Champagne Barons de Rothschild rosé
Extra Brut, Champagne ACDenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (4)
Utmärkelse
Jancis Robinson
Förklaring skala
Förklaring skala
20 poäng Verkligen exceptionellt
19 poäng Ett toppenvin (a humdinger)
18 poäng Snäppet mer än utmärkt
17 poäng Utmärkt (superior)
16 poäng Distinkt (distinguished)
15 poäng Mediokert, inga fel men inte spännande
14 poäng Dödstrist (deadly dull)
13 poäng Närmast defekt
12 poäng Defekt eller obalanserat
Prisad av
Jancis Robinson
Jancis Robinson har studerat filosofi och matematik. Hennes professionella karriär inom vinbranschen började 1975 vid den brittiska vintidskriften ”Wine and Spirits”. 1984 blev hon den första kvinnliga journalisten någonsin att bjudas in i den exklusiva ”Master of Wine”-kretsen. Sedan dess har hon gett ut ett flertal böcker på temat, varav den mest kända är den högt ansedda ”Oxford Companion to Wine”. Dessutom har hon skrivit ”Atlas över världens viner” tillsammans med Hugh Johnson. Robinson har varit vinkorrespondent för ”Sunday Times” och skriver fortfarande regelbundet för ”Financial Times” och ”Wine Spectator”. Deras hemsida, vars innehåll till största delen är förbehållet för betalande prenumeranter, rymmer närmare 14 000 artiklar på temat vin och närmare 220 000 provningsanteckningar från henne och hennes välrenommerade team. Teamet består idag av 25 personer, varav tio innehar titeln ”Master of Wine”.
I motsats till de flesta andra plattformar för vinbedömning använder Robinson fortfarande det traditionella europeiska 20-poängssystemet. Dessutom är poängen relativa till respektive kategori, vilket innebär att 18,5 poäng för ett pinot noir-vin från Nya Zealand inte är absolut jämförbara med en Grand Cru från en topproducent i Bourgogne.
Utmärkelse
James Suckling
Förklaring skala
James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:
100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.
90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.
Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.
Prisad av
James Suckling
James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.
Utmärkelse
Stephen Tanzer
Förklaring skala
Stephen Tanzer använder även sedan övergången till Vinous sitt eget 100-poängssystem, som skiljer sig något från Gallonis. Hans nedre gräns för viner som håller måttet ligger fem poäng lägre. Det betyder följande för den gemensamma poängskalan:
100–96 Extraordinärt
95–90 Enastående
89–85 Mycket bra till utsökt
84–80 Bra
79–75 Genomsnittligt
74–70 Under genomsnittet
<70 Undvik
Prisad av
Stephen Tanzer
1985 grundade Stephen Tanzer tidskriften ”International Wine Cellar”, som ges ut varannan månad. Tidskriften uppfattades från början som ett alternativ och en direkt konkurrent till Robert M. Parkers Wine Advocate. Jämfört med den ofta mycket uttrycksfulla Parker tillämpar Tanzer en mycket saklig och mer återhållsam stil. Han anses framför allt vara expert på Bordeaux, men skriver även om många andra regioner som exempelvis Bourgogne, Kalifornien, Washington State och Sydafrika. Tanzers höga anseende på framför allt den amerikanska marknaden beror inte minst på att han har rykte om sig att vara en mycket oberoende och kritisk röst på den internationella vinkritikscenen. 2014 inledde Tanzer ett samarbete med Antonio Gallonis Vinous. Hans omfångsrika provningsdatabas och hans webbportal ”Winophilia” införlivades med Gallonis Vinous, och sedan dess driver de plattformen tillsammans.
Utmärkelse
The Wine Spectator
Förklaring skala
Wine Spectator använder det i vinvärlden brett etablerade 100-poängssystemet. Den nedre gränsen för när tidskriften anser ett vin vara ”drickbart”, börjar vid 75 poäng:
100–95 poäng Klassiskt – ett stort vin
94–90 poäng Utmärkt
89–85 poäng Mycket bra
84–80 poäng Bra
Prisad av
The Wine Spectator
”Wine Spectator” är jämte ”Wine Advocate” och ”Decanter” den internationella vinvärldens viktigaste publikation. Tidskriften grundades 1976 av Bob Morrisey och lyckades under lång tid anlita namnkunniga vinexperter som exempelvis James Suckling, som skrev och betygsatte för Wine Spectator fram till 2010.
Varje nummer innehåller artiklar, vinbeskrivningar och vinbetyg av mellan 400 till 1 000 viner. Dessutom har tidskriften infört en restaurangutmärkelse och var inblandad i upprepningen av den legendariska ”Parisprovningen” 1986.
Lika legendarisk är den årliga ”Wine Experience”, en vinmässa i New York med provningar, presentationer, seminarier och vinmakarmiddagar. 2017 kom 5 000 besökare för att prova 256 viner.
Förutom bedömningarna och betygsättningarna av vinerna – inklusive ”Highly recommended” – har man ytterligare en kategori: ”Best Value for Money”. Runt årsskiftet presenteras även en ”Top 100” för året.
Wine Spectator driver även en stiftelse för utbildning inom vin, mat och livets goda.
Champagne Barons de Rothschild
Amschel Rothschild och hans barn
Champagne
Ett unikt och glamouröst vin
I Champagne har man lyckats skapa en produkt med en oöverträffad glamourfaktor som fascinerat människor världen över i flera århundraden.
sedan århundraden tillbaka fascinerar människor världen över.
Champagne är Frankrikes nordligaste vinområde och det lämpar sig egentligen inte för vinodling på grund av sitt svala klimat och rikliga nederbörd. De viner som blir champagne lagras visserligen, men de får en relativt låg alkoholhalt och har den tydliga garvsyra som krävs för att framställa mousserande vin. De viktigaste druvorna är chardonnay, pinot noir och pinot meunier. En tongivande karaktär är munken Dom Pérignon. Det var han som började odla de röda druvsorter som används i champagne. Dessutom var han en mästare på assemblage, konsten att blanda grundviner av olika sorter och årgångar för att uppnå den önskade champagnestilen.
Chardonnay
Viner med karaktär
Chardonnay räknas till vinvärldens viktigaste druvor, de så kallade ”Cépages nobles”. Den här vita druvan är mycket mångfacetterad och låter jordmånen och klimatet komma till tydligt uttryck.
Chardonnay stammar ursprungligen från Bourgogne, där man använder den för att framställa viner av hög kvalitet som ofta lagras på ekfat. Tack vare druvans mångsidighet lämpar den sig väl för de mest skilda vinstilar – från torra till ädelsöta. Den ingår ofta även i cuvéer, till exempel tillsammans med druvan sémillon. I de stora franska mousserande vinerna från Champagne spelar druvan huvudrollen.
Profilkort
- Artikelnr 549495
- Beteckning champagne
- Vintyp Mousserande
- Vinregion Champagne
- Skyddat ursprung Champagne
-
Druvsorter
94% Chardonnay
6% Pinot Noir - Serveringstemperatur 10 °C
- Alkoholhalt 12 % Vol.
- Restsocker 6 g/L
- Syrahalt 6,35 g/L
- Lagringspotential 2025
- Typ av kork Champagnekork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Société Champenoise des Barons et Associés SAS, 51100 Reims, France
- Land Frankrike
- Volym 0,75 L
- Smak Extra brut