Filter
Cava DOP
Macabeo
ja
Ja
Cava
Bodegas Faustino Freixenet
Brut Extra torrt
Cava

Cava

Spaniens mousserande vin svar på mousserande vin och champagne
Cava är ett ungt men mycket viktigt mousserande vin från Spanien. Cava kännetecknas av en mångfacetterad, frisk och fruktig smak med toner av äpple, kvitten och citrus. Precis som champagne åldras cava på flaska, med flaskjäsning som tar minst nio månader.
 

Köp Cava online

Tyvärr lever det spanska mousserande vinet ganska orättvist en nischad tillvaro. Köp några flaskor cava online istället för champagne eller prosecco till din nästa fest och överraska dina gäster! Freixenet Barocco Brut eller kanske till och med en Rosé Cremant är perfekta för alla tillfällen! Du kommer att bli förvånad över hur bra det mousserande vinet går ner!  Vårt urval är stort och du kan regelbundet dra nytta av förmånliga erbjudanden.

Hur tillverkas cava?

Det finns för närvarande nio druvsorter som den katalanska mousserande vinspecialiteten framställs av. Klassikern är dock de tre vita druvsorterna Macabeo, Xarel-lo och Parellada. Macabeo, även känd som Viura, är faktiskt den mest populära vita vinsorten i norra Spanien. Macabeo är idealisk för fruktiga vita viner med blommig smak. Druvsorten Xarel-lo imponerar med sin gyllengula färg och ger cava en rustik ton med behaglig syra som försiktigt piggar upp gommen. Parellada anses allmänt vara den bästa vitvinsdruvan i Katalonien, den är förstahandsvalet för att producera viner med låg alkoholhalt och ansvarar för de fruktiga aspekterna i en cava.

Namnet på det spanska mousserande vinet Cava säger allt, eftersom Cava betyder "grotta". Vinet mognar i flaskor i grottor eller i specialbyggda underjordiska rum. Som ett första steg produceras basvinet separat enligt druvsort, varefter basvinerna blandas ihop för att bilda en cuvée. Den exakta sammansättningen avgör det katalanska mousserande vinets bouquet och bestämmer dominansen av fruktiga eller kryddiga toner, som utgör cavaens finess.


Efter buteljering fortsätter den alkoholiska jäsningen med tillsats av specialjäst och socker. Under denna andra alkoholjäsning reagerar jästen med sockret och producerar alkohol och koldioxid. Detta skapar den fina perlage som är typisk för mousserande viner, vilket är ansvarigt för den fina stickande känslan på tungan. Efter den andra jäsningen har Cava en alkoholhalt på mellan 10,8 och 12,8 volymprocent.

En enkel Cava mognar på flaska i minst nio månader, medan särskilt högkvalitativa mousserande viner behöver flera år för att utveckla sin smak fullt ut. En Cava Reserva mognar i 15 månader. Gran Reserva, den högsta kvalitetsnivån, tar stolta 30 månader. Smakens komplexitet belönar tålamod!

I slutet av lagringsprocessen glider sedimentet från jästen ner i flaskhalsen på grund av den ständiga skakningen och förvaringen av flaskorna. Efter ett kallt bad sker degorgeringen, varvid jästproppen skjuts ut ur flaskan under tryck och Cava-flaskan försluts med korken.

Varifrån kommer cava?

Det mousserande vinet är en katalansk specialitet; idag ligger de flesta produktionsområdena väster om Barcelona, i Penedès-regionen. José Raventós anses vara den som uppfann cava, och han har producerat mousserande viner på Codorníu-gården sedan 1872. Det är dock känt att Antoni Gali Comas redan 1850 presenterade mousserande viner som var mycket lika dagens cava.

Idag har cirka 160 kommuner och 200 vingårdar officiellt tillstånd att producera äkta Cava, som kan bära denna eftertraktade titel. Cava-källarna ligger med några få undantag i den historiska regionen Penedès. De flesta Cava-vinerna kommer från vingårdarna Freixenet och Codorníu, de två största producenterna och marknadsförarna av buteljerade viner i världen.

Hur smakar cava? 

Detta uppfriskande vin från Spanien bjuder beroende på sammansättning på blommiga eller fruktiga toner av lite syrligt äpple, söt kvitten eller en fyllig aprikos som för tankarna till den spanska sommaren i ditt glas. Klassisk cava är gyllengul till färgen, frisk, aromatisk och har en låg sockerhalt. De flesta sorterna faller inom kategorierna Brut och Secco. Restsockret delas in i följande kategorier:

Brut zero utan socker
Brut nature med en sockerhalt på upp till tre gram per liter
Extra Brut med en sockerhalt på upp till sex gram per liter
Brut med upp till tolv gram socker per liter
Extra secco med en sockerhalt på mellan 12 och 17 gram socker per liter
Secco med 17 till 32 gram socker per liter
Semi secco med 32 till 50 gram socker per liter
Dulce med mer än 50 gram socker per liter mousserande vin

Cava som en följeslagare till maten

Cava är en flexibel partner för din middag, som harmoniserar med olika rätter. Det katalanska mousserande vinet passar utmärkt till risrätter som paella och risotto, men även till stekta rätter, där det ger en uppfriskande motvikt. Parmesan eller fårost är utmärkta kombinationer med alla typer av cava. Fisk och skaldjur som räkor eller ostron är också perfekta maträtter till cava. Färsk frukt och nötter smakar också perfekt till ett glas cava.