Beställ senast den 6. juni (7.6. Stockholm- och Malmöområdet) så garanterar vi att du får din leverans innan midsommar!

Filter
Rosévin Rött vin
Spanien Tyskland
Aragonien Castilla - La Mancha Castilla - León Kataloninen Rioja
Alavesa Calatayud DOP Ribera del Duero DOP
Okänt Rosé Rött
Grenache Tempranillo
2022 2021 2020 2019 2018
Nej Ja
Asia Wine Trophy Berliner Wein Trophy Decanter Frankfurt International Trophy Gilbert & Gaillard
ja
Magnum (1,5 l) standardflaska (0,75 l)
Ja
Gran Reserva Reserva ES
Barón de Ley Bodegas Altos "R" Bodegas Faustino Bodegas Fernando Castro Bodegas Gran Sello
Calatayud Castilla y León La Mancha Penedès Ribera del Duero
Halvtorrt Torrt
Naturkork Okänd Övriga Presskork Skruvkork
0,75 L 1,5 L 3 L
Tempranillo

Tempranillo Vin


Spaniens mest berömda druva

Den röda tempranillodruvan stammar från Spanien. Där är den lika viktig som cabernet sauvignon är i Frankrike, och ger röda viner – framför allt de välkända vinerna från Rioja – deras fina struktur.

I Kalifornien kallas den även valdepeñas, i Italien negretto eller santo stefano. Tempranillodruvan har ett mycket tjockt skal och ger viner med kraftfull färg, intensiv frukt och komplexa aromer. Karakteristiskt för druvan är också den måttliga syra- och alkoholhalten samt de mjuka tanninerna. Vid små skördeuttag och lagring på ekfat får tempranilloviner god lagringspotential.
 

Fylliga aromer efter en kort mognadsperiod

Spaniens mest snabbväxande rödvinsdruva tempranillo har fått sitt namn efter det spanska ordet för tidig, ”temprano”. Som namnet antyder mognar druvan på mycket kort tid. Rödviner med tempranillo framställs framför allt i norra Spanien, företrädelsevis i Rioja (31 000 hektar). Andra stora odlingsområden finns i Baskien, Navarra, Kastilien, den katalanska regionen Penedès samt i Valdepeñas.

Stil & smakprofil

En ung tempranillo bjuder på en intensiv doft med aromer av hallon, skogsbär, körsbär och ibland även plommon. I det här stadiet är tempranillodruvan inte lika kraftfull som exempelvis klassikerna cabernet, syrah och pinot. Vinets stil förändras märkbart beroende på hur tempranillodruvan bearbetas. I Rioja blandas den ofta med små mängder garnacha tinta, graciano, mazuelo eller den vita druvan viura. Till detta kommer ektonerna, som ibland är framträdande och ibland diskreta, beroende på hur mycket man vill att de ska påverka. Användningen av amerikansk ek innebär utpräglade ekaromer samt en doft av vanilj och kokos. Lagringen av ett klassiskt riojavin tar flera år och innefattar att vinet får oxidera, medan en modern framställningsmetod – som exempelvis används i Ribera del Duero – fokuserar på frukt, choklad och vanilj. Grundprincipen är dock att tempranillo inte har en alltför hög alkoholhalt och att känslan är livlig och frisk trots en moderat syra. När vinet åldras kan balsamicotoner framträda, medan tanninerna blir sammetslena och runda.

Helst svala höjder med jämn hetta

Tempranillo behöver ett friskt klimat för att elegansen och karaktären ska kunna utvecklas. Men för sockerhalten och den djupröda färgen krävs ändå tillräckligt med värme och sol. Dessa klimatförutsättningar hittar man framför allt på hög höjd i Ribera del Duero och Rioja.

Tempranillo – ett vin med många namn

I de små spanska vinområden där man odlar tempranillo går druvan även under andra namn: Cencibel, tinto fino eller morisca i Aragón, Madrid och Valencia, ull de llebre i Katalonien, tinto de toro i Kantabrien, araúxo i Galicien, albana, forenses, temprana och tempranilla som beteckning för den sällsynta tempranillo blanco.

Spanjoren i den nya världen

Fram till 1600-talet begränsades odlingen till områdena Rioja och Valdepeñas. Sedan följde tempranillodruvan med de spanska kolonisatörerna till Argentina och Chile. I början av 1900-talet lyckades druvan etablera sig i det heta och torra Kalifornien.

Det klassiska tempranillovinet: kraftfullt och fruktigt

Röda viner av druvan tempranillo har en utpräglat fruktig karaktär, moderata tanniner och en bra syrastruktur. Det eleganta och mjuka vinet säljs för det mesta drickmoget eftersom det lagras länge på vingårdarna. De exklusiva vinerna kan dock lagras länge även på flaska. Typiska aromer för tankarna till plommon, körsbär, torkad frukt, tobak, läder, choklad och kryddor. Viner av tempranillodruvan rekommenderas till vilträtter, fågel, nötkött och fläskkött.

Cuvéer med tempranillo

Ett klassiskt tempranillovin är Rioja, som kan bestå av upp till 90 procent tempranillo. Ofta blandas dock tempranillo med de röda druvorna garnacha och mazuelo. Tempranillo från de varma, lägre belägna odlingarna, blandar vinodlarna med den syrarikare rödvinsdruvan graciano för att förlänga lagringspotentialen och ge mer kraft. Lär känna den spanska klassikern och beställ bekvämt online.