image

Matvänliga viner

Vin och mat anses ofta vara den ultimata kombinationen. Men vad är egentligen ett ”matvänligt” vin? Vin som ska konsumeras med mat såklart, men sen då? Många håller hårt vid att man bör ”dricka vinet man gillar med maten man gillar”, att det helt enkelt inte behöver vara svårare än så. Andra tycker det är ett lat sätt att tänka, och att man missar det magiska i vin och mat som gifter sig i munnen. Vissa anser att matvänligt är en term för vin som inte är komplext eller intressant nog i sig själv – fina, höga i syra men aldrig den utstående stjärnan på middagsbordet. Men alla viner är väl utformade för att passa mat, så är det egentligen inte en komplimang? Idag dricker vi ofta vin som det är, utan en tillhörande maträtt. Vi njuter av vinet som det är för sig själv, som en upplevelse i sig själv och som smakar bra på egen hand utan att behöva kompenseras med mat för att balansera ut sina smaker. Inte särskilt ”matvänligt”.

Publicerad den 01. mars 2022

Men vi vet också att ett gott rödvin som en Cabernet sauvignon passar perfekt med biff tack vare att det tjocka fettet från köttet och tanninerna i vinet gifter sig fint i våra gommar. Rött med kött, vitt med fisk. Men är det så simpelt? Ibland vill man ju ha ett vin som passar hela helgens maträtter: pastan på fredagen, grillningen på söndag och vad man nu bestämmer sig för på lördagen. Ett riktigt matvänligt vin gifter sig fint med flera olika typer av maträtter; söta, salta, kryddiga. Kött, kyckling, fisk och grönsaker.

Matvänliga allroundvin

Både rosé, riesling och pinot noir är viner som är kända för både sin surhet och mångsidighet med mat. Visste du att det finns en traditionell tysk maträtt med nötkött kokat i riesling? Pinot noir kan också vara en spännande partner till sushi, grillad kyckling, fläsk och grillad lax (så regeln ”rött till kött” går absolut att tänja på!).

Det enklaste tipset för att hitta ett matvänligt vin är att titta efter ett rosé, riesling eller pinot noir. Om du inte vet vilket vin som passar kvällens mat, om du ska servera flera rätter eller buffé, eller helt enkelt är flera som ska dela på en flaska å en restaurang – leta efter en av dessa typer av vin. Rosé, riesling, pinot noir – Tre vanliga och matvänliga viner, det är bara att välja det ni är sugna på.

Eller varför inte bubblor?

Bubblor går med allt. Bruset från ett mousserande vin skrubbar effektivt din palett och gör dig redo för nästa matbit. Bubblande viner är också ofta uppfriskande sura och passar utmärkt med mat. Vi tycker absolut att mousserande viner som champagne, Italiens prosecco eller spansk cava förtjänas att avnjutas mer än som aperitif eller att skåla i.

Våga vara nyfiken och prova
När det gäller att välja vin så är det bästa tipset att våga vara nyfiken. Det är ju trots allt endast genom att prova nya saker som vi kan hitta nya favoriter.