Filter
Mousserande
Baden Pfalz
Okänt Vitt
Chardonnay Riesling Spätburgunder
2019 2017
ja
standardflaska (0,75 l)
Deutscher Sekt b.A. Sekt
Kloster Eberbach Sektmanufaktur Schloss Vaux Weingut Uli Metzger Weinhaus Reichsrat von Buhl GmbH Winzergenossenschaft Königschaffhausen
Baden
Brut Torrt
Champagnekork Presskork
0,75 L

Vad är skillnaden mellan Prosecco och Sekt vin?

Sekt kvalitetsvin från Tyskland och Österrike är märkt som sekt vin. Prosecco är däremot ett skyddat ursprung. Man kan skilja mellan Prosecco Frizzante - det mousserande vinet - och Spumante - det mousserande vinet. Tysk Secco framställs i princip på samma sätt som Prosecco Frizzante på basis av vitt vin, men det finns inga specifikationer om druvornas ursprung och vilka druvsorter som får användas.

För att framställa sekt vin tillsätts koldioxid till basvinet i en jäsningsprocess i två steg. Sekt vin kännetecknas av sin torra och fruktiga karaktär. Därför är det druvans syrahalt och inte sockerhalten som avgör skördetidpunkten. Sekt vin måste ha en alkoholhalt på minst 10 volymprocent.

Tyvärr är ryktet för tyskt Sekt vin fortfarande lite sämre än för champagne eller crémant från Loire, men detta är omotiverat. Ett tyskt mousserande vin är absolut i nivå med franskt mousserande vin. En torr Riesling Brut från Reingau är till exempel lämplig för alla tillfällen. Det mest kända mousserande vinet från Spanien, ofta kallat spanskt mousserande vin, är Cava. Liksom mousserande vin framställs det genom jäsning på flaska och många stormarknadsprodukter har gett det ett rykte som tyvärr inte motsvarar den faktiska kvaliteten!

Sekt vin och dess historia

Sekt vin har en lång tradition i Tyskland, som går tillbaka till 1826 då den första tyska sekt vinkällaren grundades. 76 år senare införde kejsar Wilhelm en skatt på Sekt vin för att finansiera sin flotta. Historien om begreppet mousserande vin går långt tillbaka och tar oss hela vägen till det antika Rom. Ordet sekt vin härstammar från den latinska termen "siccus", som betyder "torr". Under antiken tillsatte man ofta honung eller kryddor i viner för att konservera dem. Men finsmakare fick vänta länge på sekt eller till och med sekt vin som kunde handlas. Det var först på 1600-talet som den franske munken Dom Pérignon lade grunden till dagens metod för framställning av sekt vin. Han utvecklade Méthode Champenoise, där vinet genomgår en andra jäsning i flaskan, vilket skapar koldioxid som ger den karakteristiska spänsten.

Smakvarianter av sekt vin: brut nature till doux

När det flaskjästa sekt vinet har degorgerats fylls den förlorade mängden på med vin eller sekt vin. Den likör de dosage som används i denna process kan innehålla varierande mängder socker; det är här som det mousserande vinets sötma justeras. Det sekt vinets smak bestäms av restsockerhalten. Det finns torra, halvtorra och söta varianter. Här är de vanligaste beteckningarna och deras restsockerhalt:

Brut nature: Högst 3 g/l restsocker
Extra brut: Högst 6 g/l restsocker
Brut: Högst 15 g/l restsocker
Extra torr (Extra sec): 12 till 17 g/l restsocker
Torr (sec): 17 till 32 g/l restsocker
Halvtorr (demi-sec): 32 till 50 g/l restsocker
Mild (doux): Mer än 50 g/l restsocker

Denna information ger det sekt vinet en mångsidig karaktär. Medan ett sekt vin av typen brut nature är mycket torrt med högst 3 g/l restsocker, har ett sekt vin med beteckningen mild (doux) mer än 50 g/l restsocker och är därför mycket sött. Det bör dock noteras att sötman hos sekt vin uppfattas annorlunda än hos stilla viner på grund av koldioxiden, vinets fräna syra och den komplexa produktionsprocessen. Sekt viner med mindre än 15 gram socker per liter uppfattas som absolut torra (brut) när det gäller smak, medan sekt viner som är märkta som "torra" fortfarande kan innehålla upp till 32 gram socker per liter. Även om sötma redan är märkbar här, är uppfattningen bara tydligt söt med en ännu högre sockerhalt.

Sekt vin från vinodlare

Winzersekt är en speciell typ av sekt vin där druvorna uteslutande kommer från en enda vinodlares egen vingård. Dessa sekt viner produceras ofta i små kvantiteter och med traditionella metoder. Vinodlarens sekt vin anses vara av särskilt hög kvalitet och återspeglar vinodlarens individuella stil.

Hållbarhet för sekt vin

Hållbarheten för sekt vin varierar beroende på typ och kvalitet. Sekt vin som framställts med traditionell metod kan i regel lagras i flera år. Under denna tid utvecklar det ofta fler smaker och blir mer komplext. Sekt viner som framställs med Charmat-metoden eller i tankar har vanligtvis en kortare hållbarhetstid. Det är lämpligt att följa tillverkarens anvisningar och att förvara sekt vin på en sval, mörk plats för att maximera dess kvalitet.

Vad är skillnaden mellan sekt vin och champagne?

Sekt vin och champagne är båda sekt viner som är populära över hela världen. Det finns dock vissa skillnader mellan dem:

Ursprungsregion: Champagne kommer uteslutande från regionen med samma namn i Frankrike, dvs. Champagne . Sekt vin, å andra sidan, kan komma från olika vinregioner runt om i världen, till exempel Tyskland eller Österrike.
Framställningsprocess: Champagne framställs med den så kallade Champagnemetoden (även känd som den traditionella metoden eller flaskjäsning). Den andra jäsningen, under vilken koldioxid produceras, sker i flaskan. Sekt vin kan framställas på olika sätt, t.ex. enligt den traditionella metoden eller med hjälp av tankjäsning eller till och med koldioxidinjektion.
Druvsorter: Champagne framställs nästan uteslutande av druvsorterna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Sekt vin kan framställas av en mängd olika druvsorter, beroende på region och önskad smakprofil.
Smakprofil: Champagne har ofta en komplex, elegant och delikat smak med en fin perlage. De olika champagnestilarna sträcker sig från torr (brut) till söt (doux). Mousserande vin kan ha olika smakprofiler beroende på produktionsprocessen och de druvsorter som används, från torrt till sött och från fruktigt till blommigt.

De traditionella källarna för sekt vin

De traditionella källare för sekt vin som fortfarande finns idag etablerades i Tyskland från 1830 och framåt. Till dessa hör Mumm, Oppermann, Kupferberg, Deinhard, Henkell, Söhnlein, Rotkäppchen (Rotkäppchen Trocken, Rotkäppchen brut eller Alkoholfrei) och Kessler.

De kan alla se tillbaka på en lång historia som började med champagnehusen i Frankrike. Där tog tyskar ofta över produktionen i början av 1800-talet och exporterade sin kunskap om den exklusiva tillverkningsprocessen till Tyskland. Även riddlingkonsolen, som än idag används på många ställen för att få jästen att sätta sig efter den andra jäsningen, uppfanns av en tysk.

På senare år har Sekthaus Raumland och Sektmanufaktur Schloss Vaux gjort sig ett namn, men idag kommer bra mousserande viner från alla odlingsregioner, från Rheinhessen till Mosel och Rheingau.

Topprodukterna från de tyska mousserande vinkällarna är helt i klass med god champagne! Med årgång och i en snygg presentförpackning behöver det verkligen inte gömma sig bakom något annat sekt vin till jul!

Köp sekt vin online

Man behöver verkligen inte alltid köpa champagne när det finns något att fira! Tyska vinodlare vet nu hur man producerar sekt viner som inte behöver gömma sig bakom en bra Champagne eller Cremant!

En Riesling Sekt Brut trocken tillhör de sekt vinernas högsta disciplin och kan räknas till det bästa som det inhemska vinlandskapet producerar. I Österrike är det druvsorten Grüner Veltliner som dominerar. Innan du köper ditt sekt vin online måste du fatta några beslut: Vill du ha ditt sekt vin torrt eller sött? Brut eller extra torrt? Rosé eller vitt? Riesling sekt vin eller en cuvée? Mousserande vin smakar också bra som ingrediens i en cocktail. Sekt vin i Hugo, Aperol Spritz eller helt enkelt i apelsinjuice är ett sekt nöje.

Välj ditt sekt favoritvin i vår onlinebutik och beställ och köp bekvämt hemifrån - vi levererar snabbt och enkelt till din önskade adress.

Och om du vill undvika alkohol erbjuder vi också ett litet men fint urval av alkoholfria alternativ till sekt vin. Även om dessa produkter kallas "alkoholfritt sekt vin" är de faktiskt bara ett alternativ, ofta baserat på druvjuice.

Sekt vin på erbjudande

I vårt sortiment hittar du reducerat sekt vin i alla varianter. Oavsett om du letar efter ditt favorit sekt vin eller vill beställa ett nytt till ett provpris - det finns något för alla här! Du bör verkligen inte missa dessa erbjudanden.

Från högkvalitativt sekt vin till speciella bubblor som rosémousserande vin, du hittar ett brett utbud av prisbelönta flaskor här: sekt ögonblick till fantastiska priser. Vi har också många klassiker från våra traditionella hus som är väl värda att upptäcka. Alkoholfritt sekt vin är det rätta valet om du vill dra ner på kalorierna. Titta igenom våra aktuella erbjudanden på sekt vin och beställ idag - du kanske hittar ditt nya favoritsekt vin! Vi har också de rätta sektglasen för varje tillfälle.