Pure Rosé
2021Côtes de Provence AOPDenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (1)
Utmärkelse
för årgången 2021
Jancis Robinson
Förklaring skala
Förklaring skala
20 poäng Verkligen exceptionellt
19 poäng Ett toppenvin (a humdinger)
18 poäng Snäppet mer än utmärkt
17 poäng Utmärkt (superior)
16 poäng Distinkt (distinguished)
15 poäng Mediokert, inga fel men inte spännande
14 poäng Dödstrist (deadly dull)
13 poäng Närmast defekt
12 poäng Defekt eller obalanserat
Prisad av
Jancis Robinson
Jancis Robinson har studerat filosofi och matematik. Hennes professionella karriär inom vinbranschen började 1975 vid den brittiska vintidskriften ”Wine and Spirits”. 1984 blev hon den första kvinnliga journalisten någonsin att bjudas in i den exklusiva ”Master of Wine”-kretsen. Sedan dess har hon gett ut ett flertal böcker på temat, varav den mest kända är den högt ansedda ”Oxford Companion to Wine”. Dessutom har hon skrivit ”Atlas över världens viner” tillsammans med Hugh Johnson. Robinson har varit vinkorrespondent för ”Sunday Times” och skriver fortfarande regelbundet för ”Financial Times” och ”Wine Spectator”. Deras hemsida, vars innehåll till största delen är förbehållet för betalande prenumeranter, rymmer närmare 14 000 artiklar på temat vin och närmare 220 000 provningsanteckningar från henne och hennes välrenommerade team. Teamet består idag av 25 personer, varav tio innehar titeln ”Master of Wine”.
I motsats till de flesta andra plattformar för vinbedömning använder Robinson fortfarande det traditionella europeiska 20-poängssystemet. Dessutom är poängen relativa till respektive kategori, vilket innebär att 18,5 poäng för ett pinot noir-vin från Nya Zealand inte är absolut jämförbara med en Grand Cru från en topproducent i Bourgogne.
Provence
Hemtrakt för soldränkta viner
Vinregionen Provence står framför allt för roséviner. Här framställs över 80 procent av den årliga genomsnittsproduktionen på 900 000 hektoliter.
I Provence, Frankrikes äldsta vinodlingsområde, planterades de första vinstockarna av grekiska bosättare redan på 500-talet före vår tideräkning. Under de efterföljande tidsperioderna förde andra folkgrupper med sig nya druvsorter. På 1800-talet utplånades vinodlingen i Provence nästan helt och hållet på grund av vinlusens framfart. Omkring år 1950 blev dock vinerna från Provence åter igen kända utanför Frankrikes gränser tack vare turistströmmen till franska Rivieran. Idag finns det sammanlagt nio regionala och lokala AOC-områden mellan Avignon och Nice.
Grenache
Söderns kryddiga och mjuka druva
Grenache är en mycket gammal och vanligt förekommande druva. Den är känd under många namn beroende på vinregion, men oavsett om den odlas i Spanien, Italien, Frankrike eller på Sardinien handlar det alltid om samma, omisskännliga druva.
Grenachedruvan stammar troligtvis från Spanien, där den odlas under namnet garnacha och gärna blandas med tempranillo för att framställa riojaviner. Under sitt franska namn är druvan typisk för södra Rhône och vinerna från Medelhavet, framför allt vinerna från Châteauneuf-du-Pape. Av grenache framställs först och främst röda viner, mer sällan även roséviner och vita viner. De röda vinerna är oftast mjuka och fruktiga med låg tanninhalt och en blekröd färg. Vid extremt klimat och lågt skördeuttag kan man även pressa grenache till koncentrerade viner som lagras väl.
Profilkort
- Artikelnr 921574
- Beteckning vin
- Vintyp Rosévin
- Årgång 2021
- Vinregion Provence
- Skyddat ursprung Côtes de Provence
-
Druvsorter
70% Grenache
20% Syrah
10% Cinsault - Serveringstemperatur 8 °C
- Alkoholhalt 12,5 % Vol.
- Restsocker 0,2 g/L
- Syrahalt 3,6 g/L
- Lagringspotential 2026
- Typ av kork Plastkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Mirabeau, Cotignac, à F83170 - 023, France
- Land Frankrike
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt