Five Roses Rosato
2022Salento IGTÄr du på jakt efter ett speciellt vin? Då har du hittat rätt! Det här rosévinet av hög kvalitet är ett utmärkt val för såväl experter som nybörjare på vin från Apulien. Det är ett lätt och friskt vin med en livlig karaktär. Doften hos denna Salento IGP från årgången 2020 präglas av äpple, apelsin och körsbär. Till detta kommer aromer av hö, mynta och kryddor.
Denna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (1)
Utmärkelse
för årgången 2020
Falstaff
Förklaring skala
100–96 poäng: Extraordinära viner, helt enastående, unika, ojämförliga
95–90 poäng: Anmärkningsvärda viner, mycket bra till enastående
89–80 poäng: Mycket lyckade viner
79–70 poäng: Genomsnittliga viner
69–60 poäng: Viner under genomsnittet
59–50 poäng: Svaga viner, delvis bristfälliga
Prisad av
Falstaff
Den här tidskriften, som är lika populär bland vinälskare som bland finsmakare, grundades 1980 i Österrike. Det är Österrikes äldsta och idag även största vin- och gourmettidskrift. Sedan 2010 är familjen Rosam majoritetsägare och 2017 köpte en av VW:s före detta styrelsemedlemmar 23 % av andelarna.
Tidskriften fokuserar på vin, framför allt från Österrike, men även på gastronomiska trender och produkter inom mat och dryck samt kulinariska resor och nyöppnade restauranger och barer. Ända sedan starten har Falstaff varje år delat ut ett pris till österrikiska viner och publicerat resultatet i sin rödvinsguide.
Förlaget ger även ut tidskrifterna Falstaff Living, Falstaff Rezepte, Falstaff Gourmet im Schnee och Falstaff Opernball. Naturligtvis finns Falstaff även tillgängligt digitalt med både en hemsida och en omfångsrik vindatabas.
Vid sidan av tidskrifterna ger förlaget varje år ut en restaurangguide, två vinguider, en bar- och spritguide samt en caféguide.
Falstaff är i första hand en vin- och gourmettidskrift där vinexperter beskriver och betygsätter viner från främst Österrike, men även från många andra viktiga vinodlingsregioner runtom i världen. Bedömningen sker enligt Robert Parkers 100-poängssystem.
Sedan 2010 finns det också en tysk utgåva som fokuserar på vin och gastronomi i Tyskland, och sedan 2014 även en schweizisk utgåva inriktad på vin- och gastronomiscenen i Schweiz.
Apulien
Mellan Adriatiska och Joniska havet
Apulien ligger längst ner i söder, vid Adriatiska havet, och bildar klacken på den italienska stöveln. Här planterades vinstockar redan för 3 000 år sedan, och enligt diktaren Horatius råder det ”evig vår” i landskapet.
I Apulien är vintrarna milda och somrarna varma. Landskapet präglas av flacka kustregioner och ett lika flackt högland. I området längs Adriatiska havet odlas majoriteten av de druvsorter som förekommer i södra Italien. Klimatförutsättningarna bidrar till att rödvinsdruvorna dominerar, men de vita druvsorterna blir allt vanligare. Regionen kännetecknas av de inhemska druvsorterna och beskärningsmetoden alberello (gobelet på franska), som är perfekt för torra regioner som den här och har tillämpats sedan antiken. Resultatet är fristående vinbuskar som för tankarna till bonsaiträd. Den mycket hårda beskärningen gör att skördeuttaget blir lågt. Sedan en tid tillbaka har det rått en optimistisk stämning bland Apuliens vinodlare. Framför allt halvön Salento gläder sig åt den nyupptäckta potentialen hos inhemska druvsorter som negroamaro och primitivo.
Profilkort
- Artikelnr 598773
- Beteckning vin
- Vintyp Rosévin
- Årgång 2022
- Vinregion Apulien
- Skyddat ursprung Salento
-
Druvsorter
90% Negroamaro
10% Malvasía - Serveringstemperatur 10 °C
- Alkoholhalt 12,5 % Vol.
- Restsocker 3,1 g/L
- Syrahalt 5,9 g/L
- Lagringspotential 2026
- Typ av kork Presskork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Leone de Castris, Via Senatore de Castris n.26, 73015 Salice Salentino (Lecce) Italy
- Land Italien
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt