Turbiale Primitivo di Manduria
2021Primitivo di Manduria DOCDenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (3)
Utmärkelse
för årgången 2021
Gilbert & Gaillard
Förklaring skala
Stor guldmedalj: Exceptionellt vin
Guldmedalj: Mycket bra vin
Silvermedalj: Bra vin
Bronsmedalj: Prisvärt vin
Prisad av
Gilbert & Gaillard
Den här franska vinguiden grundades av François Gilbert och Philippe Gaillard. Redan innan guiden grundades var de båda kollegor vid förlagshuset Presses de la Cité i Paris. 1989 bestämde de sig för att själva bli utgivare, och 1991 utkom den första vinguiden och den första tidskriften. Kraven på vinernas kvalitetsnivå är mycket höga. Av de omkring 20 000 viner som provas varje år är det nämligen endast en fjärdedel som blir omnämnda i publikationen. De använder sig av den populära 100-poängsskalan, eller klassificerar vinerna som ”Stor guldmedalj”, ”Guldmedalj”, ”Silvermedalj” och ”Bronsmedalj”. Att de båda valde att skapa en vinguide känns helt naturligt om man känner till deras bakgrund. François Gilbert har studerat geografi med inriktning mot vinodling och Philippe Gaillard har studerat oenologi.
Utmärkelse
för årgången 2021
Frankfurt International Trophy
Förklaring skala
Priserna som delas ut är Silvermedalj, Guldmedalj och Stor guldmedalj. Dessutom belönas det bästa vinet i varje kategori, det bästa vinet från samtliga tyska regioner och det bästa vinet totalt sett. Vid provningen enligt OIV:s regler kan vinerna belönas med högst 100 poäng, och medaljer delas ut enligt följande poängskala:
100–95 poäng Stor guldmedalj
94–90 poäng Guldmedalj
89–85 poäng Silvermedalj
Prisad av
Frankfurt International Trophy
Frankfurt International Trophy är nykomlingen i den brokiga samlingen av vintävlingar och priser. Den arrangerades för första gången 2017 och äger sedan dess rum varje år under beskydd av Frankfurts överborgmästare, i en pittoresk historisk festsal i staden.
Tävlingen är öppen för viner från hela världen – och det utnyttjar man till fullo. 2021 kom vinerna från 52 länder. Oftast består även provningspanelen av internationella experter. Provningarna är blinda och följer de kriterier som utvecklats av OIV (Organisation Internationale de la vigne et du vin) – den världsomspännande kvasistandarden för vintävlingar. Detta innebär att antalet viner som kan tilldelas priset är begränsat – precis som i alla andra seriösa vintävlingar.
I panelen ingår inte bara experter utan även noggrant utvalda, mycket erfarna och självskolade amatörer. Anledningen är att man vill stärka konsumenternas perspektiv i tävlingen. Det är inte bara viner som tilldelas utmärkelser, dessutom anordnas en del tävlingar för öl och sprit.
Utmärkelse
för årgången 2020
Gilbert & Gaillard
Förklaring skala
Stor guldmedalj: Exceptionellt vin
Guldmedalj: Mycket bra vin
Silvermedalj: Bra vin
Bronsmedalj: Prisvärt vin
Prisad av
Gilbert & Gaillard
Den här franska vinguiden grundades av François Gilbert och Philippe Gaillard. Redan innan guiden grundades var de båda kollegor vid förlagshuset Presses de la Cité i Paris. 1989 bestämde de sig för att själva bli utgivare, och 1991 utkom den första vinguiden och den första tidskriften. Kraven på vinernas kvalitetsnivå är mycket höga. Av de omkring 20 000 viner som provas varje år är det nämligen endast en fjärdedel som blir omnämnda i publikationen. De använder sig av den populära 100-poängsskalan, eller klassificerar vinerna som ”Stor guldmedalj”, ”Guldmedalj”, ”Silvermedalj” och ”Bronsmedalj”. Att de båda valde att skapa en vinguide känns helt naturligt om man känner till deras bakgrund. François Gilbert har studerat geografi med inriktning mot vinodling och Philippe Gaillard har studerat oenologi.
Apulien
Mellan Adriatiska och Joniska havet
Apulien ligger längst ner i söder, vid Adriatiska havet, och bildar klacken på den italienska stöveln. Här planterades vinstockar redan för 3 000 år sedan, och enligt diktaren Horatius råder det ”evig vår” i landskapet.
I Apulien är vintrarna milda och somrarna varma. Landskapet präglas av flacka kustregioner och ett lika flackt högland. I området längs Adriatiska havet odlas majoriteten av de druvsorter som förekommer i södra Italien. Klimatförutsättningarna bidrar till att rödvinsdruvorna dominerar, men de vita druvsorterna blir allt vanligare. Regionen kännetecknas av de inhemska druvsorterna och beskärningsmetoden alberello (gobelet på franska), som är perfekt för torra regioner som den här och har tillämpats sedan antiken. Resultatet är fristående vinbuskar som för tankarna till bonsaiträd. Den mycket hårda beskärningen gör att skördeuttaget blir lågt. Sedan en tid tillbaka har det rått en optimistisk stämning bland Apuliens vinodlare. Framför allt halvön Salento gläder sig åt den nyupptäckta potentialen hos inhemska druvsorter som negroamaro och primitivo.
Primitivo
Solkyssta viner från Apulien
Den italienska druvan primitivo står för mörkröda, kryddiga viner med hög alkoholhalt.
I Italien odlar man primitivo framför allt i Apulien, där druvan är tillåten i DOC-vinerna Fallerno di Massico, Gioia del Colle och Primitivo di Manduria. Lite rolig vinkuriosa för alla som vill känna till historien bakom sina viner: Rent genetiskt är primitivo så lik den kroatiska druvan tribidrag, den montenegrinska kratošija och den kaliforniska zinfandel, som länge ansågs vara ”uramerikansk”, att man har kommit fram till att de fyra är en och samma druvsort.
Profilkort
- Artikelnr 977030
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2021
- Vinregion Apulien
- Skyddat ursprung Primitivo di Manduria
- Druvsorter 100% Primitivo
- Serveringstemperatur 14 °C
- Alkoholhalt 14 % Vol.
- Restsocker 8,1 g/L
- Syrahalt 5,8 g/L
- Lagringspotential 2030
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Vertrieb durch: Hanseatisches Wein- und Sekt- Kontor Hawesko GmbH, D-22763 Hamburg; Imbottigliato da Cantolio S.C.A., Manduria, Italia
- Land Italien
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt