Marqués del Silvo Rioja Gran Reserva
2013Rioja DOCaDenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (3)
Utmärkelse
för årgången 2015
The Wine Enthusiast
Förklaring skala
Förklaring skala
Även Wine Enthusiast använder 100-poängssystemet till sina omdömen. Den nedre gränsen för viner som omnämns i tidskriften går dock vid 80 poäng. Förutom poängbetygen publicerar Wine Enthusiast Topp 100-listor över de bästa vinerna med enastående lagringspotential (”Cellar Selections”) och enastående pris-/kvalitetsförhållande (”Best Buys”). Tidskriftens betygsskala är indelad enligt följande:
100–98 poäng En klassiker – absolut toppkvalitet
97–94 poäng Överlägset – en storartad prestation
93–90 poäng Utsökt – rekommenderas absolut
89–87 poäng Mycket bra – mestadels bra pris-/kvalitetsförhållande, rekommenderas starkt
86–83 poäng Bra – ett vardagsvin; ofta bra pris-/kvalitetsförhållande
82–80 poäng Acceptabelt – lämpligt för enklare tillfällen
Prisad av
The Wine Enthusiast
Tidskriften ”The Wine Enthusiast” lösgjorde sig 1988 som självständig tidskrift från ”Wine Enthusiast Companies”, som grundades 1979. Tidskriften utkommer 14 gånger om året och räknas idag, med sina ca 800 000 läsare runtom i världen, till en av världens mest lästa fackpublikationer på temat vin jämte ”Wine Spectator” och ”Wine Advocate”.
Tidskriften är fortfarande hemmahörande i Valhalla, USA, och fokuserar främst på vin och sprit, men berör även andra aspekter av livets goda och livsstil, t.ex. mat, restauranger och resor.
Dessutom anordnar tidskriften vinprovningar och evenemang för handlare och journalister. Vinprovningarna och bedömningarna genomförs av namnkunniga vinexperter. På så vis har man lyckats bygga upp en enorm vindatabas med beskrivningar av och betyg på långt över 100 000 viner. Vidare delar Wine Enthusiast ut utmärkelser i sin ”Wine Star Awards”.
Den efterlängtade årsbästalistan ”Top 100” innehåller årets bästa och mest uppseendeväckande viner. Här handlar det inte bara om poäng, utan även om betyget i relation till priset. Därför kan ett vin med 94 poäng ligga långt över ett vin med 97 eller 98 poäng. Med jämna mellanrum ger man även ut listan ”Best Buys”.
I övrigt bedömer Wine Enthusiast enligt det gängse 100-poängssystemet, men endast viner från 80 poäng och uppåt omnämns i tidskriften.
Utmärkelse
för årgången 2015
Gilbert & Gaillard
Förklaring skala
Stor guldmedalj: Exceptionellt vin
Guldmedalj: Mycket bra vin
Silvermedalj: Bra vin
Bronsmedalj: Prisvärt vin
Prisad av
Gilbert & Gaillard
Den här franska vinguiden grundades av François Gilbert och Philippe Gaillard. Redan innan guiden grundades var de båda kollegor vid förlagshuset Presses de la Cité i Paris. 1989 bestämde de sig för att själva bli utgivare, och 1991 utkom den första vinguiden och den första tidskriften. Kraven på vinernas kvalitetsnivå är mycket höga. Av de omkring 20 000 viner som provas varje år är det nämligen endast en fjärdedel som blir omnämnda i publikationen. De använder sig av den populära 100-poängsskalan, eller klassificerar vinerna som ”Stor guldmedalj”, ”Guldmedalj”, ”Silvermedalj” och ”Bronsmedalj”. Att de båda valde att skapa en vinguide känns helt naturligt om man känner till deras bakgrund. François Gilbert har studerat geografi med inriktning mot vinodling och Philippe Gaillard har studerat oenologi.
Utmärkelse
för årgången 2015
James Suckling
Förklaring skala
James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:
100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.
90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.
Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.
Prisad av
James Suckling
James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.
La Rioja
Spaniens mest berömda vinregion
Rioja är utan tvivel Spaniens mest kända vinregion och en av de mest historiska regionerna i hela världen.
Regionens betydelse för den spanska vinodlingen går inte att ta miste på. Rioja består av underregionerna Rioja Alta, Rioja Baja och Rioja Alavesa. Den viktigaste druvsorten är – precis i övriga Spanien – tempranillo. Regionen är framför allt känd för sina rödviner, men här produceras även vitt vin och roséviner av utsökt kvalitet. Rioja var den första spanska regionen som upphöjdes till DOCa-status. "Denominación de Origen Calificada” står för ”kvalitetsvin med kontrollerad och garanterad ursprungsbeteckning”. Den aktuella beteckningen för viner på den här kvalitetsnivån är DOP, men beteckningarna DO respektive DOCa är inom ramen för övergångsregler åter tillåtna i Spanien.
Tempranillo
Spaniens mest berömda druva
Den röda tempranillodruvan stammar från Spanien. Där är den lika viktig som cabernet sauvignon är i Frankrike, och ger röda viner – framför allt de välkända vinerna från Rioja – deras fina struktur.
I Kalifornien kallas den även valdepeñas, i Italien negretto eller santo stefano. Tempranillodruvan har ett mycket tjockt skal och ger viner med kraftfull färg, intensiv frukt och komplexa aromer. Karakteristiskt för druvan är också den måttliga syra- och alkoholhalten samt de mjuka tanninerna. Vid små skördeuttag och lagring på ekfat får tempranilloviner god lagringspotential.
Profilkort
- Artikelnr 582805
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2013
- Vinregion Rioja
- Skyddat ursprung Rioja
-
Druvsorter
80% Tempranillo
20% Garnacha - Serveringstemperatur 15 °C
- Alkoholhalt 14 % Vol.
- Restsocker 2 g/L
- Syrahalt 5 g/L
- Lagringspotential 2026
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Embotellado en la propriedad por Bodega Marqués del Silvo, Aldeanueva de Ebro - Espana
- Land Spanien
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt