Filter
Mousserande Pärlvin/secco Rosévin Vitt vin
Frankrike Italien Tyskland
Languedoc-Roussillon Loire
Languedoc
Okänt Rosé Vitt
Cabernet Franc Chardonnay Chenin Blanc Groslot
2021
Nej Ja
Berliner Wein Trophy Falstaff Frankfurt International Trophy Mundus Vini
standardflaska (0,75 l)
Crémant
Bouvet Ladubay Sieur d'Arques
Crémant de Limoux Crémant de Loire Crement de Limoux crement de Limoux
Brut
Champagnekork Naturkork Okänd Skruvkork
0,75 L
Cremant

Crémant

Mousserande vin från Loire, Alsace, Limoux, Bordeaux och Bourgogne
Crémant är ett bra och prisvärt alternativ till champagne med en komplex, fint pärlande smak. Efter champagne är crémant Frankrikes mest kända mousserande vin. Utbudet av crémant är minst lika stort som utbudet av champagne. Här finns hela repertoiren med såväl brut som rosé, och produktionen är inte begränsad till en region. Det finns crémant från Limoux, Alsace, Bourgogne och Loire, och till och med från Bordeaux. Loire med producenter som Bouvet Ladubay är den mest kända ursprungsregionen.
 

Crémant – njutbara bubblor

Begreppet crémant blev populär först på 80-talet vid den tid när Champagne drev igenom EU-förbudet att använda beteckningen Méthode Champenoise utanför Champagne. Begreppet crémant har sitt ursprung i Champagne och användes ursprungligen för franska viner med mindre kolsyra och kortare lagringstid på flaska. Idag är det den officiella beteckningen för mousserande viner från vissa områden som genomgått flaskjäsning och mognat nio månader i flaskan. Druvorna som används måste komma från respektive appellation och pressas hela. Beteckningen är inte knuten till ursprung utan till framställningsmetoden och får därför användas i hela Europa förutsatt att man följt rådande riktlinjer.
I Frankrike finns det just nu åtta ursprungsområden. Med på listan finns även de ledande producenterna av mousserande vin i det lilla grannlandet Luxemburg. Mousserande vin från respektive område kallas för Crémant d’Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die, Crémant de Limoux, Crémant de Loire, Crémant de Luxemburg och Crémant de Jura.
Den franska beteckningen för mousserande vin används sällan i Tyskland. Men är vanligare i hörnet som kallas ”Dreiländereck” vid floden Obermosel där de tre länderna Tyskland, Frankrike och Luxemburg möts.

Vad är skillnaden mellan crémant och sekt?

Den största skillnaden mellan crémant och sekt är att druvorna till crémant måste komma från en enda och namngiven region, t.ex. Loire, Alsace eller Bourgogne. När det gäller sekt finns det inga regler för druvornas ursprung utan en tysk vinodlare kan köpa in grundvin eller druvor från ett annat land till sin sekt. En crémant måste dessutom lagras minst nio månader på flaska. För sekt finns inga sådana regler. Både sekt och crémant kan bestå av en cuvée av olika viner.

Vad är Crémant de Loire Brut?

En Crémant de Loire Brut kommer från odlingsregionen Loire och beteckningen Brut (kärv) är ett mått på sockerhalten. En Crémant de Loire Brut får ha högst 15 gram restsocker per liter. Det ger en torr smak hos Crémant de Loire Brut. Naturligtvis får bara en fransk crémant bära den här beteckningen. 

Vad är skillnaden mellan crémant och champagne?

Ursprunget är den stora skillnaden mellan crémant och champagne. Medan en champagne måste komma från Champagne, har en crémant ingen sådan begränsning. Crémant framställs i många regioner i Alsace, Loire, Bourgogne, Bordeaux och till och med i Luxemburg och Tyskland. Champagner får dessutom bara innehålla druvsorterna chardonnay, pinot meunier och pinot noir. Inte heller denna begränsning gäller för crémant. Ta dig tid att själv uppleva skillnaden i smak. Beställ hem en crémant och en champagne från HAWESKO:s webbutik och bjud in några vänner för en provning. 

Köp prisvärd crémant online

Den som gillar crémant har många valmöjligheter! Det finns en uppsjö av ursprungsregioner som Alsace, Limoux, Bourgogne, Loire och Bordeaux. Alla med kända producenter och utmärkta viner som kan köpas online. Till det kommer valet av färg: Rosé eller blanc? Brut eller inte brut? Kanske extra fin réservekvalitet? När du väljer en crémant ur vårt online-sortiment gör vi det enkelt för dig. Köp dina favoriter från familjen Monmousseau på vinhuset Bouvet-Ladubay i Saumur eller från en annan producent med några få klick. Gör din beställning online hemifrån eller var du än är, så sköter vi leveransen till dig. Det lönar sig alltid att se efter om vi har ett erbjudande med crémant.