image

Vilken vintyp är du?

Gillar du rött, vitt eller rosa? Föredrar du mustigt eller fruktigt? När det kommer till vin finns det en uppsjö av färger, smaker och sorter att välja mellan och det kan ibland kännas omöjligt att veta vad man ska leta efter för att få det man verkligen tycker om. Men det finns enkla sätt. The Wine Company reder ut hur du kan ta reda på vilken vintyp du är och vilka viner du bör testa beroende på vad du gillar.

Publicerad den 06. januari 2023

Hur hittar jag rätt vin för mig?

Få drycker är så omtyckta och omskrivna som vin. Men det kan vara svårt att hitta rätt i vindjungeln. Om du vill ta reda på vilken vintyp du är tipsar The Wine Company om att avgränsa sig och starta med att identifiera vilka smakinriktningar du gillar bäst. Röda viner kan vara fruktiga, fylliga, lätta eller sträva medan vita viner ofta definieras utifrån fruktighet, fyllighet och sötma.

– Det finns cirka 8 000 olika varianter på druvor och av dessa används omkring 150 olika till vinframställning. Det är därför inte så konstigt att det kan vara svårt för en nybörjare att hålla koll på vilken som är vilken och vad man föredrar. Det enda sättet att ta reda på vad som passar ens egna smaklökar är genom att prova sig fram. Men för att börja någonstans är smaktyperna en bra start.

Lätta viner
Lätta viner kännetecknas av att de är ljusare i färgen. De har en friskhet och är mjuka. Vanligtvis har de inte lagrats på fat. Smaker som hallon, jordgubbar och röda vinbär i kombination med öreter hittas ofta i dessa viner. Exempel på lättare viner är pinot noir och gamay.

Fruktiga viner
Fruktiga viner har tydliga inslag av fruktsyra som ofta känns på sidan av tungan och bak mot sidorna av gommen. Röda fruktiga viner har ofta inslag av mörka bär, plommon och körsbär. I vita viner med hög fruktsyra kan istället smakerna av äpple, citrus, krusbär dominera. Chardonnay och Riesling är exempel på två fruktiga vita viner.

Fylliga viner
Fyllighet är en konsistens och kan beskrivas som vinets tyngd i munnen, vilket innebär att det har en hög smakkoncentration. Ett fylligt vin har mycket aromämnen som fyller munnen och ger en intensiv smakupplevelse. Amarone är exempel på fylligt vin, samt druvan Malbeck.

Sträva viner
Tanniner är det som skapar den sträva känslan i främst röda viner. Tanninet finns i druvans kärnor och skal och skiljer sig i mängd för varje druvsort där de blå, vilka röda viner i huvudsak framställs av, innehåller mest. Ett vin som upplevs som strävt med en torr känsla i munnen är alltså rikt på tanniner. Strävhet ger struktur till vinet och är en av de egenskaper som gör att vissa röda viner utvecklas fint av lagring. Nebbiolo och Cabernet Sauvignonär exempel på druvor som ger tanninrika viner.

Söta viner
Vita viner upplevs som olika söta. Sötma och fruktsyra balanserar varandra där hög fruktsyra gör att vinet upplevs friskare och mindre sött medan söta viner upplevs ha lägre syra. Semillion och muscat är exempel på vita druvor som används vid tillverkning av sött vin.