image

Vinglasskola för noviser – Vilket glas till vilket vin?

För en vinnovis är vinvärlden både fascinerande och komplex. Det finns ett oändligt antal druvsorter, vinregioner och framställningsmetoder att upptäcka, prova och förstå. Vinentusiasterna i din bekantskapskrets kommer säkert med välmenande råd men det kan bli för mycket. Alla goda råd kan spä på förvirringen. Vid sidan av allt annat som du bör känna till rekommenderar vinkännarna gärna olika vinglas till olika viner. Så hur vet man vilket glas som är rätt? Vilket glas som kan förstärka vinets aromer och lyfta fram det komplexa samspelet mellan syra, alkohol och socker? Och måste man veta det? Måste man använda olika glas till olika viner?

Publicerad den 01. mars 2022
Låt oss titta närmare på alternativen. I den här artikeln får du en grov översikt och tips på vad du som vinnovis ska tänka på när det kommer till vinglas. Vi går inte in på detaljer utan fokuserar på de grundläggande egenskaper som ett vinglas bör ha för att kunna återge en viss vinstil eller druvsort så autentiskt som möjligt. Den här grunden är viktig att ha med sig eftersom vinglaset påverkar hur vi uppfattar smaken och upplever vinet. Om du står precis i början av din vinresa så är det här en artikel för dig.

Vilka vinglas finns det och vad skiljer dem åt?

Vinglas kan vara lika omväxlande som skifferjordarna i Mosel. De finns en uppsjö av dem i alla tänkbara former och storlekar. I bästa fall är glasen utformade på ett sätt som framhäver vinets individuella karaktär och förstärker upplevelsen av att dricka det. I slutänden handlar vin just om njutbara upplevelser och du vinner mycket på att servera vita, röda och mousserande viner i rätt typ av glas. För prosecco, sekt och champagne rekommenderas avlånga glas av typen ”flöjtglas”. Den utdragna formen hjälper till att koncentrera bubblorna och aromerna i ett mousserande vin. Därför är flöjtglasen ett bättre alternativ än coupeglas där bubblorna försvinner alltför snabbt. I höga glas tar det längre tid för bubblorna att nå ytan.

Ett trist sätt att förstöra dina ädla droppar är att lämna diskmedels- eller saltrester på glasen när du har diskat dem i maskin. För att kunna njuta fullt ut av vinet bör du polera upp glasen en extra gång för hand strax innan serveringen. På så sätt är glasen garanterat rena och fria från fingeravtryck eller damm. Ett smutsigt vinglas ser oaptitligt ut och det kan även påverka vinets aromer negativt.

Rätt rödvinsglas

Det första kriteriet för ett rödvinsglas är en stor, generös form. Tack vare den stora volymen får vinet snabbare kontakt med luft och kan utveckla sina aromer optimalt. Formen hos rödvinsglasen kan skilja sig åt beroende på druvsort och vintyp, men gemensamt för alla glas är den fylliga kupan. Den ska du för övrigt aldrig hålla i handen eftersom du då överför din handvärme till vinet. Med en tjock kupa ökar syretillförsel som hjälper ett rött vin att öppna upp.

En annan viktig faktor är utrymmet i glaset, dvs. utrymmet i kupan mellan vinet och glasets överkant. Många vinglas har kupor som smalnar av mot toppen eftersom det koncentrerar dofterna mot näsan. Det är viktigt att det finns tillräckligt med luft och syre i kupan för att aromerna ska kunna stiga uppåt där vi kan känna dem. Faktum är att du aldrig ska fylla vinglaset mer än till en tredjedel. Det kan se lite futtigt ut, men vem uppskattar egentligen att dricka rödvin ur ett helt fullt glas. Då kan man nästan räkna med rödvinsfläckar.

Viktigast med vitvinsglas

Dessa former definierar i princip glasets slutliga utseende och vilket vin det passar till. Kunniga vindrickare och vinkännare använder olika glas för stora bordeauxviner, eleganta pinot noir eller kraftiga rioja. Rödvinsglas skiljer sig åt på de sätt som vi redan nämnt och detsamma gäller förstås vitvinsglas. De är lite mindre men har annars liknande former. Man har med andra ord inte uppfunnit hjulet igen för vinglas. Rosévin och vitt vin serveras i medelstora glas som koncentrerat leder de friska fruktnoterna till näsan. Om du har ett moget eller fylligt vitt vin kan det löna sig att välja ett glas med en större kupa av den typ som används till rött vin. Mäktiga chardonnayviner behöver stora, generösa glas. Dessa viner har en låg syra och kan blir mer balanserade i glas med en bredare form. Då träffas tungan av mer vätska på en gång och vinet känns lite krispigare. Smala glas ger en motsatt effekt och kan få redan feta chardonnayer att upplevas ännu fetare och krämigare. Ett riesling eller grüner veltliner med högre nivåer av syra kan däremot gärna serveras i den typen av glas.

En annan sak att tänka för vinnovisen är glaskanten, det vill säga den del av glaset som vidrör läpparna. Den utgör gränssnittet mellan dig och den ädla druvjuicen. Det låter viktigt och det är det också. Glaskanten påverkar hur och med vilken intensitet som vindropparna träffar din tunga och dess smakzoner. Beroende på glasets tjocklek och glaskantens radie kan olika zoner på tungan komma i kontakt med vinet. Själv föredrar jag riktigt tunna, munblåsta vinglas. De är extremt lätta, vackra att se på och ger en helt annan upplevelse av vinet än glas med tjocka kanter.

Hur väljer man det bästa vinglaset?

Vissa glastillverkare lägger mycket tid på att formge vinglas och optimera dem för olika vinstilar. För att få en känsla för skillnaderna och uppleva hur olika ett vin kan smaka ur fem olika vinglas rekommenderar jag att du anmäler dig till en vinglasworkshop. Flera namnkunniga tillverkare håller sådana workshops och bidrar med värdefull kunskap.

Om utbudet av glas känns oöverskådligt och du vill slippa fundera över det kan du alltid välja ett glas av den typen som kallas universalglas. En del företag har specialiserat sig på att tillverka vinglas som fungerar för både rött och vitt vin. Du kan med andra ord njuta av ett chardonnay från Kalifornien ur samma typ av glas som ett pinot noir från Baden. Alla druvsorter och viner kan drickas ur universalglasen och det underlättar mycket, inte minst för vinnovisen. Enklare kan det inte bli!