Filter
Rött vin
Toscana
Chianti
Okänt Rött
Merlot Sangiovese
2022 2021 2020 2019 2018
Nej Ja
Berliner Wein Trophy Luca Maroni Mundus Vini
ja
standardflaska (0,75 l)
Ja
Cantina di Montalcino Leonardo Da Vinci Marchesi Mazzei SPA Nuova Fattoria Lornano Rossetti
Chianti Chianti Classico Chianti Colli Senesi
Naturkork
0,75 L

Vindynastiernas land

Det böljande landskapet Chianti har varit Toscanas korn- och vinkammare sedan medeltiden. I slutet av medeltiden och under renässansen var stadsstaterna Florens och Siena två av de modernaste och rikaste städerna i världen. En viktig anledning var mezzadria, dvs. den överenskommelse som gjorde att bönderna kunde behålla en större del av sina skördar. Detta tidiga hållbarhetstänkande mättade många hungriga magar. Samtidigt blomstrade handeln, konsten och vetenskapen. Da Vinci, Michelangelo och Raffaello var några framstående män som levde och verkade här, precis som Galileo, Boccaccio och Dante Aligheri. Mäktiga adelsfamiljer som handels- och politikerfamiljen Medici fick ett stort inflytande under 1400-talet.

Chiantis druvsorter – först canaiolo, sedan sangiovese

Fram till 1800-talets början var canaiolo nero den viktigaste druvan i Chianti. De blå druvsorterna sangiovese, mammolo och merzemino samt de gröna trebbiano och san colombano förekom bara i periferin. Från mitten av 1800-talet satte baron Bettino Ricasoli stor ära i att skapa den bästa chianticuvéen. Till slut kom han fram till en optimal blandning: ca 75 % sangiovese som huvuddruva för kraft, bouquet, struktur och syra, 15 % canaiolo för att mildra syran och 10 % andra sorter. Han ansåg också att vita sorter endast skulle användas i viner avsedda att drickas unga. Baronens rekommendationer har med tiden blivit vägledande. Under sjuttiotalet drabbades vinodlingen av en allmän kris och kvantitet sattes före kvalitet. Det producerades stora volymer av chianti i bastflaskor, s.k. fiasco, och andelen vita druvsorter ökade markant. Sedan 1996 omfattas Chianti av nya, strikta kvalitetskriterier och regionens hjärta Chianti Classico har sett en ny renässans med många prisbelönta viner och vingårdar. Huvuddelen av Chianti upptas av Toscanas viktigaste druvsort sangiovese. Den ingår till mellan 75 och 100 % i chiantivinerna. Till det kommer maximalt 10 % canaiolo nero och 10 % andra sorter. Det sistnämnda omfattar både inhemska sorter som mammolo eller marzemino och internationella druvor som syrah, cabernet eller merlot. Än så länge får även de vita sorterna trebbiano och malvasia användas.

Chianti och legenden om den svarta tuppen

Enligt en gammal legend stred de två toskanska städerna Siena och Florens ständigt om Chiantis gränser. Under många årtionden utkämpades häftiga strider innan man till slut avgjorde det hela på 1400-talet genom att anordna en tävling. Den gick ut på att när den första tuppen gol skulle en ryttare från respektive stad rida mot gränsen. Den plats där ryttarna möttes skulle utgöra gränspunkten i framtiden. Hur det nu begav sig var den svarta tuppen från Siena mätt och trött och sov därför längre än tuppen från Florens som fått mindre mat för att den skulle gala tidigt på morgonen. De två ryttarna möttes vid Fonterutoli och Florens fick därmed större delen av Chiantiområdet. Huruvida historien är sann eller inte kan vi inte veta. Men faktum är att den svarta tuppen (Gallo Nero) fortfarande pryder flaskorna från Chianti Classico – det område som utgör hjärtat i Chianti.

Uppdelning och klassificeringar

Chianti är inte ett sammanhängande område utan delas in i sex provinser varav de äldsta, klassiska delarna finns mellan Florens och Siena. Endast här i hjärtat av Chianti får vinodlarna kalla sina viner Chianti Classico eller, efter två års fatlagring, Chianti Classico Riserva. Området har en särskild DOCG-status. Vid sidan av Chianti Classico finns Chianti Colli Aretini, Chianti Colli Fiorentini, Chianti Colline Pisane, Chianti Colli Senesi, Chianti Montalbano, Chianti Montespertoli och Chianti Rufina. Andra kända kommuner är Radda och Greve

Med smak av Medelhavet

Chianti är ett långt område som sträcker sig från kusten och inåt landet. Det betyder även att terroiren är mycket omväxlande. Chianti ligger relativt högt och har därför en mer elegant vinstil än exempelvis Maremma. Regionen har ett medelhavsklimat med mycket sol och små temperaturskillnader mellan dag och natt. Samtidigt faller tillräckligt mycket regn för att vinstockarna ska frodas. Jordmånen i Chianti består av krit- och lerjord. Den är bördigast nära kusten och stenigare högre upp.

Köp Chianti online

I vårt webbsortiment hittar varje Chiantifantast sin favorit. Välj ut dina favoriter och beställ bekvämt hemifrån.