Uppgradera din webbläsare för bästa möjliga webbläsarupplevelse

Det verkar som om du använder en webbläsare som inte stöds. Microsoft uppdaterar inte längre Internet Explorer. Försäkra dig om att du använder en webbläsare som stöds för att få den fullständiga upplevelsen.

(5 kundbetyg)

Viña Real Reserva

2015Rioja DOCa
149 kr
per flaska  198:67 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
Om produkten
Bodegan CVNE – Compañia Vinicola del Norde de España – framställer några av Spaniens vinikoner. Med Viña Real presenterar de regelbundet stilistiskt perfekta, legendariskt eleganta riojaviner. Den beskrivningen passar även denna Reserva av tempranillo, garnacha och mazuelo som lagrats 12 månader på ekfat och flera år på flaska. En fyllig, sammetslen, fruktig, kryddig, tät och karakteristisk rioja!

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (2)

Utmärkelse

94 / 100

för årgången 2015

Författare: James Suckling

Prisad av

James Suckling

Utmärkelse

91 / 100

för årgången 2015

The Wine Enthusiast

Förklaring skala

100–98 poäng: Absolut toppkvalitet 

97–94 poäng: Häpnadsväckande, rekommenderas absolut

93–90 poäng: Utsökt kvalitet

89–87 poäng: Mycket bra kvalitet och rekommenderas

86–83 poäng: Bra kvalitet, vardagsvin

82–80 poäng: Dugligt, okomplicerat vin 

Prisad av

The Wine Enthusiast

Tidskriften ”The Wine Enthusiast” lösgjorde sig 1988 som självständig tidskrift från ”Wine Enthusiast Companies”, som grundades 1979. Tidskriften utkommer 14 gånger om året och räknas idag, med sina ca 800 000 läsare runtom i världen, till en av världens mest lästa fackpublikationer på temat vin jämte ”Wine Spectator” och ”Wine Advocate”. 

Tidskriften är fortfarande hemmahörande i Valhalla, USA, och fokuserar främst på vin och sprit, men berör även andra aspekter av livets goda och livsstil, t.ex. mat, restauranger och resor. 

Dessutom anordnar tidskriften vinprovningar och evenemang för handlare och journalister. Vinprovningarna och bedömningarna genomförs av namnkunniga vinexperter. På så vis har man lyckats bygga upp en enorm vindatabas med beskrivningar och betyg på långt över 100 000 viner. Utöver det delar Wine Enthusiast ut utmärkelser i sin ”Wine Star Awards”.

Den efterlängtade årsbästalistan ”Top 100” innehåller årets bästa och mest uppseendeväckande viner. Här handlar det inte bara om poäng, utan även om betyg i relation till priset. Därför kan ett vin med 94 poäng ligga långt över ett vin med 97 eller 98 poäng. Med jämna mellanrum ger man även ut listan ”Best Buys”.

I övrigt bedömer Wine Enthusiast enligt det gängse 100-poängssystemet, men endast viner från 80 poäng och uppåt omnämns i tidskriften.

Kundomdömen (5)

Genomsnittligt kundbetyg

5 Omdömen Betygsätt
5 Stjärnor
 
(3)
4 Stjärnor
 
(2)
3 Stjärnor
 
(0)
2 Stjärnor
 
(0)
1 Stjärnor
 
(0)

Utmärkt (till årgång 2015)

Mycket gott passar till det mesta...bra snackevin!

Prisvärd rioja (till årgång 2015)

Fin årgång, moget och fylligt. Passar bra till en köttbit men kan även avnjutas som det är.

För ett flertal tillfällen (till årgång 2015)

Ett mycket behagligt vin, moget och fylligt i smaken, värt att drickas i olika situationer och till varierande rätter. Jag, som även dricker rött till fisk ibland, skulle t ex kunna dricka det tillsammans med en lättbrynt, välkryddad laxkotlett. Men detta vin kan också avnjutas till ett stycke fin, klassisk musik.

Fin rioja (till årgång 2015)

Nästan perfekt. Saknar lite ek men annars utmärkt.

Även ett gå bort vin (till årgång 2015)

Lättdrucken Rioja. Passar till ost, pastarätter och fläskkött.
Om regionen

La Rioja

Spaniens mest berömda vinregion

Rioja är utan tvivel Spaniens mest kända vinregion och en av de mest historiska regionerna i hela världen.

Regionens betydelse för den spanska vinodlingen går inte att ta miste på. Rioja består av underregionerna Rioja Alta, Rioja Baja och Rioja Alavesa. Den viktigaste druvsorten är – precis i övriga Spanien – tempranillo. Regionen är framför allt känd för sina rödviner, men här produceras även vitt vin och roséviner av utsökt kvalitet. Rioja var den första spanska regionen som upphöjdes till DOCa-status. "Denominación de Origen Calificada” står för ”kvalitetsvin med kontrollerad och garanterad ursprungsbeteckning”. Den aktuella beteckningen för viner på den här kvalitetsnivån är DOP, men beteckningarna DO respektive DOCa är inom ramen för övergångsregler åter tillåtna i Spanien.

Om druvsorten

Tempranillo

Spaniens mest berömda druva

Den röda tempranillodruvan stammar från Spanien. Där är den lika viktig som cabernet sauvignon är i Frankrike, och ger röda viner – framför allt de välkända vinerna från Rioja – deras fina struktur.
I Kalifornien kallas den även valdepeñas, i Italien negretto eller santo stefano. Tempranillodruvan har ett mycket tjockt skal och ger viner med kraftfull färg, intensiv frukt och komplexa aromer. Karakteristiskt för druvan är också den måttliga syra- och alkoholhalten samt de mjuka tanninerna. Vid små skördeuttag och lagring på ekfat får tempranilloviner god lagringspotential.

Profilkort

 • Artikelnr 300489
 • Beteckning vin
 • Vintyp Rött vin
 • Årgång 2015
 • Vinregion Rioja
 • Skyddat ursprung Rioja
 • Druvsorter 90% Tempranillo
 • Serveringstemperatur 18 °C
 • Alkoholhalt 14 % Vol.
 • Restsocker 2,5 g/L
 • Syrahalt 6 g/L
 • Lagringspotential 2025
 • Typ av kork Naturkork
 • Allergier innehåller sulfiter
 • Adress producent/påfyllare Cvne (compañía vinícola del norte de España) Barrio de la estación s/n 26200 Haro (Laguardia)
 • Land Spanien
 • Volym 0,75 L
 • Smak Torrt