Filter
Valle de Colchagua
2022 2021 2020
Nej Ja
Frankfurt International Trophy Mundus Vini
Montes Viña Luis Felipe Edwards
Valle Central Valle de Colchagua
Naturkork Skruvkork
Carmenère

Carmenère vin


Den fylliga skönheten från Chile

De torra, komplexa rödvinerna som görs på carménère imponerar med sin runda smak och sina aromer av röda frukter, kryddor och bär.

Druvan stammar ursprungligen från Frankrike och är även känd under namnet grande vidure. Idag är druvans huvudsakliga odlingsområde Chile, men den förekommer även i Italien, Schweiz, Australien och Nya Zeeland. Tack vare den relativt höga syrahalten och den låga tanninhalten passar carménère utmärkt till lättare rätter och grillad fisk.
 

Bordeauxvin med traditioner

Carménère är en gammal röd druva som även är känd under namnet grande vidure. Den är resultatet av en naturlig korsning mellan gros cabernet och cabernet franc. Druvan stammar ursprungligen från vinområdet Bordeaux i Frankrike. Där utgör den fortfarande en av de blott sex druvsorter som är tillåtna vid framställningen av bordeauxvin.

Vinlusens framfart

Idag odlas carménèredruvan i huvudsak i Chile, vilket beror på att den vinlusepidemi som drog fram i mitten av 1800-talet nästan fullständigt ödelade de franska bestånden. Dessutom är druvan känslig för det europeiska klimatet och därför mindre omtyckt bland vinodlarna än den snarlika merlotdruvan.

Förskjutning av odlingen till Chile

Efter vinlusens framfart valde de franska vinodlarna andra druvsorter när de anlade nya odlingar. Sedan omkring 1850 odlar man dock carménère-druvor i Chile som importerats från Frankrike. Klimatet i Chile är passar druvan bättre än det i Europa.

Carménère eller merlot?

Trots skillnaden i smak anser man i Chile att carménère är en underart till merlot. På grund av vinstockarnas snarlika utseende anlade man odlingar med blandade bestånd. Först 1994 kunde DNA-analyser visa på skillnaden mellan de båda druvsorterna.

Carménère som chilensk specialitet

Det första rena chilenska carménère-vinet framställdes 1996. Idag upptar druvans odlingsareal cirka 7 000 hektar. De viktigaste odlingsområdena är Rapel och Maule i Valle Central. Även i Frankrike och enstaka andra länder växer idag carménère-vinstockar som återimporterats från Chile.

Välsmakande, kärv karaktär

Rött vin av carménèredruvor har en mörkröd till violett färg. En låg tanninhalt är typisk för vinet. Det kärva, men inte sura, vinet imponerar genom sin fyllighet och smakrikhet. I doften framträder aromer av bär, choklad, tobak och en aning läder.

Fylligt rödvin lagrat på ekfat

Carménère är Frankrikes tredje viktigaste rödvinsdruva näst efter cabernet sauvignon och cabernet franc. Både sortrena viner och cuvéer brukar lagras på amerikanska eller franska ekfat.

Som sällskapsvin eller till välkryddade rätter

Det här rödvinet smakar utsökt till kraftiga kötträtter, exempelvis från grillen. Servera det gärna till pasta, pizza eller kraftfulla, lagrade ostar. Det passar även bra till välkryddade, starka specialiteter från det sydamerikanska eller indiska köket. Naturligtvis fungerar det också utmärkt som sällskapsvin. Upptäck våra fruktiga och kärva carménère-viner från Chile och Frankrike!