image

Hur lagrar man vin?

Lagring av vin är ett kapitel för sig i vinlitteraturen och det lönar sig att känna till grunderna. Den största utmaningen är viner som behöver lagras flera år efter att du köpt dem. Cru-viner från Bourgogne och Bordeaux, förstklassiga viner från Tyskland, Châteauneuf-du-Pape eller Barolo är några exempel på viner som behöver många år innan de blir drickmogna. Sådana viner trivs bäst i mörka och svala utrymmen (8 till 14 °C) med hög luftfuktighet (70 till 80 %) och framför allt stabila förhållanden. Om vinet lagras för varmt (ofta över 20 °C och stora kontraster) växlar fukthalten och temperaturen kraftigt och vinet åldras i förtid. Vinet bör inte heller utsättas för kraftiga dofter som kan tas upp av korken. Ett källarutrymme med en värmepanna för olja är olämpligt. Detsamma gäller en tvättstuga där vinerna kan påverkas både av starka dofter och av vibrationer från tvättmaskin och torktumlare.

Publicerad den 01. mars 2022

Vilka flaskor bör lagras?

De flesta av oss har inte tillgång till en vinkällare som uppfyller alla kriterier. I stället får vi ta hjälp av tekniken. Den som har en större samling av förstklassiga viner bör investera i klimatiseringsteknik. För mindre volymer räcker det med en vinkyl som lätt ryms i en vanlig bostad.

Viner med naturkork lagras nästan alltid liggande, om de ska lagras under en längre tid. Det gör man för att korken alltid ska ha kontakt med lite vätska och inte torka ut. Viner med skruvkork kan lagras stående och detsamma gäller alla typer av mousserande vin och starkvin. När det gäller mousserande vin och starkvin kan kolsyran och den höga alkoholhalten annars angripa korken.

Hur hanteras lagrade flaskor?

Viner som är avsedda att drickas direkt behöver inte lagras på något särskilt sätt. Det räcker med en vanlig hylla i köket eller matrummet. När du vill dricka ett lagrat vin ska du tänka på att hämta upp det ur källaren i tid. Det är vanligt att röda viner av hög kvalitet tappas upp ofiltrerade och flaskorna bör placeras upprätt en tid innan serveringen för att inte bottensatsen ska störa drickupplevelsen.