Uppgradera din webbläsare för bästa möjliga webbläsarupplevelse

Det verkar som om du använder en webbläsare som inte stöds. Microsoft uppdaterar inte längre Internet Explorer. Försäkra dig om att du använder en webbläsare som stöds för att få den fullständiga upplevelsen.

(21 kundbetyg) rekommenderad av %

2020 Aurora Gavi Gavi DOCG

2020Gavi DOCG
129 kr
per flaska  172 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
i lager
Om produkten
Det här vinet har Roberto Sarotto tillägnat sin fru Aurora. Och med det visar han på hela sitt kunnande. Redan doften är intensiv: exotiska frukttoner gifter sig med klara, blommiga noter. I gommen är vinet friskt som ett krispigt äpple, mineraliskt med överraskande lång eftersmak! Det är viner som detta som gör att Gavi även ses som Italiens Chablis.

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (2)

Utmärkelse

guld

för årgången 2020

Berliner Wein Trophy

Förklaring skala

Stor guldmedalj: Exceptionellt vin

Guldmedalj: Mycket bra vin

Silvermedalj: Bra vin

Bronsmedalj: Prisvärt vin

Prisad av

Berliner Wein Trophy

Under beskydd av OIV (International Organisation of Vine and Wine) och UIOE (International Union of Oenologists) är Berliner Wein Trophy den största och viktigaste internationella vintävlingen. Namnkunniga domare från hela världen samlas och provar över 10 000 viner i februari och juli varje år. Endast 30 % av de provade vinerna belönas med ”Stor guldmedalj”, ”Guldmedalj” eller ”Silvermedalj”. Dessutom delar man ut specialpriser till ”Bästa producent av stilla vin“, ”Bästa producent av mousserande vin”, ”Bästa kooperativ”, ”Bästa importör”, ”Bästa fackhandlare” och ”Bästa lågprishandlare”.

Tack vare att Berliner Wine Trophy äger rum två gånger per år hinner man prova ett mycket stort antal viner.

Utmärkelse

guld

för årgången 2019

Mundus Vini

Förklaring skala

Vinerna bedöms av en jury enligt det gängse 100-poängssystemet och ett genomsnittsvärde räknas ut. Detta ger en indelning i tre olika kvalitetskategorier som motsvarar de olika medaljerna enligt följande:

Minst 95 poäng: Stor guldmedalj

Minst 90 poäng: Guldmedalj

Minst 85 poäng: Silvermedalj

Eftersom endast max 40 % av vinerna belönas med en medalj kan genomsnittet per kategori bli högre när många viner ligger inom ett av medaljområdena.

Prisad av

Mundus Vini

”Mundus Vini” är en av världens största och mest inflytelserika vintävlingar. Sedan starten 2001 har antalet viner ökat lavinartat från år till år. ”Meininger Verlag”, hemmahörande i Neustadt utmed den tyska "Vinvägen" Weinstraße, har bildat en separat organisation för tävlingen.

Mundus Vini ägde ursprungligen rum en gång om året (i augusti), i Neustadts evenemangs- och konferenscenter Saalbau. Sedan 2014 anordnas ytterligare en Mundus Vini på samma ort (i februari). Dessutom har Mundus Vini fått en spin-off i form av ”Mundus Vini Biofach”, där endast ekologiska och biodynamiska viner medverkar.

Sammanlagt provas ca 11 000 viner varje år i de två Mundus Vini-evenemangen. Alla viner från samtliga vinregioner runtom i världen tillåts delta – oberoende av kvalitetsnivå – vilket innebär att även tidigare ”exotiska” vinländer som Cypern, Georgien och Brasilien kan vara representerade. 

Inför tävlingen provar ca 140 vinexperter från hela världen viner indelade i grupper om fem till sju vinprovare. De betygsätter vinerna enligt det gängse 100-poängssystemet.

De här betygen offentliggörs inte utan ligger till grund för medaljer. De överlämnas endast till dem som tävlar med vinet och gäller därmed nödvändigtvis inte för hela skörden av ett visst vin.

Kundomdömen (21)

Genomsnittligt kundbetyg

21 Omdömen Betygsätt
5 Stjärnor
 
(17)
4 Stjärnor
 
(3)
3 Stjärnor
 
(1)
2 Stjärnor
 
(0)
1 Stjärnor
 
(0)

Godaste vita (till årgång 2019)

Ett säkert kort till både mat och mingel!

Toppen av de vita vinerna (till årgång 2019)

Jättegott,friskt o lent,passar både till mat samt som ett sällskapsvin

Fantastiskt (till årgång 2019)

Har köpt olika årgångar, lika smakrikt år från år, förnämligt sällskapsvin.

Supervin! (till årgång 2019)

En riktig pärla!

Gott! (till årgång 2019)

Smakrikt, ett fynd, mingelvin.

Smakrikt (till årgång 2018)

Ett mycket trevligt vin. Utmärkt till sällskap eller till lättare fiskrätter.

Fantastiskt vin. (till årgång 2018)

Ett fantastiskt gott vin till vår skaldjurskväll. Alla närvarande fotade flaskan men systemet kunde inte hitta vinet i deras sortiment, så jag kommer beställa 24 flaskor från er.

Riktigt bra! (till årgång 2018)

Frisk, ungt vin och fantastiskt gott.

Fantastiskt gott (till årgång 2017)

Fantastiskt gott

Pärla (till årgång 2017)

Var på resa till Vado för några år sedan och fick då upp ögonen för denna pärla vid en tur innåt land. Perfekt till räkor och hummer.

Gott till det mesta (till årgång 2016)

Ett väldigt gott vin som verkligen inte gör bort sig i vilket sällskap som hellst.

Kanongott (till årgång 2015)

Riktigt riktigt bra vitt vin !! Annars ganska kräsen vad gäller vita viner !!

Helt utsökt! (till årgång 2013)

En njutning.

Super! (till årgång 2013)

Mycket gott vin! Smakrikt. Gott till fiskrätter eller som sällskapsvin! Serveras inte så kyld! Mycket prisvärt.

Fantastiskt gott! (till årgång 2013)

Klockrent! Bästa vita på länge!

Årets vita ! (till årgång 2013)

Ett vin med balanserad syra och fräschhet som går hem på alla sommarbufféer och inte minst till en kryddig anti pasta talrik

Riktigt bra! (till årgång 2013)

Det här gick hem, friskt & sommrigt, Drack det till grillad kyckling... Servera inte för kylt bara... Rekommenderas! Den här blir det fler av.

kanonvin (till årgång 2014)

Mycket gott till fisk

Gott med ganska mycket smak (till årgång 2013)

Gott med mycket smak. Ett vin jag inte beställer vid varje tillfälle men jag kommer garanterat beställa fler. Alltså värt att köpa men inte så bra att det är min absoluta favorit.

Servera inte alltför kylt! (till årgång 2013)

Njaaaaa. Så kändes det först. Det var för kallt. Efter att temperaturen fått justera sig var det bra. Kryddigheten kräver något. Antipasto t ex. Priset är satt i överkant om man jämför med vad som finns på Systembolaget.

test (till årgång 2013)

test
Om producenten

Roberto Sarotto

Friska vindar med 300-åriga anor i Piemonte

På Roberto Sarottos vingård i Piemonte har vinstockarna frodats sedan 300 år. Efter en blomstrande period före andra världskriget arbetade sig vingården åter upp till toppen under 1990-talet.
Roberto Sarotto har lyckats utnyttja odlingslägenas fulla potential och kan därmed representera Piemonte på bästa möjliga sätt. Ända sedan slutet av 1990-talet är Sarotto en av regionens ambassadörer för kvalitetsviner. Vingårdens viktigaste viner är Gavi och Barolo, men även Barabaresco och enstaka internationella druvsorter finns i portföljen. Enligt experterna är Sarotto idag en av Piemontes bästa vingårdar. Luca Maroni har belönat tre viner med det högsta betyget, 99 poäng, vilket ingen annan italiensk vingård lyckats med.

Om regionen

Piemonte

Nebbiolodruvans hemtrakter

Från Piemonte kommer idag ett flertal enastående viner. Allra mest imponerar de torra nebbiolovinerna Barolo och Barbaresco. Här finns också kryddiga barberaviner, intensivt doftande dolcettoviner, Gaviviner samt från Astiregionen även mousserande vitt vin framställt på den aromatiska moscatodruvan.

I Piemonte finns det en rik kulinarisk tradition som är norra Italiens motsvarighet till söderns pizzakultur. Basen i det här köket är polenta och färsk pasta, kombinerat med vacker dukning. Från Piemonte kommer tryffel, en oändlig variation av ostar, nötter, fint nötkött och ett flertal vilträtter. Och naturligtvis finns det passande viner till maten: Framför allt de mäktiga rödvinerna Barolo och Barbaresco, men även dolcettoviner och de vita vinerna från Gavi och Roero. Tack vare att det italienska kungahuset Savojen ägde mark här och bedrev vingårdar, blev ”deras” vin Barolo också kungarnas vin – och kungen av italienska viner.

Om druvsorten

Profilkort

 • Artikelnr 957626
 • Beteckning vin
 • Vintyp Vitt vin
 • Årgång 2020
 • Vinregion Piemonte
 • Skyddat ursprung Gavi
 • Druvsorter 100% Cortese
 • Serveringstemperatur 8 °C
 • Alkoholhalt 13 % Vol.
 • Restsötma 3,5 g/L
 • Syrahalt 5,2 g/L
 • Lagringspotential 2024
 • Allergier innehåller sulfiter
 • Adress producent/påfyllare Sarotto srl, Via Ronconuovo 13, Neviglie (CN), Italia
 • Land Italien
 • Volym 0,75 L
 • Smak Torrt