Hecht & Bannier Bandol Rouge
2014Bandol AOCDenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (1)
Utmärkelse
för årgången 2014
The Wine Enthusiast
Förklaring skala
Förklaring skala
Även Wine Enthusiast använder 100-poängssystemet till sina omdömen. Den nedre gränsen för viner som omnämns i tidskriften går dock vid 80 poäng. Förutom poängbetygen publicerar Wine Enthusiast Topp 100-listor över de bästa vinerna med enastående lagringspotential (”Cellar Selections”) och enastående pris-/kvalitetsförhållande (”Best Buys”). Tidskriftens betygsskala är indelad enligt följande:
100–98 poäng En klassiker – absolut toppkvalitet
97–94 poäng Överlägset – en storartad prestation
93–90 poäng Utsökt – rekommenderas absolut
89–87 poäng Mycket bra – mestadels bra pris-/kvalitetsförhållande, rekommenderas starkt
86–83 poäng Bra – ett vardagsvin; ofta bra pris-/kvalitetsförhållande
82–80 poäng Acceptabelt – lämpligt för enklare tillfällen
Prisad av
The Wine Enthusiast
Tidskriften ”The Wine Enthusiast” lösgjorde sig 1988 som självständig tidskrift från ”Wine Enthusiast Companies”, som grundades 1979. Tidskriften utkommer 14 gånger om året och räknas idag, med sina ca 800 000 läsare runtom i världen, till en av världens mest lästa fackpublikationer på temat vin jämte ”Wine Spectator” och ”Wine Advocate”.
Tidskriften är fortfarande hemmahörande i Valhalla, USA, och fokuserar främst på vin och sprit, men berör även andra aspekter av livets goda och livsstil, t.ex. mat, restauranger och resor.
Dessutom anordnar tidskriften vinprovningar och evenemang för handlare och journalister. Vinprovningarna och bedömningarna genomförs av namnkunniga vinexperter. På så vis har man lyckats bygga upp en enorm vindatabas med beskrivningar av och betyg på långt över 100 000 viner. Vidare delar Wine Enthusiast ut utmärkelser i sin ”Wine Star Awards”.
Den efterlängtade årsbästalistan ”Top 100” innehåller årets bästa och mest uppseendeväckande viner. Här handlar det inte bara om poäng, utan även om betyget i relation till priset. Därför kan ett vin med 94 poäng ligga långt över ett vin med 97 eller 98 poäng. Med jämna mellanrum ger man även ut listan ”Best Buys”.
I övrigt bedömer Wine Enthusiast enligt det gängse 100-poängssystemet, men endast viner från 80 poäng och uppåt omnämns i tidskriften.
Provence
Hemtrakt för soldränkta viner
Vinregionen Provence står framför allt för roséviner. Här framställs över 80 procent av den årliga genomsnittsproduktionen på 900 000 hektoliter.
I Provence, Frankrikes äldsta vinodlingsområde, planterades de första vinstockarna av grekiska bosättare redan på 500-talet före vår tideräkning. Under de efterföljande tidsperioderna förde andra folkgrupper med sig nya druvsorter. På 1800-talet utplånades vinodlingen i Provence nästan helt och hållet på grund av vinlusens framfart. Omkring år 1950 blev dock vinerna från Provence åter igen kända utanför Frankrikes gränser tack vare turistströmmen till franska Rivieran. Idag finns det sammanlagt nio regionala och lokala AOC-områden mellan Avignon och Nice.
Profilkort
- Artikelnr 345714
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2014
- Vinregion Provence
- Skyddat ursprung Bandol
- Serveringstemperatur 18 °C
- Alkoholhalt 13,5 % Vol.
- Restsocker 3,3 g/L
- Syrahalt 4,8 g/L
- Lagringspotential 2025
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare CELLIERS JEAN D'ALIBERT – 11160 RIEUX MINERVOIS
- Land Frankrike
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt