Perle de Valensole
2021Alpes de Haute Provence IGPDenna artikeln finns även i setet
Provence
Hemtrakt för soldränkta viner
Vinregionen Provence står framför allt för roséviner. Här framställs över 80 procent av den årliga genomsnittsproduktionen på 900 000 hektoliter.
I Provence, Frankrikes äldsta vinodlingsområde, planterades de första vinstockarna av grekiska bosättare redan på 500-talet före vår tideräkning. Under de efterföljande tidsperioderna förde andra folkgrupper med sig nya druvsorter. På 1800-talet utplånades vinodlingen i Provence nästan helt och hållet på grund av vinlusens framfart. Omkring år 1950 blev dock vinerna från Provence åter igen kända utanför Frankrikes gränser tack vare turistströmmen till franska Rivieran. Idag finns det sammanlagt nio regionala och lokala AOC-områden mellan Avignon och Nice.
Merlot
Kameleont från Bordeaux
Ett torrt merlotvin är ett utsökt rödvin för nybörjaren. Det bjuder på en mängd olika aromer utan att kräva för mycket av den som håller i glaset.
Den röda druvan merlot är Frankrikes vanligaste druva och den odlas framför allt i Bordeaux och Languedoc-Roussillon. Merlot är även mycket populär i resten av världen. Den är uppkallad efter koltrasten (merle på franska), en fågel som gärna landar på vinrankan för att kalasa på de söta druvorna när de har mognat. Merlotviner är fruktiga och fylliga med mjuka tanniner. Därför kombinerar man också gärna druvan med cabernet sauvignon och cabernet franc för att locka fram mer frukt och dämpa tanninerna.
Profilkort
- Artikelnr 654295
- Beteckning vin
- Vintyp Rosévin
- Årgång 2021
- Vinregion Provence
- Skyddat ursprung Alpes de Haute Provence
- Serveringstemperatur 8 °C
- Alkoholhalt 12,5 % Vol.
- Restsocker 0,7 g/L
- Syrahalt 4,7 g/L
- Lagringspotential 2026
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare AVS, F13300 - Salon de Provence - France
- Land Frankrike
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt