(0 kundbetyg)

Champagne Veuve Clicquot Ponsardin

Brut, Champagne AC, levereras i ett etui
649 kr
per flaska  865:33 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
i lager
Om produkten
En av världens mest berömda champagner vars orangefärgade etikett (carte jaune) blivit synonym med finkultur och vinnjutning. Eleganta, nyansrika aromer av äpple, citrusfrukt och mandelblom tillsammans med en fin mousse visar varför detta vin behåller sin popularitet år efter år.
Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (6)

Utmärkelse

Auszeichnung von Robert Parker

90 / 100 Poäng

Robert Parker

Förklaring skala

Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:

100 poäng    Extraordinärt – ett ikonvin
 99–96 poäng    Exceptionellt
  95–90 poäng    Enastående
 89–80 poäng    Genomsnittligt till mycket bra

Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system. 

Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.

Prisad av

Robert Parker

Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.

På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.

Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.

2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.

Utmärkelse

17,5 / 20 Poäng

Jancis Robinson

Förklaring skala

Förklaring skala

 

20 poäng    Verkligen exceptionellt
19 poäng    Ett toppenvin (a humdinger)
18 poäng    Snäppet mer än utmärkt
17 poäng    Utmärkt (superior)
16 poäng    Distinkt (distinguished)
15 poäng    Mediokert, inga fel men inte spännande
14 poäng    Dödstrist (deadly dull)
13 poäng    Närmast defekt
12 poäng    Defekt eller obalanserat

Prisad av

Jancis Robinson

Jancis Robinson har studerat filosofi och matematik. Hennes professionella karriär inom vinbranschen började 1975 vid den brittiska vintidskriften ”Wine and Spirits”. 1984 blev hon den första kvinnliga journalisten någonsin att bjudas in i den exklusiva ”Master of Wine”-kretsen. Sedan dess har hon gett ut ett flertal böcker på temat, varav den mest kända är den högt ansedda ”Oxford Companion to Wine”. Dessutom har hon skrivit ”Atlas över världens viner” tillsammans med Hugh Johnson. Robinson har varit vinkorrespondent för ”Sunday Times” och skriver fortfarande regelbundet för ”Financial Times” och ”Wine Spectator”. Deras hemsida, vars innehåll till största delen är förbehållet för betalande prenumeranter, rymmer närmare 14 000 artiklar på temat vin och närmare 220 000 provningsanteckningar från henne och hennes välrenommerade team. Teamet består idag av 25 personer, varav tio innehar titeln ”Master of Wine”.

I motsats till de flesta andra plattformar för vinbedömning använder Robinson fortfarande det traditionella europeiska 20-poängssystemet. Dessutom är poängen relativa till respektive kategori, vilket innebär att 18,5 poäng för ett pinot noir-vin från Nya Zealand inte är absolut jämförbara med en Grand Cru från en topproducent i Bourgogne.

Utmärkelse

Auszeichnung von Falstaff

91 / 100 Poäng

Falstaff

Förklaring skala

100–96 poäng: Extraordinära viner, helt enastående, unika, ojämförliga

95–90 poäng: Anmärkningsvärda viner, mycket bra till enastående

89–80 poäng: Mycket lyckade viner

79–70 poäng: Genomsnittliga viner 

69–60 poäng: Viner under genomsnittet

59–50 poäng: Svaga viner, delvis bristfälliga

Prisad av

Falstaff

Den här tidskriften, som är lika populär bland vinälskare som bland finsmakare, grundades 1980 i Österrike. Det är Österrikes äldsta och idag även största vin- och gourmettidskrift. Sedan 2010 är familjen Rosam majoritetsägare och 2017 köpte en av VW:s före detta styrelsemedlemmar 23 % av andelarna. 

Tidskriften fokuserar på vin, framför allt från Österrike, men även på gastronomiska trender och produkter inom mat och dryck samt kulinariska resor och nyöppnade restauranger och barer. Ända sedan starten har Falstaff varje år delat ut ett pris till österrikiska viner och publicerat resultatet i sin rödvinsguide. 

Förlaget ger även ut tidskrifterna Falstaff Living, Falstaff Rezepte, Falstaff Gourmet im Schnee och Falstaff Opernball. Naturligtvis finns Falstaff även tillgängligt digitalt med både en hemsida och en omfångsrik vindatabas.

Vid sidan av tidskrifterna ger förlaget varje år ut en restaurangguide, två vinguider, en bar- och spritguide samt en caféguide. 

Falstaff är i första hand en vin- och gourmettidskrift där vinexperter beskriver och betygsätter viner från främst Österrike, men även från många andra viktiga vinodlingsregioner runtom i världen. Bedömningen sker enligt Robert Parkers 100-poängssystem.

Sedan 2010 finns det också en tysk utgåva som fokuserar på vin och gastronomi i Tyskland, och sedan 2014 även en schweizisk utgåva inriktad på vin- och gastronomiscenen i Schweiz.

Utmärkelse

Auszeichnung von The Wine Spectator

90 / 100 Poäng

The Wine Spectator

Förklaring skala

Wine Spectator använder det i vinvärlden brett etablerade 100-poängssystemet. Den nedre gränsen för när tidskriften anser ett vin vara ”drickbart”, börjar vid 75 poäng:

100–95 poäng    Klassiskt – ett stort vin
  94–90 poäng    Utmärkt
  89–85 poäng    Mycket bra
  84–80 poäng     Bra

Prisad av

The Wine Spectator

”Wine Spectator” är jämte ”Wine Advocate” och ”Decanter” den internationella vinvärldens viktigaste publikation. Tidskriften grundades 1976 av Bob Morrisey och lyckades under lång tid anlita namnkunniga vinexperter som exempelvis James Suckling, som skrev och betygsatte för Wine Spectator fram till 2010.

Varje nummer innehåller artiklar, vinbeskrivningar och vinbetyg av mellan 400 till 1 000 viner. Dessutom har tidskriften infört en restaurangutmärkelse och var inblandad i upprepningen av den legendariska ”Parisprovningen” 1986.

Lika legendarisk är den årliga ”Wine Experience”, en vinmässa i New York med provningar, presentationer, seminarier och vinmakarmiddagar. 2017 kom 5 000 besökare för att prova 256 viner.

Förutom bedömningarna och betygsättningarna av vinerna – inklusive ”Highly recommended” – har man ytterligare en kategori: ”Best Value for Money”. Runt årsskiftet presenteras även en ”Top 100” för året.

Wine Spectator driver även en stiftelse för utbildning inom vin, mat och livets goda. 

Utmärkelse

90 / 100 Poäng

Antonio Galloni

Prisad av

Antonio Galloni

Trots att namnet antyder något annat är Antonio Galloni amerikan. Hans arbete inom finansbranschen förde honom till Norditalien och hans förfäders hembygd, där han lärde känna och lärde sig uppskatta Piemontes viner. 2004 grundade han nyhetsbrevet ”Piedmont Report”, som snart utvecklades till en ledande informationskälla till viner från Piemonte. Två år senare antog han Robert Parkers erbjudande om att ta över ansvaret för Wine Advocate i Italien. Senare tillkom även Kalifornien, Champagne, Chablis och Côte d'Or. 2013 lämnade Galloni Wine Advocate för att istället grunda den egna vinplattformen Vinous, där han återigen ansvarar för områdena Italien, Champagne, Kalifornien och Bourgogne. Vid sidan av honom själv skriver och bedömer emellanåt namnkunniga vinkritiker som Stephen Tanzer (mer om honom i ett eget inlägg), Neal Martin och David Schildknecht.

 På Vinous hemsida betonar Galloni grundpelarna för sin vinkritik: Passion, oberoende och den fasta övertygelsen att vin ska vara tillgängligt för alla. Dessutom anser han att för att en bedömning ska kunna göra ett vin rättvisa kan den aldrig begränsas till ett tal mellan 50 och 100.

Utmärkelse

89 / 100 Poäng

The Wine Enthusiast

Förklaring skala

Förklaring skala

Även Wine Enthusiast använder 100-poängssystemet till sina omdömen. Den nedre gränsen för viner som omnämns i tidskriften går dock vid 80 poäng. Förutom poängbetygen publicerar Wine Enthusiast Topp 100-listor över de bästa vinerna med enastående lagringspotential (”Cellar Selections”) och enastående pris-/kvalitetsförhållande (”Best Buys”). Tidskriftens betygsskala är indelad enligt följande:

 

100–98     poäng    En klassiker – absolut toppkvalitet
97–94       poäng    Överlägset – en storartad prestation
93–90       poäng    Utsökt – rekommenderas absolut
89–87       poäng    Mycket bra – mestadels bra pris-/kvalitetsförhållande, rekommenderas starkt
86–83       poäng    Bra – ett vardagsvin; ofta bra pris-/kvalitetsförhållande
82–80       poäng    Acceptabelt – lämpligt för enklare tillfällen

Prisad av

The Wine Enthusiast

Tidskriften ”The Wine Enthusiast” lösgjorde sig 1988 som självständig tidskrift från ”Wine Enthusiast Companies”, som grundades 1979. Tidskriften utkommer 14 gånger om året och räknas idag, med sina ca 800 000 läsare runtom i världen, till en av världens mest lästa fackpublikationer på temat vin jämte ”Wine Spectator” och ”Wine Advocate”. 

Tidskriften är fortfarande hemmahörande i Valhalla, USA, och fokuserar främst på vin och sprit, men berör även andra aspekter av livets goda och livsstil, t.ex. mat, restauranger och resor. 

Dessutom anordnar tidskriften vinprovningar och evenemang för handlare och journalister. Vinprovningarna och bedömningarna genomförs av namnkunniga vinexperter. På så vis har man lyckats bygga upp en enorm vindatabas med beskrivningar av och betyg på långt över 100 000 viner. Vidare delar Wine Enthusiast ut utmärkelser i sin ”Wine Star Awards”.

Den efterlängtade årsbästalistan ”Top 100” innehåller årets bästa och mest uppseendeväckande viner. Här handlar det inte bara om poäng, utan även om betyget i relation till priset. Därför kan ett vin med 94 poäng ligga långt över ett vin med 97 eller 98 poäng. Med jämna mellanrum ger man även ut listan ”Best Buys”.

I övrigt bedömer Wine Enthusiast enligt det gängse 100-poängssystemet, men endast viner från 80 poäng och uppåt omnämns i tidskriften.

Kundomdömen (0)

Det finns inga kundomdömen än.

Skriv ditt första omdöme! Betygsätt
Om regionen

Champagne

Ett unikt och glamouröst vin

I Champagne har man lyckats skapa en produkt med en oöverträffad glamourfaktor som fascinerat människor världen över i flera århundraden. sedan århundraden tillbaka fascinerar människor världen över.

Champagne är Frankrikes nordligaste vinområde och det lämpar sig egentligen inte för vinodling på grund av sitt svala klimat och rikliga nederbörd. De viner som blir champagne lagras visserligen, men de får en relativt låg alkoholhalt och har den tydliga garvsyra som krävs för att framställa mousserande vin. De viktigaste druvorna är chardonnay, pinot noir och pinot meunier. En tongivande karaktär är munken Dom Pérignon. Det var han som började odla de röda druvsorter som används i champagne. Dessutom var han en mästare på assemblage, konsten att blanda grundviner av olika sorter och årgångar för att uppnå den önskade champagnestilen.

Om druvsorten

Pinot Noir

Druvornas drottning

Den här röda druvan är redan över 2000 år gammal och är idag en av världens bästa och mest populära druvsorter.
Pinot noir stammar från Bourgogne, men förekommer idag i hela världen och är känd under namn som spätburgunder, blauer burgunder och pinot negro. Vinerna är kraftfulla, fylliga och sammetslena medan färgen spänner från djupröd till mörkblå. Med sina fruktiga aromer av röda bär passar pinot noir perfekt till stekt kött, vilträtter och ostar.

Profilkort

  • Artikelnr 153508
  • Beteckning champagne
  • Vintyp Mousserande
  • Vinregion Champagne
  • Skyddat ursprung Champagne
  • Druvsorter 56% Pinot Noir
    28% Chardonnay
    16% Pinot Meunier
  • Serveringstemperatur 8 °C
  • Alkoholhalt 12 % Vol.
  • Restsocker 10 g/L
  • Syrahalt 5,4 g/L
  • Lagringspotential 2026
  • Typ av kork Champagnekork
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare Veuve Clicquot Ponsardin, Reims, France
  • Land Frankrike
  • Volym 0,75 L
  • Smak Brut