(0 kundbetyg)

Argiano Brunello

2017Brunello di Montalcino DOCG
490 kr
per flaska  653:33 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
Om produkten
Denna Brunello från Argiano kännetecknas av en otrolig elegans och en mättat rubinröd färg. Doften är jordig med toner av körsbär och röda frukter samt en lätt kryddig balsamicoton. Känslan i gommen är perfekt balanserad och ytterst elegant med uttrycksfulla, men samtidigt sammetslena tanniner.
Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (4)

Utmärkelse

Auszeichnung von Robert Parker

93/ 100 Poäng

för årgången 2017

Robert Parker

Förklaring skala

Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:

100 poäng    Extraordinärt – ett ikonvin
 99–96 poäng    Exceptionellt
  95–90 poäng    Enastående
 89–80 poäng    Genomsnittligt till mycket bra

Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system. 

Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.

Prisad av

Robert Parker

Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.

På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.

Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.

2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.

Läs mer >

Utmärkelse

Auszeichnung von James Suckling

94/ 100 Poäng

för årgången 2017

James Suckling

Förklaring skala

James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:

100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.

90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.

Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.

Prisad av

James Suckling

James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.

Läs mer >

Utmärkelse

Auszeichnung von James Suckling

97/ 100 Poäng

för årgången 2016

James Suckling

Förklaring skala

James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:

100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.

90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.

Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.

Prisad av

James Suckling

James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.

Läs mer >

Utmärkelse

Auszeichnung von Falstaff

93/ 100 Poäng

för årgången 2016

Falstaff

Förklaring skala

100–96 poäng: Extraordinära viner, helt enastående, unika, ojämförliga

95–90 poäng: Anmärkningsvärda viner, mycket bra till enastående

89–80 poäng: Mycket lyckade viner

79–70 poäng: Genomsnittliga viner 

69–60 poäng: Viner under genomsnittet

59–50 poäng: Svaga viner, delvis bristfälliga

Prisad av

Falstaff

Den här tidskriften, som är lika populär bland vinälskare som bland finsmakare, grundades 1980 i Österrike. Det är Österrikes äldsta och idag även största vin- och gourmettidskrift. Sedan 2010 är familjen Rosam majoritetsägare och 2017 köpte en av VW:s före detta styrelsemedlemmar 23 % av andelarna. 

Tidskriften fokuserar på vin, framför allt från Österrike, men även på gastronomiska trender och produkter inom mat och dryck samt kulinariska resor och nyöppnade restauranger och barer. Ända sedan starten har Falstaff varje år delat ut ett pris till österrikiska viner och publicerat resultatet i sin rödvinsguide. 

Förlaget ger även ut tidskrifterna Falstaff Living, Falstaff Rezepte, Falstaff Gourmet im Schnee och Falstaff Opernball. Naturligtvis finns Falstaff även tillgängligt digitalt med både en hemsida och en omfångsrik vindatabas.

Vid sidan av tidskrifterna ger förlaget varje år ut en restaurangguide, två vinguider, en bar- och spritguide samt en caféguide. 

Falstaff är i första hand en vin- och gourmettidskrift där vinexperter beskriver och betygsätter viner från främst Österrike, men även från många andra viktiga vinodlingsregioner runtom i världen. Bedömningen sker enligt Robert Parkers 100-poängssystem.

Sedan 2010 finns det också en tysk utgåva som fokuserar på vin och gastronomi i Tyskland, och sedan 2014 även en schweizisk utgåva inriktad på vin- och gastronomiscenen i Schweiz.

Läs mer >

Kundomdömen (0)

Det finns inga kundomdömen än.

Skriv ditt första omdöme! Betygsätt
Om regionen

Toscana

Det berömda Chiantivinets hemtrakter

Regionen Toscana är, tillsammans med Piemonte, Italiens viktigaste vinregion och ett av landets vackraste områden fullt av historia och kultur.

I Toscana breder cirka 64 000 hektar odlingar ut sig från Apenninerna till Tyrrenska kusten. Olivodlingar och stora skogar kompletterar bilden. Toscana är hemtrakt för sangiovesedruvan, som pressas till det världsberömda Chiantivinet. Sedan 1980-talet har sangiovese i kombination med internationella druvor bidragit till fenomenet supertoscanare. Dessutom utgör regionala kloner basen i Montalcinos Brunellovin samt Vino Nobile di Montepulciano. Även Vin santo kommer från Toscana.

Om druvsorten

Sangiovese

Toscanas viktigaste röda druva

Den röda druvan sangiovese stammar från Italien, där den är vanligt förekommande. Den spelar framför allt en viktig roll i Toscana.
Sangiovese är också känd under andra namn, däribland brunello, negrello och morellino. Druvan ger säkra skördar och är motståndskraftig mot torka. Karakteristiskt för druvan är att den mognar långsamt och sent. Sangioveseviner brukar inte vara särskilt kraftfulla i färgen, men de har hög alkoholhalt och mycket syra och tanniner. Lagringspotentialen är i regel utmärkt.

Profilkort

  • Artikelnr 486695
  • Beteckning vin
  • Vintyp Rött vin
  • Årgång 2017
  • Vinregion Toscana
  • Vinområde Montalcino
  • Skyddat ursprung Montalcino
  • Druvsorter 100% Sangiovese
  • Serveringstemperatur 16 °C
  • Alkoholhalt 14,5 % Vol.
  • Restsocker 0,5 g/L
  • Syrahalt 5,4 g/L
  • Lagringspotential 2031
  • Typ av kork Naturkork
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare Argiano S.p.a,53020,Montalcino (Siena),Italien
  • Land Italien
  • Volym 0,75 L
  • Smak Torrt