image

Så blir du en vinkännare

En del viner lockar oss med sin etikett och andra känner vi redan till och gillar. Som vinköpare går vi ofta på utseendet eller väljer ett vin som vi vet att vi tycker om. Men för att kunna kalla oss vinkännare måste vi vidga våra vyer. Vi måste samla nya erfarenheter och omfamna vinvärldens mångfald!

Publicerad den 01. mars 2022
För att utvecklas till vinproffs behöver du prova och jämföra, och bekanta dig med de faktorer som direkt påverkar vinets smak. Faktorer som druvsort, jordmån där druvorna odlas och klimatförutsättningar med soltimmar, nederbörd och temperatur, liksom vinmakarens stil och arbetsmetoder i odlingar och källare. Hitta skillnaderna och dina preferenser!

Två utgångspunkter: druvsort och ursprung

Välj ut en druvsort och jämför hur den präglas av olika ursprung och olika vinmakare. Det finns till exempel sauvignon blanc från Sancerre i Frankrike, från Sydafrika och (i helt andra tolkningar) från Nya Zeeland eller Sydamerika. Eller jämför två odlingsregioner i samma land, t.ex. riesling från Pfalz och Rheinhessen.

Alternativt: Välj ut en odlingsregion. Kanske den region som producerar dina favoritviner? Upptäck olika viner, olika producenter och olika årgångar. Du kan till exempel jämföra ett zinfandel från Kalifornien med ett merlot från Kalifornien.

Två flaskor säger mer än en

Bjud in dina vänner och prova minst två olika viner av den druvsort eller från den region du valt. Extra kul blir det om du även serverar lite tilltugg från regionen i fråga.

Prova och jämför:
Vilka skillnader finns det och vilka likheter? Snart kan du urskilja typiska egenskaper för en druvsort eller region, och uppleva bandbredden av produkter därifrån. Dessutom får du en bättre uppfattning om vad du själv gillar och inte gillar. Och kanske upptäcker du till och med en ny favoritvingård eller favoritdruva!

Välj ut vinerna till din vinprovning direkt.