Château de Beaucastel rouge
2020Châteauneuf-du-Pape AOPDenna Châteauneuf-du-Pape är ett av Frankrikes största viner. Doften präglas av mörka frukter, det sydfranska landskapets garrigue, sött trä och viol, medan smaken är sammetslen och mycket djup.
Denna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (9)
Utmärkelse
för årgången 2019
James Suckling
Förklaring skala
James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:
100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.
90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.
Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.
Prisad av
James Suckling
James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.
Utmärkelse
för årgången 2019
Jeb Dunnuck
Förklaring skala
Förklaring skala
100-poängssystemet, förklarat enligt Dunnucks unika stil: kortfattat, exakt och samtidigt ledigt:
100–96 Bättre finns inte
95–90 Enastående viner
89–85 Mycket bra till bra
84–80 Bra till ganska bra
79–50 Enkla till odrickbara
Prisad av
Jeb Dunnuck
I likhet med många andra professionella vinkritiker kommer Jeb Dunnuck från en annan yrkesbana. Under sin tid som flygingenjör stötte han för första gången på europeiska viner – och det dröjde inte länge förrän han fastnat för dem. I synnerhet Rhônedalens viner. 2008 gav han för första gången ut ”The Rhône Report”, ett mycket hyllat nyhetsbrev som kommer ut fyra gånger om året. När han 2013 blev en del av Robert Parkers ”Wine Advocate”-team, övergav han sitt tidigare yrke för att istället bli professionell vinkritiker på heltid. Hos Advocate arbetade Dunnuck sedan snabbt upp ett rykte kring sig som en yngre kopia av Robert Parker. Som en följd av detta utsågs han till ledande kritiker för Kalifornien, Washington State och Sydfrankrike. 2017 lämnade Dunnuck ”Wine Advocate” för att istället lansera sin egen webbplattform.
Precis som sin mentor Parker har han nolltolerans när det gäller reklam och framhåller uttryckligen att hans omdömen är fullständigt oberoende. Han provar och betygsätter alltid viner i samma stil och/eller på samma druva och använder sig av det klassiska 100-poängssystemet. Han lägger stor vikt vid att en bedömning per definition är subjektiv. Därför säger enskilda bedömningar ingenting utanför sin kontext.
Utmärkelse
för årgången 2019
Decanter
Förklaring skala
Vid Decanter World Wine Awards delar man ut såväl poäng som medaljer – de senare dock endast till de bättre vinerna.
Precis som i sportens värld börjar man med Brons, men den finaste medaljen är Platina.
Dessutom får segraren i respektive kategori titeln Best in Show. Poängen i Decanter-tabellen översätts också till 100-poängssystemet.
Unikt Platina
Extraordinärt Guld
Högt rekommenderat Silver
Rekommenderas Brons
Berömvärt ("commended")
Skapligt
Torftigt
Undermåligt
Prisad av
Decanter
Decanter är en månadstidskrift om vin som grundades i London 1975. Därmed är den Storbritanniens äldsta vintidskrift för konsumenter. Idag omfattar varumärket den tryckta tidskriften, en digital utgåva, vinprovningar samt en nyhets- och en premium-hemsida för prenumeranter. Ytterligare en medlem i Decanter-familjen är den årliga tävlingen Decanter World Wine Awards med över 15 000 viner, grundad 2004. Decanter ses ofta som den brittiska motsvarigheten till amerikanska Wine Spectator. Gemensamt för de båda tidskrifterna är den tydliga inriktningen mot konsumenter och 100-poängsystemet, inklusive den nedre 75-poängsgränsen för medverkan. Även det faktum att såväl enskilda provningar som panelprovningar förekommer i tidskriften är ett gemensamt drag.
Om man jämför bedömningarna i tidskriften Decanter med bedömningarna i tävlingen Decanter World Wine Awards, är poängen som delas ut i tävlingen märkbart högre.
Utmärkelse
för årgången 2017
Jeb Dunnuck
Förklaring skala
Förklaring skala
100-poängssystemet, förklarat enligt Dunnucks unika stil: kortfattat, exakt och samtidigt ledigt:
100–96 Bättre finns inte
95–90 Enastående viner
89–85 Mycket bra till bra
84–80 Bra till ganska bra
79–50 Enkla till odrickbara
Prisad av
Jeb Dunnuck
I likhet med många andra professionella vinkritiker kommer Jeb Dunnuck från en annan yrkesbana. Under sin tid som flygingenjör stötte han för första gången på europeiska viner – och det dröjde inte länge förrän han fastnat för dem. I synnerhet Rhônedalens viner. 2008 gav han för första gången ut ”The Rhône Report”, ett mycket hyllat nyhetsbrev som kommer ut fyra gånger om året. När han 2013 blev en del av Robert Parkers ”Wine Advocate”-team, övergav han sitt tidigare yrke för att istället bli professionell vinkritiker på heltid. Hos Advocate arbetade Dunnuck sedan snabbt upp ett rykte kring sig som en yngre kopia av Robert Parker. Som en följd av detta utsågs han till ledande kritiker för Kalifornien, Washington State och Sydfrankrike. 2017 lämnade Dunnuck ”Wine Advocate” för att istället lansera sin egen webbplattform.
Precis som sin mentor Parker har han nolltolerans när det gäller reklam och framhåller uttryckligen att hans omdömen är fullständigt oberoende. Han provar och betygsätter alltid viner i samma stil och/eller på samma druva och använder sig av det klassiska 100-poängssystemet. Han lägger stor vikt vid att en bedömning per definition är subjektiv. Därför säger enskilda bedömningar ingenting utanför sin kontext.
Utmärkelse
för årgången 2016
James Suckling
Förklaring skala
James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:
100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.
90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.
Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.
Prisad av
James Suckling
James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.
Utmärkelse
för årgången 2015
James Suckling
Förklaring skala
James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:
100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.
90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.
Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.
Prisad av
James Suckling
James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.
Utmärkelse
för årgången 2015
Jeb Dunnuck
Förklaring skala
Förklaring skala
100-poängssystemet, förklarat enligt Dunnucks unika stil: kortfattat, exakt och samtidigt ledigt:
100–96 Bättre finns inte
95–90 Enastående viner
89–85 Mycket bra till bra
84–80 Bra till ganska bra
79–50 Enkla till odrickbara
Prisad av
Jeb Dunnuck
I likhet med många andra professionella vinkritiker kommer Jeb Dunnuck från en annan yrkesbana. Under sin tid som flygingenjör stötte han för första gången på europeiska viner – och det dröjde inte länge förrän han fastnat för dem. I synnerhet Rhônedalens viner. 2008 gav han för första gången ut ”The Rhône Report”, ett mycket hyllat nyhetsbrev som kommer ut fyra gånger om året. När han 2013 blev en del av Robert Parkers ”Wine Advocate”-team, övergav han sitt tidigare yrke för att istället bli professionell vinkritiker på heltid. Hos Advocate arbetade Dunnuck sedan snabbt upp ett rykte kring sig som en yngre kopia av Robert Parker. Som en följd av detta utsågs han till ledande kritiker för Kalifornien, Washington State och Sydfrankrike. 2017 lämnade Dunnuck ”Wine Advocate” för att istället lansera sin egen webbplattform.
Precis som sin mentor Parker har han nolltolerans när det gäller reklam och framhåller uttryckligen att hans omdömen är fullständigt oberoende. Han provar och betygsätter alltid viner i samma stil och/eller på samma druva och använder sig av det klassiska 100-poängssystemet. Han lägger stor vikt vid att en bedömning per definition är subjektiv. Därför säger enskilda bedömningar ingenting utanför sin kontext.
Utmärkelse
för årgången 2015
Decanter
Förklaring skala
Vid Decanter World Wine Awards delar man ut såväl poäng som medaljer – de senare dock endast till de bättre vinerna.
Precis som i sportens värld börjar man med Brons, men den finaste medaljen är Platina.
Dessutom får segraren i respektive kategori titeln Best in Show. Poängen i Decanter-tabellen översätts också till 100-poängssystemet.
Unikt Platina
Extraordinärt Guld
Högt rekommenderat Silver
Rekommenderas Brons
Berömvärt ("commended")
Skapligt
Torftigt
Undermåligt
Prisad av
Decanter
Decanter är en månadstidskrift om vin som grundades i London 1975. Därmed är den Storbritanniens äldsta vintidskrift för konsumenter. Idag omfattar varumärket den tryckta tidskriften, en digital utgåva, vinprovningar samt en nyhets- och en premium-hemsida för prenumeranter. Ytterligare en medlem i Decanter-familjen är den årliga tävlingen Decanter World Wine Awards med över 15 000 viner, grundad 2004. Decanter ses ofta som den brittiska motsvarigheten till amerikanska Wine Spectator. Gemensamt för de båda tidskrifterna är den tydliga inriktningen mot konsumenter och 100-poängsystemet, inklusive den nedre 75-poängsgränsen för medverkan. Även det faktum att såväl enskilda provningar som panelprovningar förekommer i tidskriften är ett gemensamt drag.
Om man jämför bedömningarna i tidskriften Decanter med bedömningarna i tävlingen Decanter World Wine Awards, är poängen som delas ut i tävlingen märkbart högre.
Utmärkelse
för årgången 2015
La Revue du Vin de France
Prisad av
La Revue du Vin de France
Rhone
På sluttningarna vid Rhône
Vinodlingsområdet Côtes du Rhône sträcker sig cirka 200 km längs Rhôneflodens båda stränder, från Vienne till Avignon.
Här i Rhône har vinstockarna frodats i drygt 2400 år. Det var troligen grekiska bosättare som förde med sig vinet till Rhôneflodens stränder. Idag odlas 21 druvsorter på den drygt 61 000 hektar stora odlingsytan mellan Lyon och Medelhavet. Dessa pressas varje år till över 2,5 miljoner hektoliter vin. Av tradition utgörs majoriteten av vinstockarna av grenache, syrah, mourvèdre, carignan, cinsault, counoise (moustardier), muscardin, piquepoul noir och terret noir. Vita rhôneviner framställs av grenache blanc, clairette blanche, marsanne, roussanne, bourboulenc, viognier, ugni och piquepoul blanc.
Grenache
Söderns kryddiga och mjuka druva
Grenache är en mycket gammal och vanligt förekommande druva. Den är känd under många namn beroende på vinregion, men oavsett om den odlas i Spanien, Italien, Frankrike eller på Sardinien handlar det alltid om samma, omisskännliga druva.
Grenachedruvan stammar troligtvis från Spanien, där den odlas under namnet garnacha och gärna blandas med tempranillo för att framställa riojaviner. Under sitt franska namn är druvan typisk för södra Rhône och vinerna från Medelhavet, framför allt vinerna från Châteauneuf-du-Pape. Av grenache framställs först och främst röda viner, mer sällan även roséviner och vita viner. De röda vinerna är oftast mjuka och fruktiga med låg tanninhalt och en blekröd färg. Vid extremt klimat och lågt skördeuttag kan man även pressa grenache till koncentrerade viner som lagras väl.
Profilkort
- Artikelnr 717933
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2020
- Vinregion Rhone
- Vinområde södra Rhône
- Skyddat ursprung Châteauneuf-du-Pape
- Eko-märkning DE-ÖKO-006
- Eko-märkning FR-BIO-01
- Serveringstemperatur 18 °C
- Alkoholhalt 14,5 % Vol.
- Lagringspotential 2040
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Sté Fermière des Vignobles Pierre Perrin, Château de Beaucastel, Courthézon - France
- Land Frankrike
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt