image

Svenskarnas vinfavorit – Valpolicella

Länge har svenskarna vurmat för den röda drycken från det populära vindistriktet Valpolicella. Området som ligger i Veneto, nordöstra Italien, är hem till både Amarone och Ripasso. Två mycket kraftfulla och omtyckta vinsorter. Men vad skiljer dem egentligen åt? The Wine Company förklarar skillnaderna i tillverkningen och tipsar samtidigt om favoriter.

Publicerad den 01. mars 2022

Amarone eller Ripasso?

Appassimento är den vanligaste metoden bland tillverkarna i vindistriktet Valpolicella. Här härstammar vinerna Amarone och Ripasso som båda skapas på den speciella metoden. Två vinsorter som ligger svenskarna extra varmt om hjärtat. Själva Appassimento-metoden går ut på att låta druvorna torka efter de skördats men innan de pressas. Efter skörd väljs de bästa druvorna ut och torkas på särskilda träställningar eller halmmattor i väl ventilerade hallar under fyra till sex månader. Detta för att få en så koncentrerad smak från druvorna som möjligt. Men vad är egentligen den exakta skillnaden mellan de två vinerna?

Amarone är den lyxigaste av de två vinsorterna. Vinet görs på druvorna Corvina Veronese och Rondinella och har längst jäsningstid. Efter Appassimento-metoden pressas druvorna och därefter får vinet jäsa. Sedan lagras det i minst tre år på ekfat. Typiska egenskaper för vinet är intensitet, arom och djup.

Ripasso å andra sidan är den lite mer lättdruckna varianten av de två. Vinet består av färsk druvmust av klassiska valpolicella druvsorter likt amarone, men med tillägg av t.ex. Molinara, Corvinone och Croatina, som tillverkarna låter jäsa i två omgångar. Den första jäsningen sker på vanligt vis medan den andra görs med skalrester från Amarone-tillverkningen. Ripasso lagras därefter i 24 månader innan det är färdigt. Även denna vinsort är kraftfull men något mildare än Amarone.

Vad utmärker Valpolicellaregionen?

Viner från Valpolicella är mycket omtyckta bland svenskarna och framförallt till hösten då de passar utmärkt till mustiga grytor. Vinodlarna i det kända distriktet är passionerade och entusiastiska vinälskare, vilket lyser igenom i vinerna från området. Just vinhuset Sartori som ligger oss varmt om hjärtat var från början pionjärer i kvalitetsfrågor och vi rekommenderar dem starkt.