ES Primitivo
2022Salento IGTGianfranco Fino strävar alltid efter högsta möjliga kvalitet. Hans ES utsågs 2009 till Italiens bästa vin jämte det ikoniska vinet Sassicaia. Och det är inte undra på: Vinet framställs av druvor från upp till 90 år gamla vinstockar. Efter en noggrann selektering skördas endast 400 gram druvor från varje vinstock. En syditalienare med en hög koncentration av aromer samt enorm kraft och struktur.
Denna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (3)
Utmärkelse
för årgången 2022
Falstaff
Förklaring skala
100–96 poäng: Extraordinära viner, helt enastående, unika, ojämförliga
95–90 poäng: Anmärkningsvärda viner, mycket bra till enastående
89–80 poäng: Mycket lyckade viner
79–70 poäng: Genomsnittliga viner
69–60 poäng: Viner under genomsnittet
59–50 poäng: Svaga viner, delvis bristfälliga
Prisad av
Falstaff
Den här tidskriften, som är lika populär bland vinälskare som bland finsmakare, grundades 1980 i Österrike. Det är Österrikes äldsta och idag även största vin- och gourmettidskrift. Sedan 2010 är familjen Rosam majoritetsägare och 2017 köpte en av VW:s före detta styrelsemedlemmar 23 % av andelarna.
Tidskriften fokuserar på vin, framför allt från Österrike, men även på gastronomiska trender och produkter inom mat och dryck samt kulinariska resor och nyöppnade restauranger och barer. Ända sedan starten har Falstaff varje år delat ut ett pris till österrikiska viner och publicerat resultatet i sin rödvinsguide.
Förlaget ger även ut tidskrifterna Falstaff Living, Falstaff Rezepte, Falstaff Gourmet im Schnee och Falstaff Opernball. Naturligtvis finns Falstaff även tillgängligt digitalt med både en hemsida och en omfångsrik vindatabas.
Vid sidan av tidskrifterna ger förlaget varje år ut en restaurangguide, två vinguider, en bar- och spritguide samt en caféguide.
Falstaff är i första hand en vin- och gourmettidskrift där vinexperter beskriver och betygsätter viner från främst Österrike, men även från många andra viktiga vinodlingsregioner runtom i världen. Bedömningen sker enligt Robert Parkers 100-poängssystem.
Sedan 2010 finns det också en tysk utgåva som fokuserar på vin och gastronomi i Tyskland, och sedan 2014 även en schweizisk utgåva inriktad på vin- och gastronomiscenen i Schweiz.
Utmärkelse
för årgången 2022
James Suckling
Förklaring skala
James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:
100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.
90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.
Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.
Prisad av
James Suckling
James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.
Utmärkelse
för årgången 2021
Gambero Rosso
Förklaring skala
Gambero Rossos bedömningssystem är enkelt och omfattar tre nivåer som visualiseras genom ett, två eller tre glas, där tre glas motsvarar den högsta nivån. Sedan 1988 har vissa tillfälliga förändringar och modifikationer skett, men få har behållits. Det är en stor ära att överhuvudtaget få vara med i den upplysta kretsen av glas-belönade viner. Nivåerna innebär:
Tre glas: Extraordinärt vin
Två glas: Mycket bra vin
Ett glas: Bra vin
Prisad av
Gambero Rosso
1988 gavs ”Röda räkan” – en ordagrann översättning av Gambero Rosso – ut för första gången. Därefter tog det inte lång tid innan verket, som utkommer en gång per år, blev den mest kända guiden för italienska viner. En anledning till detta är säkerligen att betygsystemet är mycket enkelt. Här använder man sig inte av en 100-gradig skala utan ”Bicchieri” (alltså glas). Och Gambero Rosso delar bara ut max tre glas.
Vinguiden ges även ut på flera andra språk, däribland engelska. Här ingår 2 000 vingårdar med närmare 25 000 viner – som valts ut bland 45 000 provade viner. Provningsteamet består av cirka 60 oberoende vinexperter och provningarna är naturligtvis blinda.
Endast 400 viner belönas varje år med det eftertraktade toppbetyget ”Tre Bicchieri” – på grund av det mer grovhuggna betygsystemet är det många fler än i andra betygsystems 100-gradiga skala. Därför har även billigare viner chansen att få ett toppbetyg i Gambero Rosso. Sedan 2011 finns det ett speciellt avsnitt för Tre-Bicchieri-viner under 15 euro – ett uttryck för redaktionens övertygelse att enastående viner inte måste vara dyra.
Apulien
Mellan Adriatiska och Joniska havet
Apulien ligger längst ner i söder, vid Adriatiska havet, och bildar klacken på den italienska stöveln. Här planterades vinstockar redan för 3 000 år sedan, och enligt diktaren Horatius råder det ”evig vår” i landskapet.
I Apulien är vintrarna milda och somrarna varma. Landskapet präglas av flacka kustregioner och ett lika flackt högland. I området längs Adriatiska havet odlas majoriteten av de druvsorter som förekommer i södra Italien. Klimatförutsättningarna bidrar till att rödvinsdruvorna dominerar, men de vita druvsorterna blir allt vanligare. Regionen kännetecknas av de inhemska druvsorterna och beskärningsmetoden alberello (gobelet på franska), som är perfekt för torra regioner som den här och har tillämpats sedan antiken. Resultatet är fristående vinbuskar som för tankarna till bonsaiträd. Den mycket hårda beskärningen gör att skördeuttaget blir lågt. Sedan en tid tillbaka har det rått en optimistisk stämning bland Apuliens vinodlare. Framför allt halvön Salento gläder sig åt den nyupptäckta potentialen hos inhemska druvsorter som negroamaro och primitivo.
Primitivo
Solkyssta viner från Apulien
Den italienska druvan primitivo står för mörkröda, kryddiga viner med hög alkoholhalt.
I Italien odlar man primitivo framför allt i Apulien, där druvan är tillåten i DOC-vinerna Fallerno di Massico, Gioia del Colle och Primitivo di Manduria. Lite rolig vinkuriosa för alla som vill känna till historien bakom sina viner: Rent genetiskt är primitivo så lik den kroatiska druvan tribidrag, den montenegrinska kratošija och den kaliforniska zinfandel, som länge ansågs vara ”uramerikansk”, att man har kommit fram till att de fyra är en och samma druvsort.
Profilkort
- Artikelnr 604735
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2022
- Vinregion Apulien
- Skyddat ursprung Salice Salentino
- Druvsorter 100% Primitivo
- Serveringstemperatur 18 °C
- Alkoholhalt 16 % Vol.
- Lagringspotential 2029
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Gianfranco Fino Viticoltore , Via Piave, 12 , 74028 Sava, Italy
- Land Italien
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt