image

Alsaces väg in i det moderna!

Landområdet mellan Strasbourg och Mulhouse är en av Frankrikes mest traditionstyngda regioner. Upprätthållandet av traditionella sedvänjor gäller även vinodlingen, som troligen redan kelterna och med säkerhet redan romarna ägnade sig åt här. Sedan tidig medeltid satsar man på kvalitetsviner och på ett begränsat antal druvsorter som håller hög kvalitet och en viss stil. Men den yngsta generationen vinodlare har infört förändringar i Alsace – något som är mycket bra för regionen.

Publicerad den 01. mars 2022

Vinvägen genom Alsace – ett klassiskt vinlandskap

För den som färdas längs den omkring 170 kilometer långa Route des vins d’Alsace från Marlenheim i norr till Thann i söder blir regionens charm uppenbar. Många orter består av uteslutande medeltida byggnader klassade som kulturminnesmärken. De små orterna ligger inbäddade bland mjuka kullar eller balanserar på de branta sluttningarna av Vogeserna, som skyddar Alsace från regn och hårda vindar västerifrån. Detta klassiska vinlandskap är i högsta grad pittoreskt. Men hur vackert det än är här och hur mycket man än kan njuta av traditionellt framställda viner i Alsace, måste man till slut ha fått intrycket att tiden verkade stå stilla här. Detta gällde framför allt vinerna, som ofta var tunga och restsöta och inte längre särskilt populära hos konsumenterna. Visserligen hade man länge rönt framgångar med de här vinerna, men det var på tiden att man genomförde förändringar. Detta krävde en ny generationen vinodlare som – precis som fallet var i Tyskland – kunde förändra vinodlingen märkbart till det bättre.

Hållbar vinodling står högt i kurs

I Alsace var det dock redan fäderna som tog det första steget mot den här förändringen. Det rörde sig inte om några stora förändringar av vinstilen, men man tog hänsyn till miljön. Ingen annanstans i Frankrike fokuserar man i lika hög grad på hållbar, ekologisk eller till och med biodynamisk vinodling som i Alsace. De naturinriktade vinodlarna, djupt rotade i hembygden, hade under en längre tid sett att moderna bekämpningsmedel inte hade någon positiv inverkan på jordkvaliteten – och därmed inte heller på vinkvaliteten. De tillämpar fortfarande det traditionella hantverket. Den här kunskapen hotade att gå förlorad genom de moderna bekämpningsmedlen och alla de tillsatser som tilläts i vinkällaren. I Alsace valde man därför tidigt en annan väg och tillämpade biodynamisk odling och en cirkulär ekonomi, precis som man gjort i flera hundra år. Denna arbetskrävande process resulterade i naturliga vinstockar som visserligen gav små skördar, men vinerna var fylliga och spännande. Genom den här metoden sker vinframställningen framförallt på vinberget och inte så mycket i vinkällaren.

Noggrant avvägda förändringar

Den egentliga nytändningen stod däremot den nya generationen välutbildade vinodlare för. De anpassade druvsorterna minutiöst efter terroirens förutsättningar. Tidigare generationer brukade framställa cru-läge-viner av alla tillåtna druvsorter på ett vinberg, såväl torra som halvtorra och söta. De unga vinodlarna gick en annan väg. De undersökte mer grundligt vilka druvsorter som passade bäst till de olika jordmånerna och använde enbart dessa. Samma sak gjorde de med söthetsgraden. Även denna måste passa de lokala förutsättningarna. Det är till exempel inte särskilt meningsfullt att framställa ett torrt vin av druvor från ett varmt söderläge. Dagens vinodlare gjorde många små justeringar samtidigt som de slog vakt om den stora helheten, nämligen regionens långa tradition. En av de viktigaste förändringarna för konsumenterna var sötmaskalan, som man idag hittar på kontrolletiketten på de flesta alsaceviner. Där anges vinets söthetsgrad, något som etiketten aldrig tidigare avslöjat.

Även i köket märks förändringen

Det är inte bara vinet som har genomgått en förändring. Även det alsaciska köket, ett av det mest traditionstyngda i hela Frankrike, har öppnat sig för moderna influenser – utan att därför bli mindre alsaciskt. Naturligtvis är maten på legendariska L’Auberge de l’Ill fortfarande mycket klassisk, och även hos Christine Ferber i Niedermorschwihr kan man fortfarande hitta de klassiska specialiteterna. Men på andra ställen, till exempel restaurang JY’s i Colmar, kan man ibland servera musslor med en emulsion på kokosnöt och kafirlimeblad eller sardiner med tzatziki. Tradition och modernitet i kontrast och harmoni hittar man även i Strasbourg, regionens huvudstad. Staden är Frankrikes tredje populäraste – efter Paris och Aix-en-Provence – och i de pittoreska restaurangerna som kallas Winstubs kan man hitta såväl mustiga rätter som fusionrätter och naturligtvis la haute cuisine, som förenar världen med den här regionen. De moderna vinerna från Alsace gör raka motsatsen: De förenar regionen med världen. Den här spänningen är alltid närvarande när man dricker ett glas alsacevin, både på plats i regionen och på hemmaplan. Alsace är absolut väl värt ett besök!