Radio Boca Tempranillo
2013Valencia DODenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (1)
Utmärkelse
för årgången 2013
Guía Peñín
Förklaring skala
100–96 poäng: Unikt, världsklass
95–90 poäng: Helt enastående
89–85 poäng: Mycket bra, tendens till utsökt, bör provas
84–80 poäng: Genomsnittligt, bra, dugligt
79–75 poäng: Under genomsnittet, eventuellt bristfälligt
under 75 poäng: Orent, rekommenderas inte
Prisad av
Guía Peñín
Guía Peñín är en spansk vinguide som endast befattar sig med spanska viner. Vinguiden grundades 1990 av den välrenommerade vinjournalisten José Peñín och kommer ut årligen. Med tiden har den utvecklats till att bli det viktigaste verket om den spanska vinvärlden.
Guiden ger en inblick i temaområdena vinodling, källarteknik, druvpalett, vinkvalitet och vinnjutning. Samtidigt innehåller den endast omdömen om de viner som provas, inga beskrivningar.
Guía Peñín provar varje år långt över 10 000 viner och för att klara detta har man tillgång till ett provningsteam bestående av mycket kunniga experter. Till skillnad från många andra vinguider genomför man här inga blindprovningar, utan vinprovarna vet vilket vin de har framför sig och från vilken vingård det kommer. Här utlovar man en högre grad av rättvisa eftersom man kan ta hänsyn till vinets och vingårdens utveckling vid bedömningen. Vinerna bedöms enligt det gängse 100-poängssystemet och viner som belönas med över 93 poäng provas två gånger. Tack vare vinprovningarna har Guía Peñín byggt upp en databas med över 100 000 poster. Provningarna genomförs i regel mellan januari och juni.
Guía Peñín utkommer även på spanska, engelska och kinesiska.
Kundomdömen (6)
Mycket prisvärd (till årgång 2013)
Prisvärd tempranillo (till årgång 2013)
Lättdrucket och sött (till årgång 2013)
Pizza vin eller kanske pasta (till årgång 2013)
Blaskigt sötslisk (till årgång 2013)
Söt och möglig smak (till årgång 2013)
Valencia
Vinodling i södra Spanien
Valencia är ett av Spaniens bördigaste och mest omväxlande odlingsområden.
I regionens norra och södra delar breder bergiga områden ut sig, medan området kring regionhuvudstaden Valencia och hela vägen ut till kusten domineras av ett böljande landskap. Vingårdarna är ligger mellan 600 och 900 meter över havet och omfattar sammanlagt över 41 000 hektar. Klimatet är kontinentalt till medelhavsvarmt, men framför allt under sommaren och hösten drabbas regionen av häftiga oväder. De varierande jordmånerna och klimatförhållandena medför att vinstilarna är mycket omväxlande. Druvsorterna skiljer sig dock knappt åt. De röda druvor som förekommer mest är garnacha, monastrell, tempranillo, merlot och bobal. Bland de vita druvorna utmärker sig chardonnay, sauvignon blanc och merseguera.
Tempranillo
Spaniens mest berömda druva
Den röda tempranillodruvan stammar från Spanien. Där är den lika viktig som cabernet sauvignon är i Frankrike, och ger röda viner – framför allt de välkända vinerna från Rioja – deras fina struktur.
I Kalifornien kallas den även valdepeñas, i Italien negretto eller santo stefano. Tempranillodruvan har ett mycket tjockt skal och ger viner med kraftfull färg, intensiv frukt och komplexa aromer. Karakteristiskt för druvan är också den måttliga syra- och alkoholhalten samt de mjuka tanninerna. Vid små skördeuttag och lagring på ekfat får tempranilloviner god lagringspotential.
Profilkort
- Artikelnr 132232
- Beteckning Vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2013
- Vinregion Valencia
- Skyddat ursprung Valencia
-
Druvsorter
90% Tempranillo
10% Merlot - Serveringstemperatur 18 °C
- Alkoholhalt 13 % Vol.
- Restsocker 12 g/L
- Syrahalt 5,2 g/L
- Lagringspotential 2026
- Typ av kork Skruvkork
- Allergier Innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Hammeken Cellars, 03730 JÁVEA - ALICANTE
- Land Spanien
- Volym 0,75 L
- Smak Halvtorrt