburgunder

Väldoftande och med stor kreativ frihet

Grauburgunder, som även kallas pinot gris, pinot grigio och tocai,  står för väldoftande viner med en ofta diskret syra, stabil kropp och utpräglad frukt. 

Druvan är särskilt omtyckt i Sydtyrolen och Veneto, i Tyskland och i Alsace. Ibland hittar man den även på andra sidan jordklotet i Nya Zeeland. Det är inte undra på eftersom grauburgunder står för väldoftande viner med en ofta diskret syra, stabil kropp och utpräglad frukt som – i likhet med chardonnaydruvan – kan ge vitt skilda viner. Grauburgunder kan vara krispigt friska viner med tydliga mineraltoner, men även behagligt söta.
 

Garnachasmaken

Druvorna är mycket motståndskraftig mot torka och därför populär i heta områden. De knoppas tidigt och efter en lång tillväxtperiod besitter druvorna en hög sockerhalt. De finns inte bara i en röd variant (grenache noir) utan även i en grå och en vit variant (grenache gris och grenache blanc). Ur druvorna pressas ljusa till mörkröda rödviner, men även rosé och vita viner. Det här är viner som imponerar i gommen – framför allt tack vare sin mjuka fruktighet med milda tanniner och hög alkoholhalt samt sina karakteristiska aromer av körsbär, björnbär, blåbär eller granatäpple. Beroende på mognadsgrad tillkommer hos enstaka exemplar dessutom intressanta toner av svarta oliver, kaffe, peppar, läder eller lakrits. Sortrena grenacheviner förekommer sällan. Oftast används druvan i cuvéer med tanninrika sorter som syrah eller tempranillo, där dess fylliga frukt bidrar med behaglig värme och mjukhet. Det finns dock enstaka odlare som använder små skördar till rena grenacheviner. De säljs oftast som grenache noir. Druvorna får lov att mogna fullt ut och pressas därefter till högkoncentrerade, fylliga viner med kryddig karaktär, mörk färg och lång lagringspotential.

Stor i Frankrike, Spanien och Italien

Grenache är en vida spridd druva med en enorm odlingsareal. Den här robusta druvan har gjort sig hemmastadd i många heta områden runtom i världen, och spelar en viktig roll för vinodlingen i framför allt i Frankrike, Spanien och Italien. Den är känd under olika namn överallt: I Spanien, som är druvans ursprungliga hemland, kallas den garnacha, och den mörka garnacha tinta är här en av de mest förekommande röda druvorna. I Katalonien heter den garnatxa. Sardinien påstår sig också vara grenachedruvans ursprungliga hemtrakt. Här går den under namnet cannonau. Många sardiska vinodlare hävdar att druvan en gång i tiden exporterades från deras ö till Spanien. De framställer oftast sortrena eller näst intill sortrena viner. Det röda DOC-vinet Cannonau di Sardegna måste innehålla minst 90 % av den här druvsorten. En stor del av odlingsytan i Frankrike, framför allt i landets södra delar, har också vigts åt grenache. Från det traditionsrika odlingsområdet Rhône kommer berömda och ofta sortrena exemplar. I Italien kallas druvan alicante och används för att framställa inte bara väldigt många, utan även väldigt fina viner som är högt ansedda bland vinkännare – medan den kallas guarnaccia på Sicilien, på Ischia och i Kalabrien. Grenache är också mycket populär utanför Europas gränser. I Australien, Argentina och USA är druvan mycket vanligt förekommande.

Garnacha till mat

Ett noggrant utvalt vin gör en god måltid ännu godare. Vilket vin som passar till vilka maträtter är visserligen alltid en smakfråga, men det finns riktlinjer som kan göra valet något enklare. Utgångspunkten är att lätta, friska viner är ett bra val till fisk samt lätta medelhavsrätter, medan kraftiga och kryddiga viner speglar smakerna hos kraftiga och smakrika anrättningar. Men även för mat gäller den gamla devisen att ”motsatser lockar”. Därför är det ibland en god idé att kombinera något lätt med något tungt. I fråga om grenache gäller åtminstone att dessa variationsrika viner – såväl röda och vita som rosé – lyfter fram många olika smaker tack vare sin varma och fruktiga doft. Röda grenacheviner med stor substans rekommenderas ofta till kött- eller fiskrätter från medelhavsköket, samt till vilträtter, kalv och lamm. Mogna vita grenacheviner passar däremot bra till exempelvis tryffelrätter, men även till risotto, fisk eller skaldjur. Till fågel eller en fräsch sallad kan man gärna servera en rosé. De här mångsidiga vinerna fungerar även utmärkt till den söta avslutningen på en middag. Fina desserter som crema catalana eller pannacotta, men även anrättningar med mörk choklad smakar ännu bättre när de kombineras med ett mjukt grenachevin.

Garnacha är den perfekta partnern

Grenache är en enastående druva som är mycket gammal och vida spridd. Den har en given plats i medelhavsområdet – där den på många håll dominerar ytmässigt – trots att den sällan omnämns på vinetiketterna. Anledningen till detta är att grenache är en bra lagspelare. Denna mjuka, fylliga och fruktiga druva skänker kärvare och mer tanninrika sorter som tempranillo, syrah och mourvèdre behaglig sötma, högre alkoholhalt och en varm känsla. Druvan bidrar med sin tydliga fruktprägel till fylliga cuvéer med en behaglig känsla i gommen. Enastående exempel på sådana kombinationer hittar man bland de eftertraktade franska Châteauneuf-du-Pape-vinerna från vindistriktet med samma namn i södra Rhônedalen. Dessa ädla röda och i enstaka fall vita cuvéeviner får sin djupa intensitet och mjuka fyllighet från framför allt den röda grenache noir eller den vita varianten, grenache blanc. Grenache förekommer ofta även i spanska rosados, dvs. roséviner, där man hittar den i lyckade kombinationer med exempelvis cabernet sauvignon. Eller i de spanska crianzavinerna; viner som lagrats i minst två år, bland annat på ekfat. Dessutom är druvan en viktig beståndsdel i de berömda Vins Doux Naturels, naturligt söta viner från det franska vindistriktet Roussillon som tillåts oxidera och bjuder på en unikt kryddig till fruktig arom.

Köp grenacheviner online

Med viner av grenachedruvan kan det inte gå fel. Förutom att de passar perfekt till en god måltid, är de också mycket mångsidiga tack vare sin variation i form av rosé, vita och röda viner. Dessutom kan vinerna skryta med att de även är internationella och förekommer i bland annat länder som Frankrike och Italien, men även utanför Europa. Upptäck grenachevinernas mångfald i vårt onlinesortiment.