Le C des Carmes Haut-Brion
2018Pessac-Léognan AOPDenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (1)
Utmärkelse
för årgången 2018
Robert Parker
Förklaring skala
Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:
100 poäng Extraordinärt – ett ikonvin
99–96 poäng Exceptionellt
95–90 poäng Enastående
89–80 poäng Genomsnittligt till mycket bra
Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system.
Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.
Prisad av
Robert Parker
Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.
På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.
Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.
2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.
Bordeaux
Unika viner med storhet och finess
Området runt den vackra regionhuvudstaden Bordeaux är Frankrikes kanske mest berömda vinområde.
Bordeaux följer mynningsområdet för floderna Garonne och Dordogne, som flyter samman vid havsviken Gironde. Regionens mest berömda druva är cabernet sauvignon, som oftast pressas för att användas i cuvéer, bland annat i kombination med den inhemska merlotdruvan. På grund av jordförutsättningarna längs Girondeflodens vänstra och högra stränder, även kallade rive gauche och rive droite, skiljer sig druvsorter som odlas åt. Vinerna från Haut-Médoc på den vänstra stranden anses vara regionens finaste.
Cabernet Sauvignon
Unikt framgångsrik ädeldruva
Cabernet sauvignon är en av världens mest odlade druvor och oavsett i vilken av världens regioner den odlas imponerar den genom sin unika karaktär och sin djupröda färg.
Den röda druvan cabernet sauvignon pekas ofta ut som den allra ädlaste druvan. Den stammar från Bordeaux, där den ger koncentrerade och mycket lagringsdugliga viner med intensiv färg. Cabernet sauvignon används ofta till druvrena viner, men ingår även i många cuvéer i bordeauxstil. Typiskt för druvsorten är små druvor med hårt skal och många kärnor, vilket ger en hög fenolhalt och därmed kraftiga aromer. Cabernet sauvignon har en omisskännlig smak som kommer till tydligt uttryck oavsett odlingsförutsättningarna.
Merlot
Kameleont från Bordeaux
Ett torrt merlotvin är ett utsökt rödvin för nybörjaren. Det bjuder på en mängd olika aromer utan att kräva för mycket av den som håller i glaset.
Den röda druvan merlot är Frankrikes vanligaste druva och den odlas framför allt i Bordeaux och Languedoc-Roussillon. Merlot är även mycket populär i resten av världen. Den är uppkallad efter koltrasten (merle på franska), en fågel som gärna landar på vinrankan för att kalasa på de söta druvorna när de har mognat. Merlotviner är fruktiga och fylliga med mjuka tanniner. Därför kombinerar man också gärna druvan med cabernet sauvignon och cabernet franc för att locka fram mer frukt och dämpa tanninerna.
Profilkort
- Artikelnr 668954
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2018
- Vinregion Bordeaux
- Vinområde vänstra stranden
- Skyddat ursprung Pessac-Léognan
-
Druvsorter
Cabernet Sauvignon
Merlot
Petit Verdot - Serveringstemperatur 18 °C
- Alkoholhalt 13 % Vol.
- Lagringspotential 2030
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Château Les Carmes Haut-Brion, Pessac, France
- Land Frankrike
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt