(0 kundbetyg)

Château Charmail

2018Haut-Médoc AOP
249 kr
per flaska  332 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
Om produkten

I spetsen för Cru Bourgeois står ”excellensen”. Château Charmail är en av dessa 14 Cru Bourgeois Exceptionnel. Med en lagringspotential på minst 25 år står det snart klart vilken nivå det rör sig om. Den här cuvéen bjuder på toner av bittra bär, svarta kryddor, rökig tallbark och torkade blommor. Känslan i gommen är medelkraftig och fyllig. Strukturen är robust med fasta tanniner och svarta bär. Avslutningen är örtig.

Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (2)

Utmärkelse

Auszeichnung von Jancis Robinson

16/ 20 Poäng

för årgången 2018

Jancis Robinson

Förklaring skala

Förklaring skala

 

20 poäng    Verkligen exceptionellt
19 poäng    Ett toppenvin (a humdinger)
18 poäng    Snäppet mer än utmärkt
17 poäng    Utmärkt (superior)
16 poäng    Distinkt (distinguished)
15 poäng    Mediokert, inga fel men inte spännande
14 poäng    Dödstrist (deadly dull)
13 poäng    Närmast defekt
12 poäng    Defekt eller obalanserat

Prisad av

Jancis Robinson

Jancis Robinson har studerat filosofi och matematik. Hennes professionella karriär inom vinbranschen började 1975 vid den brittiska vintidskriften ”Wine and Spirits”. 1984 blev hon den första kvinnliga journalisten någonsin att bjudas in i den exklusiva ”Master of Wine”-kretsen. Sedan dess har hon gett ut ett flertal böcker på temat, varav den mest kända är den högt ansedda ”Oxford Companion to Wine”. Dessutom har hon skrivit ”Atlas över världens viner” tillsammans med Hugh Johnson. Robinson har varit vinkorrespondent för ”Sunday Times” och skriver fortfarande regelbundet för ”Financial Times” och ”Wine Spectator”. Deras hemsida, vars innehåll till största delen är förbehållet för betalande prenumeranter, rymmer närmare 14 000 artiklar på temat vin och närmare 220 000 provningsanteckningar från henne och hennes välrenommerade team. Teamet består idag av 25 personer, varav tio innehar titeln ”Master of Wine”.

I motsats till de flesta andra plattformar för vinbedömning använder Robinson fortfarande det traditionella europeiska 20-poängssystemet. Dessutom är poängen relativa till respektive kategori, vilket innebär att 18,5 poäng för ett pinot noir-vin från Nya Zealand inte är absolut jämförbara med en Grand Cru från en topproducent i Bourgogne.

Läs mer >

Utmärkelse

Auszeichnung von James Suckling

92/ 100 Poäng

för årgången 2018

James Suckling

Förklaring skala

James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:

100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.

90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.

Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.

Prisad av

James Suckling

James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.

Läs mer >

Kundomdömen (0)

Det finns inga kundomdömen än.

Skriv ditt första omdöme! Betygsätt
Om regionen

Bordeaux

Unika viner med storhet och finess

Området runt den vackra regionhuvudstaden Bordeaux är Frankrikes kanske mest berömda vinområde.

Bordeaux följer mynningsområdet för floderna Garonne och Dordogne, som flyter samman vid havsviken Gironde. Regionens mest berömda druva är cabernet sauvignon, som oftast pressas för att användas i cuvéer, bland annat i kombination med den inhemska merlotdruvan. På grund av jordförutsättningarna längs Girondeflodens vänstra och högra stränder, även kallade rive gauche och rive droite, skiljer sig druvsorter som odlas åt. Vinerna från Haut-Médoc på den vänstra stranden anses vara regionens finaste.

Om druvsorterna

Cabernet Franc

Aromatiskt rödvin

Cabernet franc är en inhemsk bordeauxdruva som odlas i regionen sedan flera århundraden och ofta används i bordeauxviner.
Cabernet franc är en inhemsk bordeauxdruva som odlas i regionen sedan flera århundraden och ofta används i bordeauxviner.

Merlot

Kameleont från Bordeaux

Ett torrt merlotvin är ett utsökt rödvin för nybörjaren. Det bjuder på en mängd olika aromer utan att kräva för mycket av den som håller i glaset.
Den röda druvan merlot är Frankrikes vanligaste druva och den odlas framför allt i Bordeaux och Languedoc-Roussillon. Merlot är även mycket populär i resten av världen. Den är uppkallad efter koltrasten (merle på franska), en fågel som gärna landar på vinrankan för att kalasa på de söta druvorna när de har mognat. Merlotviner är fruktiga och fylliga med mjuka tanniner. Därför kombinerar man också gärna druvan med cabernet sauvignon och cabernet franc för att locka fram mer frukt och dämpa tanninerna.

Profilkort

  • Artikelnr 234927
  • Beteckning vin
  • Vintyp Rött vin
  • Årgång 2018
  • Vinregion Bordeaux
  • Vinområde vänstra stranden
  • Skyddat ursprung Haut-Médoc
  • Druvsorter Cabernet Franc
    Cabernet Sauvignon
    Merlot
    Petit Verdot
  • Serveringstemperatur 18 °C
  • Alkoholhalt 14,5 % Vol.
  • Lagringspotential 2034
  • Typ av kork Naturkork
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare Château Charmail, 33180 Saint-Seurin-de-Cadurne, France
  • Land Frankrike
  • Volym 0,75 L
  • Smak Torrt