Champagne Perrier Jouët Grand Brut
Brut, Champagne ACDenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (5)
Utmärkelse
The Wine Spectator
Förklaring skala
Wine Spectator använder det i vinvärlden brett etablerade 100-poängssystemet. Den nedre gränsen för när tidskriften anser ett vin vara ”drickbart”, börjar vid 75 poäng:
100–95 poäng Klassiskt – ett stort vin
94–90 poäng Utmärkt
89–85 poäng Mycket bra
84–80 poäng Bra
Prisad av
The Wine Spectator
”Wine Spectator” är jämte ”Wine Advocate” och ”Decanter” den internationella vinvärldens viktigaste publikation. Tidskriften grundades 1976 av Bob Morrisey och lyckades under lång tid anlita namnkunniga vinexperter som exempelvis James Suckling, som skrev och betygsatte för Wine Spectator fram till 2010.
Varje nummer innehåller artiklar, vinbeskrivningar och vinbetyg av mellan 400 till 1 000 viner. Dessutom har tidskriften infört en restaurangutmärkelse och var inblandad i upprepningen av den legendariska ”Parisprovningen” 1986.
Lika legendarisk är den årliga ”Wine Experience”, en vinmässa i New York med provningar, presentationer, seminarier och vinmakarmiddagar. 2017 kom 5 000 besökare för att prova 256 viner.
Förutom bedömningarna och betygsättningarna av vinerna – inklusive ”Highly recommended” – har man ytterligare en kategori: ”Best Value for Money”. Runt årsskiftet presenteras även en ”Top 100” för året.
Wine Spectator driver även en stiftelse för utbildning inom vin, mat och livets goda.
Utmärkelse
The Wine Enthusiast
Förklaring skala
Förklaring skala
Även Wine Enthusiast använder 100-poängssystemet till sina omdömen. Den nedre gränsen för viner som omnämns i tidskriften går dock vid 80 poäng. Förutom poängbetygen publicerar Wine Enthusiast Topp 100-listor över de bästa vinerna med enastående lagringspotential (”Cellar Selections”) och enastående pris-/kvalitetsförhållande (”Best Buys”). Tidskriftens betygsskala är indelad enligt följande:
100–98 poäng En klassiker – absolut toppkvalitet
97–94 poäng Överlägset – en storartad prestation
93–90 poäng Utsökt – rekommenderas absolut
89–87 poäng Mycket bra – mestadels bra pris-/kvalitetsförhållande, rekommenderas starkt
86–83 poäng Bra – ett vardagsvin; ofta bra pris-/kvalitetsförhållande
82–80 poäng Acceptabelt – lämpligt för enklare tillfällen
Prisad av
The Wine Enthusiast
Tidskriften ”The Wine Enthusiast” lösgjorde sig 1988 som självständig tidskrift från ”Wine Enthusiast Companies”, som grundades 1979. Tidskriften utkommer 14 gånger om året och räknas idag, med sina ca 800 000 läsare runtom i världen, till en av världens mest lästa fackpublikationer på temat vin jämte ”Wine Spectator” och ”Wine Advocate”.
Tidskriften är fortfarande hemmahörande i Valhalla, USA, och fokuserar främst på vin och sprit, men berör även andra aspekter av livets goda och livsstil, t.ex. mat, restauranger och resor.
Dessutom anordnar tidskriften vinprovningar och evenemang för handlare och journalister. Vinprovningarna och bedömningarna genomförs av namnkunniga vinexperter. På så vis har man lyckats bygga upp en enorm vindatabas med beskrivningar av och betyg på långt över 100 000 viner. Vidare delar Wine Enthusiast ut utmärkelser i sin ”Wine Star Awards”.
Den efterlängtade årsbästalistan ”Top 100” innehåller årets bästa och mest uppseendeväckande viner. Här handlar det inte bara om poäng, utan även om betyget i relation till priset. Därför kan ett vin med 94 poäng ligga långt över ett vin med 97 eller 98 poäng. Med jämna mellanrum ger man även ut listan ”Best Buys”.
I övrigt bedömer Wine Enthusiast enligt det gängse 100-poängssystemet, men endast viner från 80 poäng och uppåt omnämns i tidskriften.
Utmärkelse
Jancis Robinson
Förklaring skala
Förklaring skala
20 poäng Verkligen exceptionellt
19 poäng Ett toppenvin (a humdinger)
18 poäng Snäppet mer än utmärkt
17 poäng Utmärkt (superior)
16 poäng Distinkt (distinguished)
15 poäng Mediokert, inga fel men inte spännande
14 poäng Dödstrist (deadly dull)
13 poäng Närmast defekt
12 poäng Defekt eller obalanserat
Prisad av
Jancis Robinson
Jancis Robinson har studerat filosofi och matematik. Hennes professionella karriär inom vinbranschen började 1975 vid den brittiska vintidskriften ”Wine and Spirits”. 1984 blev hon den första kvinnliga journalisten någonsin att bjudas in i den exklusiva ”Master of Wine”-kretsen. Sedan dess har hon gett ut ett flertal böcker på temat, varav den mest kända är den högt ansedda ”Oxford Companion to Wine”. Dessutom har hon skrivit ”Atlas över världens viner” tillsammans med Hugh Johnson. Robinson har varit vinkorrespondent för ”Sunday Times” och skriver fortfarande regelbundet för ”Financial Times” och ”Wine Spectator”. Deras hemsida, vars innehåll till största delen är förbehållet för betalande prenumeranter, rymmer närmare 14 000 artiklar på temat vin och närmare 220 000 provningsanteckningar från henne och hennes välrenommerade team. Teamet består idag av 25 personer, varav tio innehar titeln ”Master of Wine”.
I motsats till de flesta andra plattformar för vinbedömning använder Robinson fortfarande det traditionella europeiska 20-poängssystemet. Dessutom är poängen relativa till respektive kategori, vilket innebär att 18,5 poäng för ett pinot noir-vin från Nya Zealand inte är absolut jämförbara med en Grand Cru från en topproducent i Bourgogne.
Utmärkelse
Decanter
Förklaring skala
Vid Decanter World Wine Awards delar man ut såväl poäng som medaljer – de senare dock endast till de bättre vinerna.
Precis som i sportens värld börjar man med Brons, men den finaste medaljen är Platina.
Dessutom får segraren i respektive kategori titeln Best in Show. Poängen i Decanter-tabellen översätts också till 100-poängssystemet.
Unikt Platina
Extraordinärt Guld
Högt rekommenderat Silver
Rekommenderas Brons
Berömvärt ("commended")
Skapligt
Torftigt
Undermåligt
Prisad av
Decanter
Decanter är en månadstidskrift om vin som grundades i London 1975. Därmed är den Storbritanniens äldsta vintidskrift för konsumenter. Idag omfattar varumärket den tryckta tidskriften, en digital utgåva, vinprovningar samt en nyhets- och en premium-hemsida för prenumeranter. Ytterligare en medlem i Decanter-familjen är den årliga tävlingen Decanter World Wine Awards med över 15 000 viner, grundad 2004. Decanter ses ofta som den brittiska motsvarigheten till amerikanska Wine Spectator. Gemensamt för de båda tidskrifterna är den tydliga inriktningen mot konsumenter och 100-poängsystemet, inklusive den nedre 75-poängsgränsen för medverkan. Även det faktum att såväl enskilda provningar som panelprovningar förekommer i tidskriften är ett gemensamt drag.
Om man jämför bedömningarna i tidskriften Decanter med bedömningarna i tävlingen Decanter World Wine Awards, är poängen som delas ut i tävlingen märkbart högre.
Utmärkelse
Antonio Galloni
Prisad av
Antonio Galloni
Trots att namnet antyder något annat är Antonio Galloni amerikan. Hans arbete inom finansbranschen förde honom till Norditalien och hans förfäders hembygd, där han lärde känna och lärde sig uppskatta Piemontes viner. 2004 grundade han nyhetsbrevet ”Piedmont Report”, som snart utvecklades till en ledande informationskälla till viner från Piemonte. Två år senare antog han Robert Parkers erbjudande om att ta över ansvaret för Wine Advocate i Italien. Senare tillkom även Kalifornien, Champagne, Chablis och Côte d'Or. 2013 lämnade Galloni Wine Advocate för att istället grunda den egna vinplattformen Vinous, där han återigen ansvarar för områdena Italien, Champagne, Kalifornien och Bourgogne. Vid sidan av honom själv skriver och bedömer emellanåt namnkunniga vinkritiker som Stephen Tanzer (mer om honom i ett eget inlägg), Neal Martin och David Schildknecht.
På Vinous hemsida betonar Galloni grundpelarna för sin vinkritik: Passion, oberoende och den fasta övertygelsen att vin ska vara tillgängligt för alla. Dessutom anser han att för att en bedömning ska kunna göra ett vin rättvisa kan den aldrig begränsas till ett tal mellan 50 och 100.
Champagne
Ett unikt och glamouröst vin
I Champagne har man lyckats skapa en produkt med en oöverträffad glamourfaktor som fascinerat människor världen över i flera århundraden.
sedan århundraden tillbaka fascinerar människor världen över.
Champagne är Frankrikes nordligaste vinområde och det lämpar sig egentligen inte för vinodling på grund av sitt svala klimat och rikliga nederbörd. De viner som blir champagne lagras visserligen, men de får en relativt låg alkoholhalt och har den tydliga garvsyra som krävs för att framställa mousserande vin. De viktigaste druvorna är chardonnay, pinot noir och pinot meunier. En tongivande karaktär är munken Dom Pérignon. Det var han som började odla de röda druvsorter som används i champagne. Dessutom var han en mästare på assemblage, konsten att blanda grundviner av olika sorter och årgångar för att uppnå den önskade champagnestilen.
Pinot Noir
Druvornas drottning
Den här röda druvan är redan över 2000 år gammal och är idag en av världens bästa och mest populära druvsorter.
Pinot noir stammar från Bourgogne, men förekommer idag i hela världen och är känd under namn som spätburgunder, blauer burgunder och pinot negro. Vinerna är kraftfulla, fylliga och sammetslena medan färgen spänner från djupröd till mörkblå. Med sina fruktiga aromer av röda bär passar pinot noir perfekt till stekt kött, vilträtter och ostar.
Profilkort
- Artikelnr 862103
- Beteckning champagne
- Vintyp Mousserande
- Vinregion Champagne
- Skyddat ursprung Champagne
-
Druvsorter
40% Pinot Meunier
40% Pinot Noir
20% Chardonnay - Serveringstemperatur 8 °C
- Alkoholhalt 12 % Vol.
- Lagringspotential 2025
- Typ av kork Champagnekork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Champagne Perrier-Jouet, FR- 51201 Epernay, NM 267-0001
- Land Frankrike
- Volym 0,75 L
- Smak Brut