(0 kundbetyg)

Domaine Trapet Ostrea

2019Gevrey-Chambertin AOP
899 kr
per flaska  1 198:67 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
Om produkten
En ekologisk pinot noir från den berömda vingården Domaine Trapet. Ostrea är framställt av druvor från 120 år gamla vinstockar från Gevrey-Chambertins bästa jordlotter och återspeglar vinodlarfamiljens hela filosofi. Den fossilerade musselkalken, ”Ostrea”, skänker appellationens vinodlingar en oöverträffad jordkvalitet. Mineraliska toner fördjupar de fylliga fruktaromerna av hallon, körsbär och björnbär. Till detta sällar sig diskreta aromer av tobak och grafit. Ostrea är helt enkelt enastående.
Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (1)

Utmärkelse

90-92/ 100 Poäng

för årgången 2019

Robert Parker

Förklaring skala

Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:

100 poäng    Extraordinärt – ett ikonvin
 99–96 poäng    Exceptionellt
  95–90 poäng    Enastående
 89–80 poäng    Genomsnittligt till mycket bra

Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system. 

Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.

Prisad av

Robert Parker

Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.

På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.

Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.

2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.

Läs mer >

Kundomdömen (0)

Det finns inga kundomdömen än.

Skriv ditt första omdöme! Betygsätt
Om regionen

Bourgogne

Hemtrakt för chardonnay och pinot noir

Viner från Bourgogne

Ingen annan region är så starkt förknippad med vinets uppkomst som ett uttryck för kultur och livsstil som Bourgogne. Inga andra viner är så sällsynta och eftertraktade som Bourgogne Premiers och Grands Cru

Om druvsorten

Pinot Noir

Druvornas drottning

Den här röda druvan är redan över 2000 år gammal och är idag en av världens bästa och mest populära druvsorter.
Pinot noir stammar från Bourgogne, men förekommer idag i hela världen och är känd under namn som spätburgunder, blauer burgunder och pinot negro. Vinerna är kraftfulla, fylliga och sammetslena medan färgen spänner från djupröd till mörkblå. Med sina fruktiga aromer av röda bär passar pinot noir perfekt till stekt kött, vilträtter och ostar.

Profilkort

  • Artikelnr 619355
  • Beteckning vin
  • Vintyp Rött vin
  • Årgång 2019
  • Vinregion Bourgogne
  • Vinområde Côte de Nuits
  • Skyddat ursprung Gevrey-Chambertin
  • Druvsorter 100% Pinot Noir
  • Eko-märkning DE-ÖKO-006
  • Eko-märkning FR-BIO-01
  • Serveringstemperatur 16 °C
  • Alkoholhalt 13,5 % Vol.
  • Restsocker 1,4 g/L
  • Syrahalt 5,3 g/L
  • Lagringspotential 2035
  • Typ av kork Naturkork
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare Domaine Trapet Père & Fils - 21220 Gevrey-Chambertin - France
  • Land Frankrike
  • Volym 0,75 L
  • Smak Torrt