Filter
Mousserande Vitt vin
Frankrike Sydafrika
Loire Western Cape
Robertson Stellenbosch Swartland
Chardonnay Chenin Blanc
2023 2022 2021
Ja
Crémant
Boekenhoutskloof Bougrier Bouvet Ladubay Kaapzicht Estate Robertson Wide River Wines
Crémant de Loire Robertson Stellenbosch Swartland Val de Loire
Brut Torrt
Champagnekork Naturkork Skruvkork
Chenin Blanc

Chenin Blanc

Den mångsidiga druvan från Loire

Chenin blanc, en av Frankrikes äldsta druvor, är också en av de mest mångsidiga.  I Frankrike odlas den nästan uteslutande i Loire, och dessutom finner man den i Sydafrika.

I Frankrike används druvan vid framställningen av crémantviner och den pressas dessutom till såväl torra och halvtorra viner som dessertviner. De mest lagringsdugliga och komplexa chenin blanc-vinerna, som räknas till världens bästa vita viner, framställs i Anjou i trakterna kring Samuri, i Vouray och i Montlouis. Chenin kan serveras till en hel måltid – som aperitif, till fisk och ljust kött med gräddbaserade såser och slutligen till ostbrickan och en söt dessert.
 

Populär i Sydafrika

En av Sydafrikas viktigaste druvsorter är chenin blanc, även kallad steen. Omkring 19 procent av den totala odlingsytan (cirka 19 000 hektar) finns på Kaphalvön. Detta innebär att landets odlingsareal är nästan dubbelt så stor som Frankrikes. De största odlingarna upptar drygt 3 300 hektar och ligger i det traditionsrika området Cape Winelands District Municipality. Framför allt det bördiga landskapet kring staden Paarl är känt för sitt stora antal vingårdar.

Hemligheten bakom framgångarna: det mångsidiga användningsområdet

Chenin blanc är vid sidan av sauvignon blanc vinregionen Loires viktigaste druva. Den populära druvan står för nästan 10 000 hektar av regionens odlingsareal. De flesta odlingar hittas vid floderna i Départements Indre-et-Loire, Loir-et-Cher och Maine-et-Loire. Chenin blancs popularitet grundar sig på dess mångsidighet. Den mångfacetterade druvan lämpar sig lika väl för torra viner som dessertviner och de storslagna crémantvinerna från Loiredalen.

Torra och populära viner från noggrant utvalda odlingslägen

Välkända odlingsområden för halvsöta chenin blanc-viner är Bonnezeaux, Chaume, Coteaux de l’Aubance, Coteaux-du-Layon, Coteaux-de-la-Loire och Quarts-de-Chaume. Torra vita viner av chenin blanc produceras istället i de två välkända AOC-distrikten Savennières Roche-aux-Moines och Savennières Coulée-de-Serrant. Långlivade vita viner av druvan kommer även från distriktet Saumur. I Cheverny och Haut-Poitou används oftast endast en liten andel chenin blanc i vinerna, sortrena chenin blanc-viner framställs i Jasnières. Detsamma gäller de torra och halvtorra vita vinerna från Touraine-Amboise och Vouvray.

Draghäst för Sydafrikas vinindustri

I mitten av 1600-talet anlände de första chenin blanc-druvorna till Sydafrika, där de spreds av franska hugenotter. I mitten av 1970-talet hade steen, som chenin blanc kallas här, utvecklats till landets viktigaste druva. Länge har framför allt friska och torra vita viner framställts för världsmarknaden, men idag är variationen större beträffande vinerna av sydafrikanska steen. Ett välkänt odlingsområde är Franschhoek Valley öster om Kapstaden, där det ligger nästan tre dussin vingårdar.