Pasarisa Cabernet Sauvignon
2019I.P. SaltaDenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (1)
Utmärkelse
för årgången 2019
Författare: Robert Parker
Förklaring skala
100–96 poäng: Extraordinära viner, helt enastående, unika, ojämförliga
95–90 poäng: Anmärkningsvärda viner, mycket bra till enastående
89–80 poäng: Mycket lyckade viner
79–70 poäng: Genomsnittliga viner
69–60 poäng: Viner under genomsnittet
59–50 poäng: Svaga viner, delvis undermåliga
Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är alltså inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan av det. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system.
Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.
Prisad av
Robert Parker
Robert Parker har utan tvekan varit av världens mest inflytelserika vinkritiker och har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och bedömningen av viner med hjälp av sin kreativitet och innovationsanda.
På grund av en utbildning inom juridiken såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.
Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982 - en årgång som andra kritiker varit skeptiska mot på grund av det varma vädret. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.
2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.
Cabernet Sauvignon
Unikt framgångsrik ädeldruva
Cabernet sauvignon är en av världens mest odlade druvor och oavsett i vilken av världens regioner den odlas imponerar den genom sin unika karaktär och sin djupröda färg.
Den röda druvan cabernet sauvignon pekas ofta ut som den allra ädlaste druvan. Den stammar från Bordeaux, där den ger koncentrerade och mycket lagringsdugliga viner med intensiv färg. Cabernet sauvignon används ofta till druvrena viner, men ingår även i många cuvéer i bordeauxstil. Typiskt för druvsorten är små druvor med hårt skal och många kärnor, vilket ger en hög fenolhalt och därmed kraftiga aromer. Cabernet sauvignon har en omisskännlig smak som kommer till tydligt uttryck oavsett odlingsförutsättningarna.
Profilkort
- Artikelnr 322515
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2019
- Vinregion Salta
- Skyddat ursprung Salta
-
Druvsorter
95% Cabernet Sauvignon
5% Cabernet Franc - Serveringstemperatur 18 °C
- Alkoholhalt 14 % Vol.
- Restsocker 3,5 g/L
- Syrahalt 5,38 g/L
- Lagringspotential 2025
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter och äggprotein
- Adress producent/påfyllare Hanseatisches Wein- und Sekt-Kontor Hawesko GmbH, Friesenweg 4, D-22763 Hamburg
- Land Argentina
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt