(1 kundbetyg)

Costallina Arneis

2021Langhe DOC
125 kr
per flaska  166:67 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
Om produkten

”Barolo bianco”, som Arneis beundrare ibland kallar druvan, var på väg att försvinna innan Piemontes vinodlare återupptäckte den. Det här vinet är angenämt friskt med mycket lite syra och har en doft som påminner om en blommande våräng. Servera det till lätta rätter, t.ex. sötvattensfisk eller en pasta primavera med grön sparris.

Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (1)

Utmärkelse

Auszeichnung von Mundus Vini

SILBER Medalje

för årgången 2019

Mundus Vini

Förklaring skala

   

Vinerna bedöms av en jury enligt det gängse 100-poängssystemet och ett genomsnittsvärde räknas ut. Detta ger en indelning i tre olika kvalitetskategorier som motsvarar de olika medaljerna enligt följande:

Minst 95 poäng: Stor guldmedalj

Minst 90 poäng: Guldmedalj

Minst 85 poäng: Silvermedalj

Eftersom endast max 40 % av vinerna belönas med en medalj kan genomsnittet per kategori bli högre när många viner ligger inom ett av medaljområdena.

Prisad av

Mundus Vini

  

”Mundus Vini” är en av världens största och mest inflytelserika vintävlingar. Sedan starten 2001 har antalet viner ökat lavinartat från år till år. ”Meininger Verlag”, hemmahörande i Neustadt utmed den tyska "Vinvägen" Weinstraße, har bildat en separat organisation för tävlingen.

Mundus Vini ägde ursprungligen rum en gång om året (i augusti), i Neustadts evenemangs- och konferenscenter Saalbau. Sedan 2014 anordnas ytterligare en Mundus Vini på samma ort (i februari). Dessutom har Mundus Vini fått en spin-off i form av ”Mundus Vini Biofach”, där endast ekologiska och biodynamiska viner medverkar.

Sammanlagt provas ca 11 000 viner varje år i de två Mundus Vini-evenemangen. Alla viner från samtliga vinregioner runtom i världen tillåts delta – oberoende av kvalitetsnivå – vilket innebär att även tidigare ”exotiska” vinländer som Cypern, Georgien och Brasilien kan vara representerade. 

Inför tävlingen provar ca 140 vinexperter från hela världen viner indelade i grupper om fem till sju vinprovare. De betygsätter vinerna enligt det gängse 100-poängssystemet.

De här betygen offentliggörs inte utan ligger till grund för medaljer. De överlämnas endast till dem som tävlar med vinet och gäller därmed nödvändigtvis inte för hela skörden av ett visst vin.

Kundomdömen (1)

Genomsnittligt kundbetyg

1 Omdöme Betygsätt

Bra bra... (till årgång 2018)

Doften är blommig, lite sparris. Smaken är full, lite riesling i fjärran. Detta vin är otroligt välsmakande.
Om producenten

Roberto Sarotto

Friska vindar med 300-åriga anor i Piemonte

På Roberto Sarottos vingård i Piemonte har vinstockarna frodats sedan 300 år. Efter en blomstrande period före andra världskriget arbetade sig vingården åter upp till toppen under 1990-talet.
Roberto Sarotto har lyckats utnyttja odlingslägenas fulla potential och kan därmed representera Piemonte på bästa möjliga sätt. Ända sedan slutet av 1990-talet är Sarotto en av regionens ambassadörer för kvalitetsviner. Vingårdens viktigaste viner är Gavi och Barolo, men även Barabaresco och enstaka internationella druvsorter finns i portföljen. Enligt experterna är Sarotto idag en av Piemontes bästa vingårdar. Luca Maroni har belönat tre viner med det högsta betyget, 99 poäng, vilket ingen annan italiensk vingård lyckats med.

Om regionen

Piemonte

Nebbiolodruvans hemtrakter

Från Piemonte kommer idag ett flertal enastående viner. Allra mest imponerar de torra nebbiolovinerna Barolo och Barbaresco. Här finns också kryddiga barberaviner, intensivt doftande dolcettoviner, Gaviviner samt från Astiregionen även mousserande vitt vin framställt på den aromatiska moscatodruvan.

I Piemonte finns det en rik kulinarisk tradition som är norra Italiens motsvarighet till söderns pizzakultur. Basen i det här köket är polenta och färsk pasta, kombinerat med vacker dukning. Från Piemonte kommer tryffel, en oändlig variation av ostar, nötter, fint nötkött och ett flertal vilträtter. Och naturligtvis finns det passande viner till maten: Framför allt de mäktiga rödvinerna Barolo och Barbaresco, men även dolcettoviner och de vita vinerna från Gavi och Roero. Tack vare att det italienska kungahuset Savojen ägde mark här och bedrev vingårdar, blev ”deras” vin Barolo också kungarnas vin – och kungen av italienska viner.

Om druvsorten

Profilkort

  • Artikelnr 765439
  • Beteckning vin
  • Vintyp Vitt vin
  • Årgång 2021
  • Vinregion Piemonte
  • Skyddat ursprung Langhe
  • Druvsorter 100% Arneis
  • Serveringstemperatur 8 °C
  • Lagringspotential 2026
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare Vertrieb durch Hanseatisches Wein- und Sekt- Kontor Hawesko GmbH, DE-22763 Hamburg; Imbottigliato da IT-CN6384, Italia
  • Land Italien
  • Volym 0,75 L
  • Smak Torrt