Filter
2022 2021 2020
Nej Ja
Berliner Wein Trophy
Marchesi di Barolo Roberto Sarotto
Plastkork

Mellan berg och hav

Närheten till den liguriska kusten har bidragit till att göra Gavi berömt och vinet passar perfekt till det regionala köketmed mycket fisk. Även det milda klimatet i det backiga landskapet runt Gavi präglas av närheten till havet och till bergen. Här är jorden kalkrik och luftig med delvis mycket sten. Det ger en god värmelagringskapacitet. Om druvsorten cortese inte hade sin inneboende syra, skulle Gavi inte bli så finessrikt i den här varma delen av Piemonte – och förlora mycket av sin attraktionskraft.

Gavi är den vita motsvarigheten till Barolo och Barbaresco

Piemonte är framförallt känt för de två röda nebbiolovinerna Barolo och Barbaresco. Men regionen spelar även en viktig roll med sina vita viner som är kända också långt utanför Italien. Vid sidan av chardonnay och arneis, erbaluce och moscato handlar det mesta om druvsorten cortese. I Gavi har den DOCG-status och tillhör därmed en av de främsta appellationerna i hela Italien. Fina och friska viner av cortese dricks i regel unga. Utöver stilla viner framställs idag allt fler Spumante, dvs. mousserande viner.

Gavis väg till toppen

Det faktum att Gavi blivit en av Italiens mest betydelsefulla och kända druvsorter handlar framförallt om en man, Vittorio Soldati, som på 1960-talet revolutionerade framställningsmetoden och skapade det första Gavi Cru-vinet på sin vingård La Scolca. Hans vin blev snabbt populärt och sedan 1970-talet är Gavi di Gavi ett kultvin som uppskattas i hela världen.

Vinodling sedan medeltiden

Vinodling i den här delen av Piemonte finns dokumenterad sedan år 972. Det är inte känt om man odlade cortese då, men druvsorten har funnits i provinsen åtminstone sedan tidigt 1600-tal när den nämns i en uppräkning på Castel Monferrato. Även om den förekommer i Bianco di Custoza vid Gardasjön och i området Oltreò Pavese i Lombardiet, så är kärnområdet orten Gavi. 1 500 av totalt 3 000 hektar finns runt orten Gavi och i dess grannkommuner.

Ett fantastiskt matvin

Det är ingen tillfällighet att Gavi är så populärt i regionen. Gavi ligger i provinsen Alessandria och gränsar till både Ligurien i Italien och till Geneve i Schweiz. Hela regionen är känd för sitt lätta kök med mycket fisk som passar perfekt till de eleganta, syrabetonade vita vinerna med friska örttoner.