(3 kundbetyg)

Cune Rioja Gran Reserva

2016Rioja DOCa
249 kr
per flaska  332 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
Om produkten
Detta livliga och mycket eleganta gran reserva- vin framställs av det anrika vinhuset Compañia Vinicole del Norte de España, eller kort och gott »CUNE«. Det har en härligt komplex struktur och de klassiska dimensionerna av djup, fyllighet och mjuka träaromer som ska finnas i en mogen gran reserva. Trots sin långa lagringstid är det både fruktigt och smakrikt med noter av mörka, saftiga bär.
Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (5)

Utmärkelse

Auszeichnung von James Suckling

95/ 100 Poäng

för årgången 2016

James Suckling

Förklaring skala

James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:

100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.

90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.

Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.

Prisad av

James Suckling

James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.

Läs mer >

Utmärkelse

Auszeichnung von James Suckling

93/ 100 Poäng

för årgången 2014

James Suckling

Förklaring skala

James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:

100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.

90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.

Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.

Prisad av

James Suckling

James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.

Läs mer >

Utmärkelse

Auszeichnung von Tim Atkin

92/ 100 Poäng

för årgången 2014

Tim Atkin

Förklaring skala

Tim Atkins omdömen stämmer i mångt och mycket överens med Robert M. Parkers 100-poängssystem. Hans genomsnittliga omdöme ligger på 90,5 poäng och hälften av hans omdömen ligger i spannet mellan 88 och 93 poäng.

 

100–96    Förstklassigt vin
95–91    Enastående vin
90–86    Mycket bra vin
85–80    Bra vin
79–75    Acceptabelt vin
<75    Bristfälligt vin

Prisad av

Tim Atkin

Tim Atkin föddes i England 1961 och anses sedan 30 år tillbaka vara en av Storbritanniens största vinexperter jämte Jancis Robinson och Michael Broadbent (död 2020). Han har bland annat publicerat artiklar i ledande facktidskrifter som ”Decanter”, författat böcker om vin och skrivit kolumner för olika dagstidningar på temat vin. När ”Observer” ville dra in hans kolumn 2010 bildades en stor protestgrupp på Facebook.

Tim Atkin arbetar även som fotograf. Han har vunnit ett stort antal priser för sina reportage, artiklar och kolumner, troligen fler än någon annan journalist inom det här området.

Dessutom är han ordförande för viktiga vintävlingar som ”International Wine Challenge”, ”New Spain Award” och ”Vins de Pays Top 100”.

2001 slutförde han ”Master of Wine”-utbildningen vid ”Institute of Masters of Wine”, något som endast ett fåtal andra lyckats med.

Läs mer >

Utmärkelse

Auszeichnung von James Suckling

92/ 100 Poäng

för årgången 2013

James Suckling

Förklaring skala

James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:

100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.

90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.

Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.

Prisad av

James Suckling

James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.

Läs mer >

Utmärkelse

Auszeichnung von Tim Atkin

92/ 100 Poäng

för årgången 2012

Tim Atkin

Förklaring skala

Tim Atkins omdömen stämmer i mångt och mycket överens med Robert M. Parkers 100-poängssystem. Hans genomsnittliga omdöme ligger på 90,5 poäng och hälften av hans omdömen ligger i spannet mellan 88 och 93 poäng.

 

100–96    Förstklassigt vin
95–91    Enastående vin
90–86    Mycket bra vin
85–80    Bra vin
79–75    Acceptabelt vin
<75    Bristfälligt vin

Prisad av

Tim Atkin

Tim Atkin föddes i England 1961 och anses sedan 30 år tillbaka vara en av Storbritanniens största vinexperter jämte Jancis Robinson och Michael Broadbent (död 2020). Han har bland annat publicerat artiklar i ledande facktidskrifter som ”Decanter”, författat böcker om vin och skrivit kolumner för olika dagstidningar på temat vin. När ”Observer” ville dra in hans kolumn 2010 bildades en stor protestgrupp på Facebook.

Tim Atkin arbetar även som fotograf. Han har vunnit ett stort antal priser för sina reportage, artiklar och kolumner, troligen fler än någon annan journalist inom det här området.

Dessutom är han ordförande för viktiga vintävlingar som ”International Wine Challenge”, ”New Spain Award” och ”Vins de Pays Top 100”.

2001 slutförde han ”Master of Wine”-utbildningen vid ”Institute of Masters of Wine”, något som endast ett fåtal andra lyckats med.

Läs mer >

Kundomdömen (3)

Genomsnittligt kundbetyg

3 Omdömen Betygsätt

Cune Rioja (till årgång 2013)

Gott och fylligt vin.

Lugn och balanserat (till årgång 2013)

Ett vin som förädlar maten och höjer firanden stunden bland gästerna.

Cune Rioja (till årgång 2013)

Helt rätt vid lagom temperatur, passade väldigt bra till vilt kött helt underbart med sina runda smaker
Om regionen

La Rioja

Spaniens mest berömda vinregion

Rioja är utan tvivel Spaniens mest kända vinregion och en av de mest historiska regionerna i hela världen.

Regionens betydelse för den spanska vinodlingen går inte att ta miste på. Rioja består av underregionerna Rioja Alta, Rioja Baja och Rioja Alavesa. Den viktigaste druvsorten är – precis i övriga Spanien – tempranillo. Regionen är framför allt känd för sina rödviner, men här produceras även vitt vin och roséviner av utsökt kvalitet. Rioja var den första spanska regionen som upphöjdes till DOCa-status. "Denominación de Origen Calificada” står för ”kvalitetsvin med kontrollerad och garanterad ursprungsbeteckning”. Den aktuella beteckningen för viner på den här kvalitetsnivån är DOP, men beteckningarna DO respektive DOCa är inom ramen för övergångsregler åter tillåtna i Spanien.

Om druvsorten

Tempranillo

Spaniens mest berömda druva

Den röda tempranillodruvan stammar från Spanien. Där är den lika viktig som cabernet sauvignon är i Frankrike, och ger röda viner – framför allt de välkända vinerna från Rioja – deras fina struktur.
I Kalifornien kallas den även valdepeñas, i Italien negretto eller santo stefano. Tempranillodruvan har ett mycket tjockt skal och ger viner med kraftfull färg, intensiv frukt och komplexa aromer. Karakteristiskt för druvan är också den måttliga syra- och alkoholhalten samt de mjuka tanninerna. Vid små skördeuttag och lagring på ekfat får tempranilloviner god lagringspotential.

Profilkort

  • Artikelnr 824044
  • Beteckning vin
  • Vintyp Rött vin
  • Årgång 2016
  • Vinregion Rioja
  • Skyddat ursprung Rioja
  • Druvsorter 85% Tempranillo
    10% Graciano
    5% Mazuelo
  • Serveringstemperatur 16 °C
  • Alkoholhalt 14 % Vol.
  • Restsocker 1,9 g/L
  • Syrahalt 5,1 g/L
  • Lagringspotential 2029
  • Typ av kork Naturkork
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare Embotelloado por CVNE, Haro - España, R.E. N° 44 LO
  • Land Spanien
  • Volym 0,75 L
  • Smak Torrt