(0 kundbetyg)

Champagne Gosset Millésime

2015Brut, Champagne AC
790 kr
per flaska  1 053:33 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
Om produkten

Den som vill ha en komplex och mogen champagne med mycket substans har hittat helt rätt. Champagnens bubblor bildar en kvardröjande mousse. Den mycket torra champagnen räknas till de verkliga kultvinerna i Champagne. Tydligt, friskt och vitalt redan vid första klunken. Smaken är kraftig och fyllig. AOP-champagnen från 2012 har en fin bouquet av druvor, äpple och citrusfrukter. Utöver det utvecklas aromer av valnöt, honung och vanilj. Eftersmaken är lång.

Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (2)

Utmärkelse

Auszeichnung von The Wine Spectator

94/ 100 Poäng

för årgången 2015

The Wine Spectator

Förklaring skala

Wine Spectator använder det i vinvärlden brett etablerade 100-poängssystemet. Den nedre gränsen för när tidskriften anser ett vin vara ”drickbart”, börjar vid 75 poäng:

100–95 poäng    Klassiskt – ett stort vin
  94–90 poäng    Utmärkt
  89–85 poäng    Mycket bra
  84–80 poäng     Bra

Prisad av

The Wine Spectator

”Wine Spectator” är jämte ”Wine Advocate” och ”Decanter” den internationella vinvärldens viktigaste publikation. Tidskriften grundades 1976 av Bob Morrisey och lyckades under lång tid anlita namnkunniga vinexperter som exempelvis James Suckling, som skrev och betygsatte för Wine Spectator fram till 2010.

Varje nummer innehåller artiklar, vinbeskrivningar och vinbetyg av mellan 400 till 1 000 viner. Dessutom har tidskriften infört en restaurangutmärkelse och var inblandad i upprepningen av den legendariska ”Parisprovningen” 1986.

Lika legendarisk är den årliga ”Wine Experience”, en vinmässa i New York med provningar, presentationer, seminarier och vinmakarmiddagar. 2017 kom 5 000 besökare för att prova 256 viner.

Förutom bedömningarna och betygsättningarna av vinerna – inklusive ”Highly recommended” – har man ytterligare en kategori: ”Best Value for Money”. Runt årsskiftet presenteras även en ”Top 100” för året.

Wine Spectator driver även en stiftelse för utbildning inom vin, mat och livets goda. 

Läs mer >

Utmärkelse

19/ 20 Poäng

för årgången 2012

Vinum

Prisad av

Vinum

Den ursprungligen schweiziska tidskriften Vinum har funnits i över fyra decennier. Med tiden har tidskriften utvecklat landspecifika utgåvor för Schweiz, Österrike, Frankrike, Spanien och Tyskland.

 Tidskriften har alltid provat och betygsatt viner, vilket har lett fram till en tysk vinguide, Vinum Weinguide Deutschland. Den är – näst efter Gault-Millau och Eichelmann – Tysklands tredje största vinguide. Ansvaret ligger hos ett provningsteam som består av cirka 20 personer.

Över 10 000 viner från över 1 000 producenter provas varje år i ett flertal komplicerade provningssessioner. I den tyska guiden använder man sig av 100-poängssystemet och 2021 övergick man dessutom från det traditionella 20-poängssystemet till det världsomspännande standardiserade 100-poängssystemet även i tävlingarna.

 De viner från en specifik region som fått bäst omdömen provas ytterligare en gång av teamet för att utse landets bästa vin i kategorin. Priser delas ut till de bästa vinerna i kategorierna mousserande, spätburgunder, rött vin på andra druvsorter, silvaner, vin på vita burgunddruvor, riesling (trocken), riesling feinherb/Kabinett, riesling spätlese, riesling auslese och ädelsött vin. Förutom provningsanteckningarna och omdömena för de enskilda vinerna får vingårdarna även ett betyg inom ramen för en femgradig skala i Vinum Guide (se separat inlägg).

Läs mer >

Kundomdömen (0)

Det finns inga kundomdömen än.

Skriv ditt första omdöme! Betygsätt
Om regionen

Champagne

Ett unikt och glamouröst vin

I Champagne har man lyckats skapa en produkt med en oöverträffad glamourfaktor som fascinerat människor världen över i flera århundraden. sedan århundraden tillbaka fascinerar människor världen över.

Champagne är Frankrikes nordligaste vinområde och det lämpar sig egentligen inte för vinodling på grund av sitt svala klimat och rikliga nederbörd. De viner som blir champagne lagras visserligen, men de får en relativt låg alkoholhalt och har den tydliga garvsyra som krävs för att framställa mousserande vin. De viktigaste druvorna är chardonnay, pinot noir och pinot meunier. En tongivande karaktär är munken Dom Pérignon. Det var han som började odla de röda druvsorter som används i champagne. Dessutom var han en mästare på assemblage, konsten att blanda grundviner av olika sorter och årgångar för att uppnå den önskade champagnestilen.

Om druvsorten

Chardonnay

Viner med karaktär

Chardonnay räknas till vinvärldens viktigaste druvor, de så kallade ”Cépages nobles”. Den här vita druvan är mycket mångfacetterad och låter jordmånen och klimatet komma till tydligt uttryck.
Chardonnay stammar ursprungligen från Bourgogne, där man använder den för att framställa viner av hög kvalitet som ofta lagras på ekfat. Tack vare druvans mångsidighet lämpar den sig väl för de mest skilda vinstilar – från torra till ädelsöta. Den ingår ofta även i cuvéer, till exempel tillsammans med druvan sémillon. I de stora franska mousserande vinerna från Champagne spelar druvan huvudrollen.

Profilkort

 • Artikelnr 528728
 • Beteckning champagne
 • Vintyp Mousserande
 • Årgång 2015
 • Vinregion Champagne
 • Skyddat ursprung Champagne
 • Druvsorter 67% Chardonnay
  33% Pinot Noir
 • Serveringstemperatur 8 °C
 • Alkoholhalt 12 % Vol.
 • Lagringspotential 2033
 • Typ av kork Champagnekork
 • Allergier innehåller sulfiter
 • Adress producent/påfyllare Champagne Gosset, Epernay, France
 • Land Frankrike
 • Volym 0,75 L
 • Smak Brut