(0 kundbetyg)

Cornin Pouilly-Fuissé

2018Pouilly-Fuissé AOP
298 kr
per flaska  397:33 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
Om produkten
Allt fler kräsna bourgognevänner i södra Bourgogne upptäcker och uppskattar Pouilly-Fuissé. Tack vare producenter som familjen Cornin håller vinerna idag lika hög nivå som mer välkända kommuner. Årgången 2018 är gjort på druvor som skördats från ekologiska odlingar på fyra små jordlotter. Ur glaset stiger en tät, komplex och mycket elegant doft med toner av citrusfrukter, kvitten, anis och fänkål. I gommen tillkommer tropiska frukter. Smaken är elegant och fin, men samtidigt koncentrerad och utsökt balanserad med en lång eftersmak. Så här skulle fler chardonnayvin smaka.
Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (2)

Utmärkelse

Auszeichnung von Robert Parker

90 / 100 Poäng

för årgången 2018

Robert Parker

Förklaring skala

Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:

100 poäng    Extraordinärt – ett ikonvin
 99–96 poäng    Exceptionellt
  95–90 poäng    Enastående
 89–80 poäng    Genomsnittligt till mycket bra

Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system. 

Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.

Prisad av

Robert Parker

Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.

På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.

Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.

2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.

Utmärkelse

Auszeichnung von Tim Atkin

92 / 100 Poäng

för årgången 2018

Tim Atkin

Förklaring skala

Tim Atkins omdömen stämmer i mångt och mycket överens med Robert M. Parkers 100-poängssystem. Hans genomsnittliga omdöme ligger på 90,5 poäng och hälften av hans omdömen ligger i spannet mellan 88 och 93 poäng.

 

100–96    Förstklassigt vin
95–91    Enastående vin
90–86    Mycket bra vin
85–80    Bra vin
79–75    Acceptabelt vin
<75    Bristfälligt vin

Prisad av

Tim Atkin

Tim Atkin föddes i England 1961 och anses sedan 30 år tillbaka vara en av Storbritanniens största vinexperter jämte Jancis Robinson och Michael Broadbent (död 2020). Han har bland annat publicerat artiklar i ledande facktidskrifter som ”Decanter”, författat böcker om vin och skrivit kolumner för olika dagstidningar på temat vin. När ”Observer” ville dra in hans kolumn 2010 bildades en stor protestgrupp på Facebook.

Tim Atkin arbetar även som fotograf. Han har vunnit ett stort antal priser för sina reportage, artiklar och kolumner, troligen fler än någon annan journalist inom det här området.

Dessutom är han ordförande för viktiga vintävlingar som ”International Wine Challenge”, ”New Spain Award” och ”Vins de Pays Top 100”.

2001 slutförde han ”Master of Wine”-utbildningen vid ”Institute of Masters of Wine”, något som endast ett fåtal andra lyckats med.

Kundomdömen (0)

Det finns inga kundomdömen än.

Skriv ditt första omdöme! Betygsätt
Om regionen

Bourgogne

Hemtrakt för chardonnay och pinot noir

Viner från Bourgogne

Ingen annan region är så starkt förknippad med vinets uppkomst som ett uttryck för kultur och livsstil som Bourgogne. Inga andra viner är så sällsynta och eftertraktade som Bourgogne Premiers och Grands Cru

Profilkort

  • Artikelnr 775386
  • Beteckning vin
  • Vintyp Vitt vin
  • Årgång 2018
  • Vinregion Bourgogne
  • Vinområde Mâconnais
  • Skyddat ursprung Pouilly-Fuissé
  • Druvsorter 100% Chardonnay
  • Eko-märkning DE-ÖKO-006
  • Eko-märkning FR-BIO-01
  • Serveringstemperatur 8 °C
  • Alkoholhalt 13 % Vol.
  • Restsocker 0,99 g/L
  • Syrahalt 5,47 g/L
  • Lagringspotential 2028
  • Typ av kork Naturkork
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare Dominique Cornin Earl, Viticultur A Chaintre (S&L), France
  • Land Frankrike
  • Volym 0,75 L
  • Smak Torrt