Filter
Corvina Corvinone
2022 2021 2020 2019 2018
Ja
Superiore
Brigaldara Cantina di Soave Cantina Valpolicella Negrar Cantine Riondo Casa Vinicola Sartori
Amarone della Valpolicella Valpolicella Valpolicella Ripasso
Naturkork Okänd

Amarone, Ripasso och Recioto – fylliga viner av torkade druvor

I Valpolicella används druvsorterna corvina, corvinone veronese och rondinella, som bara får odlas i 18 kommuner i regionen.
Det röda vinet Amarone della Valpolicella framställs av torkade druvor av dessa sorter. Jämfört med Recioto, som också framställs av torkade druvor, ligger alkohohalten för Amarone högre med 14–16 volymprocent. Ett Amarone DOCG som mognadslagrats i minst två till fyra år får kallas ”Riserva”.
Tack vare de torkade druvorna får Amarone kraftfulla tanniner och toner av choklad, malt och rörsocker. På senare år har det unika röda vinet nått stora framgångar i Nordamerika och Asien. Recioto är ett sött vin som också framställs av torkade druvor. Det har en djupröd färg med violetta skiftningar och en intensiv bouquet. Alkoholhalten ligger på minst tolv volymprocent. Så även för det mousserande vinet Recioto della Valpolicella Spumante.

Ripasso som internationellt stjärnskott

Valpolicella Ripasso (DOC) har den typiska, fylliga och sammetslena smaken som brukar känneteckna röda Valpolicella. Ripasso betyder ungefär ”ny omgång” och avser den andra jäsningen av ett ungt vin på amaronerester. Den ger vinet den lätt russinaktiga smaken och mycket kraft och ryggrad. År 2010 fick Valpolicella Ripasso sin DOC-status och har sedan dess gått från klarhet till klarhet.

Regionala druvsorter står för finess

De flesta vinerna från Valpolicella är lätta och fruktiga röda viner med låg alkoholhalt. Ofta framträder karakteristiska aromer av blommor och körsbär. Utöver rondinella odlas druvsorterna corvina, corvinone, croatina, dindarella, molinara, oseleta, spigamonte, teroldego och turchetta i Valpolicella. Dessa växer på klassiskt sätt på pergolas mellan körsbärsträd och olivträd.

Valpolicella-viner för alla smaker

Valpolicella Superiore framställs av utvalda druvor från speciella vingårdslägen och mognar i minst ett år. Det har en låg syra och en harmonisk bouquet. Lätta Valpolicella passar till många typiskt italienska maträtter som pasta, pizza och fisk. En kraftigt Ripasso eller en ännu fylligare Amarone passar till tyngre kötträtter, medan Recioto är ett typiskt dessertvin som passar bra till efterrätter med choklad och nötter – eller till en god gorgonzola.
Beställ dina viner från Valpolicella bekvämt online.